Ανησυχία Ντράγκι για την ευρω-ανάπτυξη λόγω του Brexit - Free Sunday
Ανησυχία Ντράγκι για την ευρω-ανάπτυξη λόγω του Brexit

Ανησυχία Ντράγκι για την ευρω-ανάπτυξη λόγω του Brexit

Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης πιθανόν να είναι κατά 0,3% - 0,5% χαμηλότερος από ό,τι έχει εκτιμηθεί, σωρευτικά για την επόμενη τριετία, λόγω των επιπτώσεων από το Brexit, εξέφρασε στη Σύνοδο Κορυφής των «27+1» ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Η τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ ήταν ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με 1,6% το 2016 και 1,7% το 2017 και το 2018. Η ενδεχόμενη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης θα προκύψει από μία πιθανή επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit και την πτώση που θα προκύψει στο εμπόριο της ΕΕ με της Βρετανίας, ανέφερε ο Ντράγκι.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνη μπορεί να επηρεαστεί και από το υψηλότερο κόστος των κεφαλαίων, που προκαλείται από τις χαμηλότερες τιμές των μετοχών, σημείωσε ο διοικητής της ΕΚΤ στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρατήρησε, ακόμη, πως υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες εκτός της Ευρώπης να αρχίσουν να θεωρούν την ΕΕ ως μη κυβερνήσιμη μετά το Brexit. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαντήσουν σε αυτούς τους φόβους με κοινές προσπάθειες και να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα.