Συνεχίζονται οι ξένες επενδύσεις στη χώρα - Free Sunday
Συνεχίζονται οι ξένες επενδύσεις στη χώρα

Συνεχίζονται οι ξένες επενδύσεις στη χώρα

Αύξηση κατά 123% σε σχέση με το 2015 παρουσίασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας την προηγούμενη χρονιά, το 2016, φτάνοντας τις 13 σε απόλυτο αριθμό. Ωστόσο, παρά τον αγώνα δρόμου που δίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν εν μέσω μιας κρίσης που σοβεί για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας έμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΕΥ - European attractiveness survey, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 34η θέση μεταξύ 44 χωρών με βάση τον αριθμό των ΑΞΕ και στην 35η θέση με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.

Χαρακτηριστική είναι σε αυτό το πλαίσιο η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη στο 1ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών για τις Προοπτικές Ανάπτυξης. Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε πως ο μόνος τρόπος για να μπει φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία είναι οι επενδύσεις στις υποδομές, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Αυξημένες ήταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2016, με έντονη κινητικότητα και από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 13 ΑΞΕ στη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση 123% σε σχέση με το 2015. Από τις επενδύσεις αυτές, οκτώ πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, δύο στον κλάδο της μεταποίησης και από μία στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών και επικοινωνιών και των κατασκευών. Μεταξύ των ΑΞΕ στη χώρα μας, τέσσερις προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από την Ιαπωνία και από μία από Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ολλανδία και Σερβία.

Σημειώνεται πως οι ΑΞΕ που πραγματοποιήθηκαν δημιούργησαν 111 νέες θέσεις εργασίας, κατά κύριο λόγο στους κλάδους των χρηματοοικονομικών και των μεταφορών και επικοινωνιών.

Σημαντικός επενδυτής η Ρωσία

Στα 683 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αυξημένες κατά 8,9%, ανήλθαν το 2016 οι επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% των συνολικών ρωσικών ΑΞΕ στο εξωτερικό.

Κατά το 2016 στην Ελλάδα εισέρρευσαν ρωσικές ΑΞΕ αξίας 15 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (2015: 12 εκατ. δολάρια), ποσό που αντιστοιχεί στο 0,1% των συνολικών εξερχόμενων ρωσικών ΑΞΕ κατά το υπό εξέταση έτος.

Οι ρωσικές ΑΞΕ στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, στον τουρισμό και στα ακίνητα, καθώς και στον τομέα των τροφίμων.

Αναλυτικότερα, στην ετήσια έκθεση αναφέρονται τα εξής ανά τομείς επένδυσης:

  • Ενέργεια: Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, ανήκει κατά 50% στον Όμιλο Κοπελούζου και κατά 50% στη ρωσική Gazprom. Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. ιδρύθηκε το 1991 και έχει ως στόχο της την προμήθεια φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων.
  • Τραπεζικός τομέας: Η Bank Kedr έλαβε το 2007 άδεια έναρξης τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα. Η Bank Kedr ιδρύθηκε το 1991 και είναι η 143η τράπεζα της Ρωσίας με βάση τα 79 στοιχεία του ενεργητικού της. Ωστόσο, συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων ρωσικών εμπορικών τραπεζών βάσει των καταθέσεων.

Το Μάιο του 2011 ο όμιλος ICT, ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στους τομείς της ενέργειας και των ορυχείων, ενώ ο ιδιοκτήτης του Alexander Nesis είναι από τους βασικούς μετόχους της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στη Ρωσία, της OTKRITIE FC BANK, απέκτησε το 5% της Τράπεζας Πειραιώς.

  • Οπλικά συστήματα: Η Rosoboronexport, η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγής ρωσικών οπλικών συστημάτων, έχει συστήσει θυγατρική στην Ελλάδα, τη Rosoboron Service - Hellas.
  • Ακίνητα-Τουρισμός: Το 2013 ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ αγόρασε έναντι 115 εκατ. ευρώ το γνωστό νησί Σκορπιός από την Αθηνά Ωνάση. Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts (κατά 50% ανήκει στον γερμανικό όμιλο TUI) και το ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Nataly Tours ανακοίνωσαν την από κοινού έναρξη επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι σκοπεύουν σε διάστημα πενταετίας να κατασκευάσουν στη χώρα μας είκοσι νέα ξενοδοχεία, το δε ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος Mouzenidis μέσω του Mouzenidis Travel πρόσθεσε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιό του την αεροπορική εταιρεία Ellinair, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τα ξενοδοχεία Potidea Palace και Portes Palace στη Χαλκιδική, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την εταιρεία παραγωγής κρασιού Mouzenidis Wine και το κελάρι-κάβα Kava Idea, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων (cargo) CSR Air Services και το πόρταλ Grecomania.ru.

Επίσης, ο ρωσικός όμιλος Agroinvest-MIRUM επένδυσε ήδη το ποσό των 100 εκατ. ευρώ με αρχικό σχέδιο επένδυσης 400 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2008 η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγόρασε τμηματικά 2.000 στρέμματα στην Ανατολική Κρήτη, πλησίον της ξενοδοχειακής μονάδας Elunda Domes. H συγκεκριμένη επένδυση λόγω προβλημάτων (πρόβλημα παραμεθόριας περιοχής, χωροταξικά προβλήματα) προχωρά, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο εν μέρει.

Πρόσφατα, ο ρωσικός όμιλος wimm bill Dann εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία του ομογενούς Ιβάν Σαββίδη εξαγόρασε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, εκμίσθωσε για ένα έτος το ξενοδοχείο Macedonia Palace και κέρδισε τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης για το Ξενία στο Παλιούρι.

Ως σημαντικό στοιχείο καταγράφεται στην έκθεση και το ενδιαφέρον ρωσικών ομίλων για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Λιμένος Θεσσαλονίκης, ή για τα περιφερειακά αεροδρόμια κ.λπ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το αρχικά εκπεφρασμένο ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων RZD να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) δεν υλοποιήθηκε, καθώς η εταιρεία δεν κατέθεσε τελικώς δεσμευτική προσφορά κατά τη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016.

Τέλος, ολοένα αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ρώσοι για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό, γεγονός που ήδη έχει καταστήσει τη Ρωσία τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο των δραστηριοποιούμενων στον τομέα του real estate στη χώρα μας.