Η αύξηση του τουρισμού φέρνει επενδύσεις - Free Sunday
Η αύξηση του τουρισμού φέρνει επενδύσεις

Η αύξηση του τουρισμού φέρνει επενδύσεις

Διεύρυνση των ξενοδοχειακών υποδομών αλλά και υψηλότατες νέες επενδύσεις έχουν καταγραφεί την τελευταία τριετία, καθώς η ζήτηση για Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό όλο και μεγαλώνει. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, από τα 350 επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν προς υλοποίηση το 2016 και το 2017, τη φετινή χρονιά λειτουργούν ήδη 25.000 νέες κλίνες σε ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν άλλες 25.000 κλίνες το 2019.

Η συνεχιζόμενη ανοδική τροχιά του ελληνικού τουρισμού λειτουργεί, όπως φαίνεται, σαν μαγνήτης για πολλούς ενδιαφερόμενους που θέλουν να αξιοποιήσουν τις θετικές προοπτικές του τομέα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των αιτήσεων ένταξης στα προγράμματα στήριξης υφιστάμενων και νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Εκρηκτική ήταν η ζήτηση για ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Τα διαθέσιμα κονδύλια του προγράμματος ήταν 120 εκατ. ευρώ, αλλά οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έφτασαν τις 7.500 και αντιστοιχούσαν σε επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Ήταν τέτοια η ζήτηση που καταγράφηκε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον χώρο του τουρισμού με αυξημένα κονδύλια που πιθανότατα θα ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου.

Αλλάζει η Αθήνα

Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης για την Αθήνα συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία νέων μονάδων υψηλών κατηγοριών, που αλλάζουν τη «γεωγραφία» της ξενοδοχειακής αγοράς της πρωτεύουσας.

Τον Απρίλιο είχε, αρχικά, προγραμματιστεί η επαναλειτουργία του Αστέρα Βουλιαγμένης, με τη νέα ονομασία του, Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, μετά την ένταξή του στη φημισμένη διεθνή αλυσίδα. Η υλοποίηση των έργων ριζικής ανακαίνισής του, ωστόσο, καθυστέρησε, με αποτέλεσμα η επαναλειτουργία του να μετατεθεί για τους επόμενους μήνες.

Στην άλλη άκρη της υπό διαμόρφωση αθηναϊκής Ριβιέρας, στο Δέλτα Φαλήρου, άνοιξε τις πύλες του το νέο Athens Marriott Hotel (πρώην Metropolitan) του Ομίλου Χανδρή. Η νέα ναυαρχίδα πέντε αστέρων της Marriott International στην Ελλάδα λειτουργεί με 366 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια, στο πλαίσιο επένδυσης 15 εκατ. δολαρίων που προέβλεπε η συμφωνία της Marriott με την εταιρεία Ξενοδοχεία Χανδρή τον Οκτώβριο του 2016. Το επενδυτικό σχέδιο, ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς εξελίσσονται οι εργασίες στον πάνω όροφο του κτιρίου, όπου θα λειτουργήσουν πισίνα, εστιατόριο και μπαρ εντός του καλοκαιριού.

Στο παραλιακό μέτωπο της λεγόμενης αθηναϊκής Ριβιέρας επαναλειτουργεί το πρώην ξενοδοχείο Mare Nostrum στη Βραυρώνα με την επωνυμία Dolce Attica Riviera. Η μονάδα εντάχθηκε στην αλυσίδα Dolce του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham. Τη διαχείριση της μονάδας ασκεί η Zeus Ιnternational, στο πλαίσιο στρατηγικής της συμφωνίας με τη Wyndham. Στη μονάδα υλοποιείται επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανακαίνισής του, διαθέτοντας 217 δωμάτια, 6 σουίτες και 23 bungalows.

Μετά το νέο Athens Marriott Hotel του Ομίλου Χανδρή, ο αμερικανικός κολοσσός θα διαθέτει σύντομα και δεύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη βιτρίνα πολυτελείας της Αθήνας, καθώς υλοποιεί επένδυση σε ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή Ακαδημίας και Ομήρου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, προκειμένου να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων με την επωνυμία Academia of Athens, το οποίο θα ενταχθεί στην αλυσίδα Autograph Collection της Marriott.

