Στον τουρισμό «επενδύει» το κυβερνητικό πλάνο - Free Sunday
Στον τουρισμό «επενδύει» το κυβερνητικό πλάνο

Στον τουρισμό «επενδύει» το κυβερνητικό πλάνο

Έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κορυφαίο προορισμό με προώθηση νέων επενδύσεων, μετεξέλιξη ελληνικών λιμανιών σε κόμβους κρουαζιέρας αλλά και δημιουργία τουριστικών χωριών για Ευρωπαίους, παρουσίασαν προ ημερών ΕΟΤ και υπουργείο Τουρισμού.

Ο τουρισμός αναλαμβάνει για άλλη μια φορά κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ανακτήσει βηματισμό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της χώρας από τους δανειστές και χαρακτηρίζεται ως κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Μια ιδιότητα δικαιολογημένη, μια και η συνολική συνεισφορά του τομέα (άμεση και έμμεση) στο ΑΕΠ της χώρας το 2017 ανήλθε σε 35 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευε το 19,7% του ΑΕΠ και το 24,8% της συνολικής απασχόλησης.

Όπως περιγράφεται στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, κεντρικός στόχος είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, που θα προσφέρει αυθεντικές θεματικές τουριστικές εμπειρίες όλο τον χρόνο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θέτει ως ορόσημο το 2020. Χρονιά κατά την οποία θα επιδιωχθεί να συγκαταλέγεται η Ελλάδα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης και στους τρεις δημοφιλέστερους της Μεσογείου.

Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου, διά στόματος της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι ξένοι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το 2018 θα φτάσουν τα 32 εκατομμύρια, περίπου 2 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2017. Παράλληλα, η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αύξηση 14% που κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στη χώρα μας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού για ένα νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών φέτος βασίζεται στις αυξημένες αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματιστεί για την καλοκαιρινή περίοδο του 2018. Σύμφωνα με την υπουργό, οι πρόσθετες αεροπορικές θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι φτάνουν τα 3 εκατομμύρια, από τις οποίες εκτιμάται πως θα υλοποιηθούν (σ.σ.: θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια) περί τα 2-2,5 εκατομμύρια.

Εξάλλου η ίδια ανέφερε ότι τα χρήματα που δαπανά η Ελλάδα για την τουριστική της προβολή ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ για τους περίπου 31 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στη χώρα. Επισήμανε ταυτόχρονα πως η Ισπανία δαπανά 400 εκατ. ευρώ σε προβολή, για να προσελκύσει 70 εκατομμύρια τουρίστες.

Από τα 15 εκατ. ευρώ για την προβολή της χώρας, τα 7,5 εκατ. ευρώ διατίθενται για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς εκθέσεις.

Οι δράσεις για την επίτευξη του στόχου

Για την επίτευξη του στόχου ο σχεδιασμός προβλέπει μια σειρά δράσεων οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν τη διετία 2018-2019. Μεταξύ αυτών προβλέπονται:

  • Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να καλυφθεί η αναδυόμενη τουριστική ζήτηση (α΄ μισό του 2018).
  • Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού (β΄ τρίμηνο του 2018).
  • Η υποστήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών και τη βελτίωση της ποιότητας όσων ήδη λειτουργούν (εντός του 2018).
  • Η βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται, μεταξύ άλλων, βελτιώσεις στη διαδικασία αδειοδότησης και φορολογικά κίνητρα.

    Σχετικές κινήσεις προβλέπεται να γίνουν εντός του 2018.
  • Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας τουριστικής παιδείας και η σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας.
  • Η δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τον ελληνικό τουρισμό σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες (ψηφιακή μετατροπή των υπηρεσιών προς πολίτες-εταιρείες, ψηφιακή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, χρήση νέων τεχνολογιών στην προώθηση).
  • Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών στον τουρισμό (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια).
  • Η στοχευμένη και ανταγωνιστική προώθηση του «τουριστικού προορισμού Ελλάδα» μέσω κεντρικών συμφωνιών με διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες (tour operators), προγραμμάτων προώθησης και δημοσίων σχέσεων, της συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και της δημιουργίας νέων αεροπορικών συνδέσεων.
  • Η ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, σύμφωνα με την πιλοτική εφαρμογή (βάσει των αριθμητικών στοιχείων του 2015), με στόχο την καθιέρωση μιας απευθείας πλατφόρμας που να περιέχει τα πιο σημαντικά τουριστικά αριθμητικά στοιχεία διαθέσιμα για περαιτέρω ανάλυση.
  • Η ρύθμιση της Οικονομίας Διαμοιρασμού – Βραχυπρόθεσμη Μίσθωση Ακινήτων (ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου του 2017 και ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου το 2018).
  • Η ανάπτυξη ενός πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση πλαισίου κινήτρων και αδειοδότησης τοποθετείται στο β΄ τρίμηνο του 2018.
  • Η υλοποίηση ενός οριζόντιου προγράμματος με τίτλο «Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» (βρίσκεται σε εξέλιξη), το οποίο συντονίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το σχέδιο στοχεύει στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης που επεξεργάζονται οι περιφέρειες και οι δήμοι και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες αδειοδότησης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού.

Κατά τη διετία 2018-2019 προβλέπονται ταυτόχρονα:

  • Το ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές επιχειρήσεις ανοιχτές 365 μέρες τον χρόνο», το οποίο θα υλοποιηθεί στην Κρήτη και στη Ρόδο.
  • Η υλοποίηση ενός προγράμματος κατάρτισης και απασχόλησης με τίτλο «Εξειδίκευση στον θεματικό τουρισμό», το οποίο συν-χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» το φθινόπωρο του 2018.
  • Ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής και διασύνδεσής της με τον τουρισμό.
  • Η εξέταση ενός ειδικού προγράμματος ανάπτυξης με τίτλο «Ειδική τουριστική περιοχή για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες τον χρόνο». Στο πρόγραμμα προβλέπεται να εντάσσονται, μεταξύ άλλων, περιοχές όπως της νότιας Κρήτης και της νότιας Ρόδου, νέες ξενοδοχειακές μονάδες που εστιάζουν στον ιατρικό τουρισμό, δραστηριότητες γκολφ για επισκέπτες τρίτης ηλικίας ή ο συνεδριακός τουρισμός.

Οι δράσεις για το 2018

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι εξής δράσεις για το 2018:

  • Η συμμετοχή του ΕΟΤ σε 45 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις το 2018 και επιπλέον η συμμετοχή στα Ποσειδώνια και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Η συνδιαφήμιση συνολικά με 124 διεθνείς αλλά και εξειδικευμένους tour operators και αεροπορικές εταιρείες σε περισσότερες από 30 ξένες αγορές.
  • Η έναρξη για πρώτη φορά συνδιαφήμισης στην Ινδία για την προώθηση των ταξιδιών για ζευγάρια, του γαμήλιου τουρισμού και για το γυναίκειο ταξιδιωτικό κοινό.
  • Η άμεση έναρξη της διαφημιστικής προβολής σε κορυφαία διεθνή online και στα μεγαλύτερα ξένα και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN.
  • Η διοργάνωση του μεγαλύτερου από ποτέ αριθμού ταξιδιών εξοικείωσης, πενταπλάσιου σε σχέση με το παρελθόν, περίπου 200 κατά μέσο όρο ανά έτος την τελευταία τριετία. Το 2018 έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιούλιο, στο πρώτο μέρος του προγράμματος, 167 ταξίδια εξοικείωσης και στις 13 περιφέρειες της χώρας για σχεδόν 590 ξένους δημοσιογράφους, bloggers και εκπροσώπους διεθνών ταξιδιωτικών ομίλων από 27 συνολικά χώρες.

Οι προτεραιότητες στις επενδύσεις

Προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του υπουργείου Τουρισμού για το 2018 αποτελεί ο από κοινού σχεδιασμός του πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες του τουρισμού και αφορούν:

α) Επενδύσεις στον τουρισμό στους τομείς του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού

β) Καθιέρωση ενός δικτύου από μαρίνες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα

γ) Ανάπτυξη λιμένων νηολογίου (5-7 λιμάνια εκτός Πειραιά) για τη βιομηχανία κρουαζιέρας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ως διεθνούς προορισμού κρουαζιέρας

δ) Ξενοδοχειακά συγκροτήματα

ε) Δημιουργία θεματικών πάρκων

Παράλληλα, προβλέπεται η υλοποίηση ειδικού προγράμματος για την «αύξηση των ικανοτήτων και την αναβάθμιση της ποιότητας και των υπηρεσιών» των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η δημιουργία τουριστικών χωριών από το ελληνικό κράτος για τη διαμονή των Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα για περιόδους έξι μηνών, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα την έδρα της κατοικίας τους, για την οποία θα φορολογούνται.