Ιδιωτικοποίηση εξπρές των ΕΛΠΕ με άγνωστους όρους - Free Sunday
Ιδιωτικοποίηση εξπρές των ΕΛΠΕ με άγνωστους όρους

Ιδιωτικοποίηση εξπρές των ΕΛΠΕ με άγνωστους όρους

Μέσα στο Απρίλιο αναμένεται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ μετά από τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι δυο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean του ομίλου Λάτση, οι όροι της οποίας, όμως, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστοί.

Σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, η διαδικασία καθυστέρησε ένα περίπου μήνα καθώς η ιδιωτικοποίηση έπρεπε να κλείσει τον Μάρτιο και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει άμεσα τον διεθνή διαγωνισμό ενώ οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, δηλαδή Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs, θα ξεκινήσουν τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η πώληση θα γίνει με ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία μετά από την οποία οι δύο μέτοχοι θα διατηρήσουν από 15%.

Η «Ελληνικά Πετρέλαια» ενημέρωσε ήδη το Χρηματιστήριο για τη συμφωνία με βάση την οποία θα πωληθεί το 20% από τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και το 30,1% από τη συμμετοχή της Paneuropean.

Οι συμμετοχές των ΕΛΠΕ στις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα τεθούν υπό τη σκέπη μιας εταιρείας holding θυγατρικής των ΕΛΠΕ, στην οποία επίσης το Δημόσιο θα διατηρεί ποσοστό 15%. Η συμφωνία, ωστόσο, αναφέρει ότι μετά την πώληση θα εξεταστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Η Paneuropean υποστηρίζει ότι μέσω των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μετόχων, επιδίωξε την ύπαρξη ενός διαφανούς πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με σαφώς καθορισμένους τους ρόλους των μετόχων, ούτως ώστε η παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και μετά την πώληση να μην αποτελεί αντικίνητρο για τους δυνητικούς στρατηγικούς επενδυτές. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί, τουλάχιστον στο εκλογικό της ακροατήριο, ότι διατηρεί τον έλεγχο των πόρων.

Μέχρι και την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, πάντως, θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο γύρω από τον ρόλο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν πλήρη εικόνα για το ακριβές χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ, δεδομένου ότι συμμετέχουν με ποσοστό 35% στη ΔΕΠΑ.

. «Για τη Νέα Δημοκρατία, η πώληση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και το τίμημα να αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της εταιρείας με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και ζητούμε να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με τους όρους που συμφώνησαν Δημόσιο και ΤΑΙΠΕΔ για θέματα εθνικής σημασίας, που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων, αλλά και οι ευαίσθητες οικονομικά και εθνικά έρευνες υδρογονανθράκων», είχε δηλώσει ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.