ΕΛΠΕ: Με υψηλά αποτελέσματα στο πεντάμηνο, «βλέπει» ξανά τις αγορές ομολόγων - Free Sunday
ΕΛΠΕ: Με υψηλά αποτελέσματα στο πεντάμηνο, «βλέπει» ξανά τις αγορές ομολόγων

ΕΛΠΕ: Με υψηλά αποτελέσματα στο πεντάμηνο, «βλέπει» ξανά τις αγορές ομολόγων

Πολύ πιθανό, με την ύπαρξη ικανών συνθηκών, να βγει ξανά στις αγορές για νέο ομόλογο με χαμηλό επιτόκιο ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, σύμφωνα με τα όσα σημείωσε στην γενική συνέλευση της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, ο οποίος ανέπτυξε το πλάνο του ομίλου που εστιάζεται στην σταθεροποίηση της λειτουργικής κερδοφορίας  στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ, τη  μείωση των υποχρεώσεων κατά περίπου ένα δισ. και τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού κόστους.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος πέτυχε νέα εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός (φωτό), καθώς σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2016 -έτος που ήταν για τον Όμιλο η χρονιά των ιστορικών ρεκόρ, σε κέρδη, παραγωγή και εξαγωγές- κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126% στα 156 εκατ. ευρώ, η παραγωγή αυξήθηκε εκ νέου κατά 10%.

Οι όγκοι πωλήσεων ενισχύθηκαν κατά 14% στους συνολικά 4 εκατ. ΜΤ (Μετρικούς Τόνους), οι εξαγωγές ακολούθησαν ανάλογη πορεία με άνοδο σχεδόν 13%,ενώ σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το μερίδιο στην εγχώρια εμπορία, που ξεπέρασε το 32%.

Από την πλευρά του ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι στόχος της εταιρίας για τη διετία 2017- 2018 είναι η βελτίωση του χρηματοδοτικού μίγματος και κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο εξετάζεται η έξοδος στις αγορές αναλόγως συνθηκών στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Κεντρικός στόχος του Πενταετούς Προγράμματος όπως αναφέρθηκε παραμένει τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η υψηλή μερισματική απόδοση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε σε:

✓ Διατήρηση υψηλής κερδοφορίας όλη την περίοδο 2017-2021, με συντηρητικές παραδοχές και μειωμένα περιθώρια κατά 27% από το 2018 και εξής, με EBITDA περί τα 700 εκατ. ευρώ.

✓ Μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων κατά 1.050 εκατ. ευρώ.

✓ Μείωση κατά 50% του χρηματοοικονομικού κόστους, έως το 2021.

✓ Συνεχή καταβολή και σταδιακή αύξηση του ποσού των μερισμάτων, με στόχο το 50% των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Τέλος, στο τυπικό μέρος της συνέλευσης εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,20 (0,17 καθαρό ποσό) ε, με ημερομηνία αποκοπής την 3η Ιουλίου και πληρωμής τη 10η Ιουλίου.