Τι δεν αρέσει στους τουρίστες στην Αθήνα - Free Sunday
Τι δεν αρέσει στους τουρίστες στην Αθήνα

Τι δεν αρέσει στους τουρίστες στην Αθήνα

Μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας και τον μοχλό για τις καλύτερες επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Για την ακρίβεια, καλή, αλλά ανεπαρκή ακόμη, βαθμολογία παίρνει η Αθήνα από τους τουρίστες που την επισκέπτονται και οι οποίοι έχουν αρκετά «παράπονα» από την πρωτεύουσα.

Οι μεγαλύτερες ενοχλήσεις

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ) και της GBR Consulting. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της Αθήνας κλήθηκαν να απαντήσουν για ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης. Μεταξύ άλλων, τόνισαν την ανάγκη καθαρισμού της πόλης από γκράφιτι, τη συντήρηση των πεζοδρομίων, τον καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων, τη διαχείριση της επαιτείας, τη βελτίωση των πινακίδων που αφορούν αξιοθέατα στα αγγλικά, καθώς και την αναπαλαίωση κτιρίων. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη έρευνα πριν από οκτώ χρόνια οι τουρίστες επεσήμαιναν ως αρνητικά τη μόλυνση, το κυκλοφοριακό, τις απεργίες, αλλά και την καθαριότητα.
Κατά τα λοιπά, με 7,9 στα 10 βαθμολόγησαν την εμπειρία τους στην Αθήνα 1.500 τουρίστες οι οποίοι διέμειναν σε ξενοδοχεία της ΕΞΑ-ΑΑ από τα τέλη Ιουνίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της Ένωσης, το 96% των ερωτηθέντων θα σύστηνε την ελληνική πρωτεύουσα σε άλλους για επίσκεψη.
Οι ξένοι τουρίστες κλήθηκαν, επίσης, να συγκρίνουν την Αθήνα με την πρωτεύουσα της Καταλονίας σε επίπεδο ικανοποίησης επισκεπτών. Ενώ η ικανοποίηση των τουριστών από τους κατοίκους και τις τουριστικές επιχειρήσεις κινείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα για τις δύο πόλεις, η Βαρκελώνη υπερτερεί με ποσοστό ικανοποίησης επισκεπτών που ξεπερνά το 8,5/10, καθώς εκεί δημόσια καθαριότητα, ασφάλεια και υποδομή λειτουργούν πιο δομημένα και τα προβλήματα με συγκοινωνίες και ηχορρύπανση είναι πολύ λιγότερα, σύμφωνα με τους μελετητές.

Κορυφαίος τουριστικός προορισμός η Αθήνα

Οι περισσότεροι επισκέπτες, κυρίως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί όλων των ηλικιών, επέλεξαν την Αθήνα για αναψυχή και διακοπές σε ποσοστό έως 79%. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το 45% είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Πάντως, οι νέοι ηλικίας 18-30 ετών είναι εκείνοι που ενθουσιάζονται περισσότερο με την Αθήνα και οι οποίοι μάλιστα ενδιαφέρονται για τις παραλίες της σε ποσοστό 60%, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν γνώριζαν ότι στην Αττική υπάρχει παραλιακό μέτωπο.
Σχετικά με τα αξιοθέατα που επέλεξαν να επισκεφτούν, στην κορυφή βρίσκονται η Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης και ακολουθούν το Ολυμπιείο, ο Εθνικός Κήπος και ο Λυκαβηττός. Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε στο κλεινόν άστυ, αφού Δελφοί, Κόρινθος, Επίδαυρος και Μυκήνες αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία για ημερήσια εκδρομή. Αντιθέτως, τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν εντάσσονται σε εκδρομές στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα, παρ’ ότι εκπλήσσουν ευχάριστα (51%) όποιον τα επισκεφτεί. Σχετικά με τα έξοδα, η μέση ημερήσια δαπάνη ανά άτομο ανέρχεται στα 116 ευρώ, με το ποσό να μοιράζεται ανάμεσα σε μετακινήσεις, αξιοθέατα, διασκέδαση, εστιατόρια και αγορές.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός παρουσιάζεται στάσιμος, ενώ το 61% δεν γνώριζε τίποτα για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Από την άλλη, καταλύματα τύπου Airbnb απορροφούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αφού, όπως σημείωσαν εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων, παρατηρήθηκε μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (21,8% τον Ιούλιο) και των πληροτήτων των ξενοδοχείων (για την ίδια περίοδο ήταν 3,6%).
Όπως σχολίασε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και επί δύο θητείες πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός, «η πορεία της Αθήνας, αλλά και της χώρας, θα πρέπει να βασιστεί πλέον πάνω σε πέντε συγκεκριμένους πυλώνες: Δημιουργικότητα, Εξωστρέφεια, Συνεργασία, Αλληλεγγύη και Αμεσότητα. Επίσης, η συνεργασία είναι και η απάντηση σε μερικά κεφαλαιώδη ζητούμενα για την Αθήνα, τον Πειραιά, την Αττική και τον Αργοσαρωνικό. Η αναβάθμιση και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, η προώθηση της επένδυσης για την αξιοποίηση του Ελληνικού, η συνολικότερη ανάγκη της Αθήνας να ανανεώσει τις υποδομές της, να εμπλουτίσει το προϊόν της και να βελτιώσει την πρότασή της προς πολίτες και επισκέπτες, περνούν μέσα από τη συνεργασία».

Δυναμικός τομέας

Κατά τα λοιπά, το ποσό των 52,3 δισ. ευρώ συνεισέφερε ο τουρισμός στα έσοδα του ελληνικού κράτους την περίοδο 2009-2016. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα του τουρισμού στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα – Η περίπτωση της Ελλάδας, 2010-2016».
Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ διερευνά την άμεση επίδραση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εν όλω ή εν μέρει στο τουριστικό πεδίο στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με αυτήν, το 2016 τα φορολογικά έσοδα από τον τουριστικό τομέα αποτελούσαν το 10,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ποσοστό υψηλότερο από το 8,3% της άμεσης συνεισφοράς του στην οικονομία. Τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα αν ληφθούν υπ’ όψιν οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις του τουρισμού. Επιπλέον, για την περίοδο 2009-2016 ο τουρισμός παρήγαγε περισσότερα από 105 δισ. ευρώ ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) και 92 δισ. ευρώ εισοδημάτων.
Κατά την περίοδο 2008-2016 τα άμεσα φορολογικά έσοδα από τον τουρισμό (ως ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας του τουριστικού τομέα) αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από το αντίστοιχο μέγεθος του συνόλου της οικονομίας (από 40,8% σε 60,8% για τον τουρισμό και από 36,7% σε 48,1% για την οικονομία συνολικά). «Αυτή η αυξημένη φορολογική απόδοση του ιδιωτικού τουριστικού κλάδου προκαλεί ερωτήματα για την ανθεκτικότητα του τομέα στον διεθνή ανταγωνισμό» σημειώνει το ΙΝΣΕΤΕ.
Στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στα φορολογικά έσοδα, ούτε και οι εισπράξεις του Δημοσίου από μη φορολογικές επιβαρύνσεις.