Η ΑΚΤΩΡ, η Τράπεζα Αττικής και οι εγγυητικές της «Καλογρίτσας» - Free Sunday
Η ΑΚΤΩΡ, η Τράπεζα Αττικής και οι εγγυητικές της «Καλογρίτσας»

Η ΑΚΤΩΡ, η Τράπεζα Αττικής και οι εγγυητικές της «Καλογρίτσας»

Στο προσκήνιο επανήλθε η κατασκευαστική εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα «Τοξότης», σε ένα σκηνικό το οποίο από τη μια γεννά ερωτήματα για τα κίνητρα που το διαμορφώνουν, μέσα από μια σειρά εξελίξεων, διεργασιών και αναφορών, ενώ από την άλλη φέρνει ελπίδες. Ο λόγος για τη συμφωνία μεταξύ της εισηγμένης εταιρείας ΑΚΤΩΡ και του Ομίλου Καλογρίτσα για την υποκατάσταση του τελευταίου σε έργα αξίας της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, το σύνολο των οποίων έχει αναληφθεί με πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Τα ερωτήματα για τα κίνητρα προέρχονται από το γεγονός ότι η κριτική που ασκούσε προ διετίας, αλλά και μέχρι πρότινος, η διοίκηση της ΑΚΤΩΡ αναφορικά με τις πολύ υψηλές εκπτώσεις που έδινε ο κ. Καλογρίτσας δεν άφηνε περιθώρια σκέψεων για κανενός τύπου συνεργασία, πολλώ δε μάλλον για μια τέτοια συμφωνία.

Από την άλλη, η συμφωνία ΑΚΤΩΡ - «Τοξότη» διευκολύνει τον κατασκευαστή να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο βρίσκεται.

Εκτιμήσεις της αγοράς, παράλληλα, βλέπουν πιθανό να ωφελεί και την ΑΚΤΩΡ η συμφωνία, θεωρώντας ότι έχουν ενδεχομένως συμφωνηθεί «αντισταθμιστικά» οφέλη προς αυτήν γι’ αυτήν της τη στάση. Αντισταθμιστικά, όπως η έγκριση από το υπουργείο Υποδομών συμπληρωματικών συμβάσεων για κάποια από τα έργα Καλογρίτσα ή για άλλα που έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ με ζημία ή με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα «μέτωπα» του υπουργείου αυτή την περίοδο είναι και ο επί χρόνια ημιτελής άξονας Άκτιο - Αμβρακία, για τον οποίο δρομολογείται διαγωνισμός-σκούπα αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ. Ήδη σε μία από τις τέσσερις εργολαβίες έχει τοποθετηθεί η ΑΚΤΩΡ, υποκαθιστώντας την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών.

Σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» που έχει δημιουργηθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον πιθανολογούμενο κίνδυνο να κηρυχθεί έκπτωτη η «Τοξότης», σε κάποια συνεδρίαση του Δ.Σ. του Διαχειριστή πρέπει να τονιστεί ότι τυχόν τέτοια ενέργεια θα έρθει περίπου 50 μέρες πριν από τη λήξη της τριετούς σύμβασης, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2015 και λήγει στις 30 Ιουνίου 2018.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Καλογρίτσα είχε μειοδοτήσει σε σειρά έργων κατασκευής και συντήρησης δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης. Μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ομάδα Κατασκευών είχε ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης στους διαγωνισμούς για Αθήνα, Πειραιά και Καλλιθέα, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 40.000.000 ευρώ. Μέσω της «Τοξότης», ήταν προσωρινός μειοδότης για τα δίκτυα Περιστερίου-Ελευσίνας και Καρδίτσας, προϋπολογισμού γύρω στα 20.000.000 ευρώ. Στους προηγούμενους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ, το 2015, ο Όμιλος Καλογρίτσα είχε κυριαρχήσει, αναλαμβάνοντας έργα άνω των 150.000.000 ευρώ.

Στις συμβάσεις που αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ περιλαμβάνεται η κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο, προϋπολογισμού 35.000.000 ευρώ, για τον οποίο προ διετίας είχε υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση 13.000.000 ευρώ.

Περιλαμβάνεται επίσης η τηλεθέρμανση της Φλώρινας, προϋπολογισμού 41.300.000 ευρώ, που επίσης έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Περιλαμβάνονται ακόμη τα έργα αποχέτευσης του Διονύσου, προϋπολογισμού περί τα 16.000.000 ευρώ, τα οποία είχε αναλάβει το 2014 η «Τοξότης» με έκπτωση 48,8%. Το τέταρτο έργο βρίσκεται στην περιοχή του Πειραιά.

Ο Όμιλος Καλογρίτσα, μέσω των θυγατρικών «Τοξότης» και Ομάδα Κατασκευών, είχε μειοδοτήσει στους διαγωνισμούς για τα τέσσερα πρώτα τμήματα του άξονα Πάτρα - Πύργος, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 250.000.000 ευρώ, με πολύ υψηλές εκπτώσεις.

Με τη συμφωνία μπορεί η Τράπεζα Αττικής, που είναι και ο κύριος πιστωτής του Ομίλου Καλογρίτσα, έχοντας χορηγήσει δάνεια αξίας άνω των 70 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016, να αποφεύγει την υποχρέωση καταβολής των εγγυητικών καλής εκτέλεσης, ωστόσο το υφιστάμενο χρέος του Ομίλου Καλογρίτσα προς την τράπεζα φαίνεται να οδεύει στα αζήτητα.

Επί της ουσίας, λοιπόν, η συμφωνία που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μεταξύ της Attica Bank, του Ομίλου Καλογρίτσα και του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ακολουθεί το μοντέλο της ΑΕΓEΚ. Προκειμένου η τράπεζα να μη ζημιωθεί εκατομμύρια από τις εγγυητικές επιστολές που έχει εκδώσει για τον Όμιλο Καλογρίτσα («Τοξότης») αν κηρυχθεί έκπτωτος από τα έργα, η διοίκηση του τελευταίου συμφώνησε να αναλάβει τις εργολαβίες η ΑΚΤΩΡ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία, προ περίπου τριών ετών, είχε βγάλει από τη δύσκολη θέση τις τράπεζες στην περίπτωση της ΑΕΓΕΚ, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης.