Το Brexit απειλεί τις ευρωεκλογές - Free Sunday
Το Brexit απειλεί τις ευρωεκλογές

Το Brexit απειλεί τις ευρωεκλογές

Ο τρόπος που εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για την εφαρμογή του Brexit μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το κύρος των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Κερδίζουν χρόνο

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο σε ό,τι αφορά το Brexit, χωρίς όμως να ξέρουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρωθυπουργός κ. Μέι δεν υποστηρίζεται από τους περισσότερους βουλευτές των Συντηρητικών και γι’ αυτό προσπαθεί να περάσει τη συμφωνία για το Brexit στην οποία έχει φτάσει με τις Βρυξέλλες στηριζόμενη στους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς ενδιαφέρονται να απαλλαγούν από την κυβέρνησή της και όχι να συγκλίνουν σε μία εθνική θέση για το ζήτημα του Brexit.

Από την πλευρά των Βρυξελλών δόθηκε η δυνατότητα στο Λονδίνο να παρατείνει τη διαπραγμάτευση πολύ πέρα από την ημερομηνία των ευρωεκλογών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι επιδιώκει η Ε.Ε. των 27. Θέλει να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. ή πιέζει για μια γρήγορη συμφωνία για το Brexit μέσω της «απειλής» της υποχρεωτικής συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;

Δύο προβλήματα

Ενδεχόμενη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου μπορεί να προκαλέσει δύο σημαντικά προβλήματα.

Πρώτον, είναι πιθανό να ενισχυθεί η εκπροσώπηση Βρετανών ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαίων, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σαν βήμα καταγγελίας των ευρωπαϊκών θεσμών και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Θα ενισχυθεί η αμφισβήτηση της προοπτικής της Ε.Ε. από ανθρώπους που φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν απ’ αυτήν, ενώ θα δημιουργηθούν πρόσθετες αμφιβολίες στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους για την πολιτική ποιότητα και την προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεύτερον, ενδεχόμενη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωπαϊκές εκλογές θα ενίσχυε την επιχειρηματολογία των κομμάτων της σκληρής και της άκρας δεξιάς στην Ε.Ε., που υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες είναι ένα υπερεθνικό κέντρο που δεν παίρνει υπόψη του τη θέληση των ευρωπαϊκών λαών.

Θα ισχυριστούν ότι η βρετανική συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι μία μέθοδος ακύρωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 και θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους των κρατών μελών της Ε.Ε. να τους ενισχύσουν για να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία έναντι των Βρυξελλών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  "Μακεδονία της Κυριακής" στις 14 Απριλίου 2019