Τι σημαίνει για το ΤΑΙΠΕΔ η πώληση του 30% του ΔΑΑ - Free Sunday
Τι σημαίνει για το ΤΑΙΠΕΔ η πώληση του 30% του ΔΑΑ

Τι σημαίνει για το ΤΑΙΠΕΔ η πώληση του 30% του ΔΑΑ

Για το ΤΑΙΠΕΔ ο ρόλος του ΔΑΑ για τα προσδοκώμενα έσοδα του 2018 είναι καταλυτικός, καθώς από τα 600 εκατ. ευρώ το καθαρό έσοδο για το ΤΑΙΠΕΔ είναι 484 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα ΦΠΑ. Από την άλλη, η παράταση της σύμβασης ανοίγει τον δρόμο για να μοσχοπουληθεί το 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΑΑ εντός του 2018 και αυτό γιατί ο υποψήφιος επενδυτής θα γνωρίζει ότι έχει την εκμετάλλευση του πιο αποδοτικού αεροδρομίου στην Ευρώπη έως το 2046. Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι του ΔΑΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 30%, το ελληνικό Δημόσιο με 25%, το καναδικό επενδυτικό fund PSP με 40% (έχει και το management) και ο Όμιλος Κοπελούζου με 5%.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο επικείμενος διαγωνισμός θα είναι παιχνίδι για έναν, δηλαδή για τους Καναδούς του PSP, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία. Άλλωστε η κινεζική Shenzhen Airport Group, που διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Κίνας (Shenzhen Bao’an International Airport), είχε και στο παρελθόν ενδιαφερθεί για τον ΔΑΑ από κοινού με την επενδυτική εταιρεία Friedmann Pacific Asset Management Limited (FPAM). Το ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη και εκτιμά ότι θα εισπράξει άνω του 1 δισ. ευρώ από την πώληση του 30%.

Ο ΔΑΑ το 2016 εμφάνισε τζίρο 405 εκατ. ευρώ, από 371 εκατ. ευρώ το 2015, και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν στα 132 εκατ. ευρώ έναντι 120,6 εκατ. ευρώ το 2015.