Κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές αναζητά η κυβέρνηση - Free Sunday
Κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές αναζητά η κυβέρνηση

Κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές αναζητά η κυβέρνηση

Εντολή στις υπηρεσίες, να προχωρήσουν στη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων με στόχο την μείωση της χρήσης μετρητών για συναλλαγές με το Δημόσιο και την προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, έχε δώσει η κυβέρνηση, όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός  Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης από το βήμα συνεδρίου.
Ο κ.Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την:
- Παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
- Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, με έναν απαρχαιωμένο και γραφειοκρατικό τρόπο.
- Θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον Ιδιωτικό τομέα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.
- διασταύρωση στοιχείων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, την οποία επικαλέστηκε, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα μας σχεδόν διπλασιάστηκαν το Β' εξάμηνο του 2015, και η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό συνετέλεσε σημαντικά στη συρρίκνωση της παραοικονομίας, την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ΑΕΠ.
Η μείωση της εξάρτησης από το ρευστό και η συνακόλουθη αύξηση του ΦΠΑ, εκτιμάται ότι συνεισέφεραν άμεσα 1,4% στο ΑΕΠ του Β' εξαμήνου του 2015, ενώ μεταφράστηκε σε συνολική ώθηση +0,8% στο ετήσιο ΑΕΠ για το 2015.