Συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις: Η S&P υποβάθμισε την Deutsche Bank - Free Sunday
Συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις: Η S&P υποβάθμισε την Deutsche Bank

Συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις: Η S&P υποβάθμισε την Deutsche Bank

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Deutsche Bank σε ΒΒΒ+ από Α- προέβη σήμερα ο Standard & Poor's, επικαλούμενος «υψηλό ρίσκο εκτέλεσης» στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας, το οποίο, όπως αναφέρει ο οίκος, προβλέπει βαθύτερη αναδιάρθρωση των αρχικών εκτιμήσεων. Η υποβάθμιση έρχεται στον απόηχο των εξελίξεων στις ΗΠΑ.

Η απόφαση της Deutsche Bank να περιορίσει αισθητά την παρουσία της στην αμερικανική αγορά, ίσως τελικά να μην είχε να κάνει μόνο με την πρόθεσή της να απομακρυνθεί από το ρίσκο της επενδυτικής. Η Federal Reserve φέρεται να έχει αποφανθεί ότι οι αμερικανικές δραστηριότητες της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας είναι «σε προβληματική κατάσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal η υποβάθμιση αυτή από την Federal Reserve δεν είναι πρόσφατη, αλλά έλαβε χώρα πριν από περίπου ένα χρόνο. Αποφασίστηκε, ωστόσο, να μην δημοσιοποιηθεί. Εκτιμάται έτσι ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της τράπεζας να πει αντίο στο όνειρο της Wall Street, όπου κάποτε είχε κυρίαρχη παρουσία.

Η ένταξη στη συγκεκριμένη κατηγορία σημαίνει ότι η αμερικανική μονάδα της Deutsche Bank είχε κάποιους περιορισμούς στις πράξεις σε χρηματοοικονομικές αγορές και στο ύψος του δανεισμού σε εταιρικούς πελάτες στις ΗΠΑ, ενώ πιθανότατα χρειαζόταν

Στον απόηχο των αποκαλύψεων η μετοχή της Deutsche Bank χθες έκανε βουτιά έως και 8% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης και τελικά έκλεισε στο -7,2%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991. Το κόστος ασφάλισης έναντι πενταετών ομολόγων της τράπεζας αξίας 10 εκατ. ευρώ ανήλθε στο 19%- δηλαδή περίπου 190.000 ευρώ ετησίως από 73.000 ευρώ στις αρχές του έτους.

Πηγή: naftemporiki.gr