ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο εταιρείες που μεταφέρουν εικονικά την έδρα στην Βουλγαρία - Free Sunday
ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο εταιρείες που μεταφέρουν εικονικά την έδρα στην Βουλγαρία

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο εταιρείες που μεταφέρουν εικονικά την έδρα στην Βουλγαρία

«Είναι κοινό μυστικό, ότι πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιριών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες, φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγιο απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες που παρέχουν από την Ελλάδα», δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής. «Έχουμε ήδη εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών» πρόσθεσε. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μετά τις 15 Οκτωβρίου προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Βουλγαρία, όπου θα συναντηθεί με τους επικεφαλείς των φορολογικών αρχών της χώρας αυτής για στενότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών. Μάλιστα, ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού θα συμβάλει και η εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα», δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σημειώνοντας ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις «όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της Ε.Ε.». 

Μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τη μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πως αρκετοί επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν τη χώρα εκείνη, που τους προσφέρει χαμηλότερο φορολογικό κόστος. Το αν κάνουν σωστά ή λάθος, δεν θα το κρίνω εγώ. Ασφαλώς, και είναι μια εικόνα, η οποία κάθε άλλο παρά μας χαροποιεί». 

«Είναι παράνομη η μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε: «Η μετεγκατάσταση είναι δυνατή, χάρη στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και εργασίας».

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, ώστε να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία. Είπε επίσης ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σκοπεύει να έχει συνάντηση με την ομόλογό του της Βουλγαρίας ώστε να τεθούν οι βάσεις για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, προγραμματίζονται στο προσεχές διάστημα συναντήσεις και σε άλλες γειτονικές χώρες.