Στουρνάρας: Xωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα - Free Sunday
Στουρνάρας: Xωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα

Στουρνάρας: Xωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην επιστροφή των καταθέσεων και στην άρση των capital controls σημειώνοντας πως απελευθερώνοντας τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα «θα μπορεί κάποιος να βάζει και να βγάζει χρήματα από τις τράπεζες όποτε θέλει, χωρίς να υπόκειται σε κεφαλαιακό έλεγχο». 

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης των capital controls τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνοντας πως «έτσι θα μπορεί κάποιος να βάζει και να βγάζει χρήματα από τις τράπεζες όποτε θέλει, χωρίς να υπόκειται σε κεφαλαιακό έλεγχο. Αυτό θα αφορά το νέο χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες» 

Σε ερώτηση αν θα αρθούν τελικά και πότε τα capital controls ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σενάρια. «Ξέρουμε ποιο θα είναι το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βήμα. Μην με ρωτάτε όμως πότε θα αρθούν τελείως, γιατί ούτε κι εμείς ξέρουμε την απάντηση. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». 

Ως επόμενα βήματα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι εξετάζεται αφενός να μην εντάσσεται στο καθεστώς κεφαλαιακού ελέγχου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων και, αφετέρου, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εισαγωγή πρώτων υλών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου, συνδέοντας μάλιστα την απόφαση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και επιμένει ότι θα ήταν προς όφελος και της χώρας, και των δανειστών να επιταχυνθεί η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ θεωρεί -με τεχνοκρατικά επιχειρήματα- ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.