Επί τη παλάμη κινούνται οι Έλληνες - Κλείνουν όμως το μάτι στην τεχνολογία με online shopping - Free Sunday
Επί τη παλάμη κινούνται οι Έλληνες - Κλείνουν όμως το μάτι στην τεχνολογία με online shopping

Επί τη παλάμη κινούνται οι Έλληνες - Κλείνουν όμως το μάτι στην τεχνολογία με online shopping

Οι Έλληνες όχι μόνο έχουν την πρωτιά μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους με μετρητά αλλά επιπλέον καλύπτουν με μετρητά το μεγαλύτερο ποσοστό των τακτικών μηνιαίων δαπανών, όπως η πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του τηλεφώνου, του ενοικίου ή ακόμη και των υποχρεώσεων προς το κράτος, δηλαδή των φόρων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τίτλο «Η χρήση των μετρητών από τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη», το 57% των Ελλήνων απαντά ότι αμείβεται με μετρητά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, με διαφορά, ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς στην επόμενη θέση, με ποσοστά περίπου 28%, βρίσκονται η Σλοβακία και η Κύπρος, ενώ η πλειονότητα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης απαντά σε ποσοστά μόλις από 5% έως 20% ότι παίρνει τον μισθό στο χέρι.

Επίσης, από τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας διαπιστώνεται κυρίως η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που υπάρχει στη χώρα μας και η οποία επικεντρώνεται σε μια σειρά κατηγοριών, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις ίδιες τις τράπεζες, την εικόνα αυτή διαφοροποιεί σημαντικά η υποχρεωτική καταβολή της μισθοδοσίας μέσω τράπεζας που επιβλήθηκε με νόμο από τις αρχές του 2017 (η έρευνα της ΕΚΤ αναφέρεται σε στοιχεία του 2016).

Σε αντίθεση όμως με τα ευρωπαϊκά ήθη, οι Έλληνες πραγματοποιούν με μετρητά μια σειρά συναλλαγές που έχουν τακτικό χαρακτήρα κάθε μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστό 40% οι Έλληνες πληρώνουν τον φόρο τους με μετρητά έναντι 9% στην Ευρωζώνη, σε ποσοστό 50% τα ασφάλιστρα έναντι 10% στην Ευρωζώνη, σε ποσοστό 70% τα φάρμακα έναντι 31% στην Ευρωζώνη, τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου σε ποσοστό 60% έναντι 16% στην Ευρωζώνη και το ενοίκιο του σπιτιού τους σε ποσοστό 30% έναντι 6% στην Ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, η κυριαρχία των μετρητών είναι συνέπεια της απουσίας κινήτρων για τη χρήση π.χ. του «πλαστικού χρήματος» ή λόγω της απουσίας σαφούς κατεύθυνσης από την πλευρά της πολιτείας. Η έρευνα της ΕΚΤ πιστοποιεί ότι σε ποσοστό 34% οι Έλληνες απαντούν ότι η απόφαση για το είδος της πληρωμής που θα κάνουν συνδέεται με τα κίνητρα που συνοδεύουν τη χρήση είτε των μετρητών είτε της κάρτας.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες εκτιμούν πως μετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας της τοποθέτησης τερματικών μηχανημάτων POS σε άλλες 58 επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά και μετά την παροχή κινήτρων όπως η λοταρία, που θα μοιράζει κάθε χρόνο 12 εκατ. ευρώ, η χρήση των καρτών θα ενισχυθεί περαιτέρω και ο τζίρος των καρτών το 2021 θα φτάσει τα 30 δισ. ευρώ.

Ανθεί το online shopping

Στην ίδια χώρα, όμως, πέντε στους δέκα Έλληνες ξεκινούν να ψωνίζουν από το κινητό. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα είδη που επιθυμούν να αγοράσουν. Εξ αυτών, το 38% κάνει την έρευνά του με σκοπό να εντοπίσει τις καλύτερες τιμές online, ενώ το 21% θα πραγματοποιήσει εντέλει και τις αγορές του μέσω των κινητών συσκευών.

Την περίοδο των εορτών όλο και περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι η online αγορά δώρων είναι μια πιο ευέλικτη αγοραστική οδός. Έξι στους δέκα καταναλωτές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η online αγορά των χριστουγεννιάτικων δώρων κάνει την αναζήτησή τους πολύ πιο διασκεδαστική, ανέμελη και λιγότερο δαπανηρή διαδικασία. Οι εν λόγω ερωτηθέντες επισήμαναν τα πολλά πλεονεκτήματα των διαδικτυακών αγορών: είναι εύκολο να εντοπίσεις ελκυστικότερες προσφορές (74%), καθώς και μοναδικά, δυσεύρετα ή και μη διαθέσιμα είδη στη χώρα μας, και βέβαια δεν ξεχνάμε τη δυνατότητα να αποφύγεις τα πολυσύχναστα καταστήματα (82%) τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, κατά τις οποίες ο κόσμος συνωστίζεται στους δρόμους για ψώνια και βόλτες.

Στα μάτια των Ελλήνων, οι οποίοι για συγκεκριμένους λόγους δεν απολαμβάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια όσο θα ήθελαν, οι αγορές στο διαδίκτυο φαντάζουν ως ένας τρόπος για να εξοικονομήσεις χρόνο (77%), αλλά κυρίως χρήμα, καθώς έχεις τη δυνατότητα να προμηθευτείς ένα ξεχωριστό, υπέροχο δώρο από το εξωτερικό στην καλύτερη δυνατή τιμή (79%). «Είναι, επίσης, ευκολότερο να διατηρήσεις τον έλεγχο των εξόδων και να μην παρασυρθείς σε περιττές αγορές, αφού αναζητάς συγκεκριμένα είδη, αντί να βρίσκεσαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες κραυγαλέες προσφορές σε ένα κατάστημα ή σε ένα εμπορικό κέντρο» αναφέρει η έρευνα.

Γενικά, οι Έλληνες είναι από τους πλέον αγχωμένους κατοίκους στην Ευρώπη για τα εορταστικά δώρα, σύμφωνα με σχετική έρευνα των PayPal και Kantar Millward Brown. Η έρευνα «Christmas Shopping Inconveniences» ανατέθηκε από την PayPal στην εταιρεία Kantar Millward Brown. Η διαδικτυακή αυτή έρευνα διεξήχθη σε δύο γύρους, το διάστημα 2-10 Νοεμβρίου (1ος γύρος) και 15-20 Νοεμβρίου (2ος γύρος), το 2017 και σε 10 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Σουηδία και Ολλανδία). Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται σε 10.011 άτομα ηλικίας 18-65 ετών.