Η Εθνική Ασφαλιστική ανοίγει τον χορό των deals - Free Sunday
Η Εθνική Ασφαλιστική ανοίγει τον χορό των deals

Η Εθνική Ασφαλιστική ανοίγει τον χορό των deals

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου η Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και η διαδικασία μεταφοράς του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, ενώ η ολοκλήρωση της μεταφοράς του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική, αν και φέρεται να κλείνει από μέρα σε μέρα, τελεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ξένα funds και διεθνείς ασφαλιστικές παρατάσσονται για να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μέσω της εξαγοράς της. Εξαγορά η οποία με την ολοκλήρωσή της θα έχει αφήσει τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη ελληνική ασφαλιστική να περάσει σε ξένα κεφάλαια μέχρι τον Απρίλιο, καθώς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μεγάλα ξένα funds που επενδύουν στον κλάδο αποτελούν τους βασικούς ενδιαφερόμενους.

Στα ονόματα που κάνουν τον γύρο της αγοράς συγκαταλέγονται αυτό του κινεζικού fund Fosun, η Fairfax, η οποία τελευταία επιδίδεται ακόμη και σε επιθετικές εξαγορές ασφαλιστικών, όπως πρόσφατα στην Αφρική, η EBRD, η οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και η Allianz. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές που αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρώτη ασφαλιστική της χώρας ήταν 11 στον αριθμό, όμως στην πορεία παρέμειναν σχεδόν οι μισοί, ενώ τη διαδικασία επιβλέπουν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Το τίμημα και η χρονική διάρκεια της σύμβασης για την αποκλειστική διάθεση προϊόντων bancassurance μέσω της Εθνικής Τράπεζας θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία του deal για το 75% της εταιρείας. Μάλιστα, το ύψος του τιμήματος είναι ακόμη στον αέρα, καθώς από τους κύκλους της Εθνικής ισχυρίζονται ότι μπορεί να φτάσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ωστόσο πηγές της αγοράς θέτουν τον πήχη του εφικτού στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το «αγκάθι» της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την Εθνική Ασφαλιστική που δεν θα πρέπει να μειωθεί η καθαρή της θέση, παραμένει η μεταφορά των περιουσιακών της στοιχείων.

Το πρόσφατο Δ.Σ. της εταιρείας έθεσε δύο βασικές προδιαγραφές για τα ακίνητα της International Life, καθώς στην περίπτωση που η ασφαλιστική προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα/εγγυήσεις στην Εθνική Ασφαλιστική, η μεταφορά των 11.000 εκκρεμών συμβολαίων θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, εκκρεμεί η κάλυψη αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους της International Life για τα νοσήλια που καταβλήθηκαν ή είναι να καταβληθούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ συγχρόνως αυξάνονται και συσσωρεύονται οι ζημιές.

Η μεταφορά των συμβολαίων υγείας στην Εθνική Ασφαλιστική γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που η εταιρεία (Εθνική Ασφαλιστική) βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης.

Το πιο ενδιαφέρον και μέγα ζητούμενο, εκτός της δέσμευσης για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι το κομμάτι των τραπεζοασφαλειών. Ήτοι οι όροι της σύμβασης που θα διέπουν τη σχέση του νέου μετόχου της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα και ο χρόνος της σύμβασης.

Εν κατακλείδι, Εθνική Ασφαλιστική και International Life είναι οι δύο top για την ασφαλιστική αγορά υποθέσεις. Οι δεσμευτικές προσφορές όλα δείχνουν ότι θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα για την Εθνική Ασφαλιστική, ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού θα ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά, τον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική, η υπόθεση αυτή θα έχει αίσιο τέλος εάν δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις που έχουν ζητήσει η Εθνική Ασφαλιστική και ο Επόπτης.

Τα ισχυρά χαρτιά για την προσέλκυση των επενδυτών θεωρούνται οι προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα μας έχει τέσσερις φορές χαμηλότερη διείσδυση του κλάδου Ζωής σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε συνδυασμό με το ισχυρό χαρτοφυλάκιο και την κυρίαρχη θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που φέρνουν στην αφετηρία της διαδικασίας επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κερδοφόρα και κυριαρχεί στην αγορά, με μερίδιο άνω του 25% στον κλάδο Ζωής (άνω του 58% στα συνδεδεμένα με επενδύσεις προϊόντα Ζωής) και περίπου 11% στον κλάδο Ζημιών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί κομβικό σημείο για τον κλάδο, καθώς έρχεται μετά την Interamerican που πέρασε στον ολλανδικό όμιλο EUREKO, την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Αγροτικής Ασφαλιστικής από τη γερμανική ασφαλιστική ERGO και την απόκτηση της Eurolife από την καναδική Fairfax του Prem Watsa.