Ένα δεύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Λ. Συγγρού σχεδιάζουν να λειτουργήσουν οι ιδιοκτήτες του Athenaeum Grand Hotel. Η νέα πολυτελής μονάδα θα προκύψει από μετατροπή ακινήτου που βρίσκεται στη Λ. Συγγρού 123, θα ονομάζεται Athenaeum Palace & Luxury Suites και θα διαθέτει 109 σουίτες.

Επτάνησα και Δωδεκάνησα

Στην Κέρκυρα ξεκίνησε τη λειτουργία του το πολυτελές συγκρότημα Ikos Dassia του σχήματος Sani Resorts/Ikos Resorts. To Ikos Dassia επαναλειτούργησε ως ενιαίο συγκρότημα μετά την εξαγορά των δύο πρώην ξενοδοχείων του Ομίλου Χανδρή τον Νοέμβριο του 2016. Το συγκρότημα πέντε αστέρων, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 90 στρεμμάτων αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 411 δωμάτια, σουίτες και βίλες, εστιατόρια, 650 μ. παραλίας, επτά θερμαινόμενες πισίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικούς σταθμούς. Η μονάδα απέχει 12 χλμ. από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και άλλα τόσα από το κέντρο της πόλης.

Στα Δωδεκάνησα επαναλειτουργεί μια ιστορική μονάδα της Ρόδου, το πρώην Capsis Ρόδου, το οποίο εκμισθώθηκε (μέσω διαγωνισμού) από τη Eurobank στον ξενοδόχο της Κω Ν. Κούτρα. Στη μονάδα υλοποιήθηκε επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ και το συγκρότημα επαναλειτουργεί με 2.000 κλίνες και 99 σουίτες, διαθέτει οκτώ εστιατόρια, πέντε μπαρ και σπα, ενώ διαθέτει και ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα της Ευρώπης, το οποίο έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 8.000 συνέδρων. Η μονάδα βρίσκεται στην Ιξιά και φέρει την επωνυμία Akti Imperial Deluxe Resort & Spa.

Στην Κω, τα τρία ξενοδοχεία Lakitira πέρασαν στον έλεγχο του ξενοδοχειακού ομίλου Atlantica του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη, έναντι 62,9 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο νησί άνοιξε τις πύλες του το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Lango Design Hotel & Spa. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 55 δωματίων και τη διαχείρισή του ανέλαβε η HIP Hospitality.

Ανεβάζει στροφές και η Θεσσαλονίκη

Και στη συμπρωτεύουσα όμως παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα, μετά από αρκετά χρόνια σχετικής αδράνειας, την τελευταία πενταετία ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων στην ξενοδοχειακή αγορά της, καθώς η αύξηση της δημοτικότητας της πόλης ως προορισμού για σύντομες αποδράσεις (city break) και για επαγγελματικά ταξίδια, ιδίως στη διάρκεια του καλοκαιριού και του «εκθεσιακού» Σεπτεμβρίου της ΔΕΘ, έχει προκαλέσει την τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

Στο «χαρτοφυλάκιο» της πόλης έχουν εσχάτως προστεθεί μικρά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, όπως, μεταξύ άλλων, το τετράστερο Bahar Boutique Hotel (16 δωματίων), το πεντάστερο Antigon Urban Chic Hotel (38 δωματίων) και το νέο luxury boutique hotel The Modernist (18 δωματίων), ορισμένα από τα οποία εδρεύουν μάλιστα σε αξιόλογα διατηρητέα κτίρια της πόλης.

Περί τα τέλη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετατροπή του κτιρίου του εμβληματικού εστιατορίου Όλυμπος-Νάουσα σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο από την Grivalia Hospitality S.A. και τη Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε. της οικογένειας Τορνιβούκα. Εξάλλου πρόσφατα η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ απέκτησε έναντι 7 εκατ. ευρώ το πεντάστερο Lazart Hotel (74 δωμάτια) και ανανέωσε –για τα επόμενα 25 χρόνια– τη μίσθωσή του στη Zeus International.

Σήμερα τα ξενοδοχεία-μέλη της ΕΞΘ σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 86, με συνολική δυναμικότητα 5.661 δωματίων και 10.644 κλινών.