Η δόση «κρύβεται» στις εκκρεμότητες - Free Sunday
Η δόση «κρύβεται» στις εκκρεμότητες

Η δόση «κρύβεται» στις εκκρεμότητες

Όπως αναφέρθηκε οι ανοιχτές εκκρεμότητες που απαιτούν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της Κυριακής, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 7.5 δισ. ευρώ είναι τρείς: 

Πρώτον, η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού. Η μνημονιακή δέσμευση ήταν μέχρι τις 23 Μαΐου αλλά  όπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης «ζητήσαμε παράταση για ένα μήνα αλλά εκτιμώ ότι μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα». Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Πιτσιόρλας ανέφερε πως «μέσα στον Ιούνιο θα κλείσει η συμφωνία για το Ελληνικό» και συμπλήρωσε «Υπάρχει πίεση από την πλευρά των θεσμών να τελειώνουμε γρήγορα και μπήκε ως προαπαιτούμενο».

Δεύτερον, τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Όπως τονίστηκε, υπάρχει κοινή στάση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ το θέμα θα συζητηθεί με τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς μιας και δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Τρίτον, οι νομικές διατυπώσεις στο θέμα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα για θέματα νομικής κάλυψης του διοικητικού συμβουλίου.

Για το θέμα της επιστροφής του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επομένως θα βρεθεί ένας τρόπος είτε να μην επιστραφεί είτε οι δικαιούχοι του να αποζημιωθούν.

Όσον αφορά το άλλο θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες απο τις δηλώσεις του  υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου και του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για το ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή ενώ ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει νησιωτική πολιτική και θα στηρίξει τα νησιά με άλλον πιο αποτελεσματικό τρόπο ενώ αμφέβαλε για το κατά πόσο η έκπτωση στον ΦΠΑ στήριζε πραγματικά τους νησιώτες.