Στην ΑΑΔΕ από σήμερα όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2017 - Free Sunday
Στην ΑΑΔΕ από σήμερα όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2017

Στην ΑΑΔΕ από σήμερα όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2017

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν οι τράπεζες για να αποστείλουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όλες τις συναλλαγές που διενήργησαν οι φορολογούμενοι στη διάρκεια του 2017, μέσω πλαστικού χρήματος ή ευρύτερα μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι ειδικά για τις συναλλαγές του φορολογικού έτους 2017, οι πάροχοι υποχρεούνται να αποστείλουν άπαξ, τα στοιχεία των συναλλαγών για το έτος 2017, συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ., μέχρι τις 2 Απριλίου 2018, πέραν της υποχρέωσης που ήδη υπάρχει για αποστολή των συγκεκριμένων στοιχείων σε μηνιαία βάση έως τις 20 του επομένου μηνός από το μήνα διενέργειας των συναλλαγών.

Πρόκειται για τα στοιχεία, με βάση τα οποία θα «χτισθεί» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και του αγρότες που ισοδυναμεί με έκπτωση φόρου 1.900- 2.100 ευρώ.

Τα τραπεζικά ιδρύματα αποστέλλουν συγκεντρωτικά, ανά ΑΦΜ, τόσο πληρωμές οι οποίες έγιναν με μεταφορά πιστώσεων και άμεση χρέωση σε πίστωση επαγγελματικών λογαριασμών όσο και συναλλαγές με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών με εξαίρεση τις εταιρικές.

Σημειώνεται ότι από τα εισοδήματα του 2017 για πρώτη φορά το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος συνδέθηκε υποχρεωτικά με συναλλαγές μόνο με τη χρήση καρτών ή άλλων μορφών πλαστικού χρήματος.