Σολτς για συντάξεις: Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν - Free Sunday
Σολτς για συντάξεις: Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν

Σολτς για συντάξεις: Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν

«Αποκύημα φαντασίας» το περιεχόμενο σημερινού ελληνικού δημοσιεύματος σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων χαρακτήρισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μιλώντας για το ζήτημα της συμφωνημένης περικοπής των ελληνικών συντάξεων, επισήμανε ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες.

Τα περιθώρια έγιναν μεν μεγαλύτερα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά όχι απεριόριστα, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά στην τακτική που ακολουθεί διεκδικώντας τη μη-εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, βασιζόμενη στην επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος από ό,τι προβλεπόταν.

Ωστόσο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως «είναι σαφές ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό καλά, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «σε αυτές ανήκει ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή μετά από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε - σε διάλογο με την Επιτροπή - να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης».

Η ολοκλήρωση των συνομιλιών επί του θέματος πλησιάζει, «αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη (στο τέλος)» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πάντως αξιολόγησε θετικά το γεγονός ότι η Αθήνα επέλεξε το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, ο κ. Σολτς τόνισε πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος της χώρας «τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων. Αυτό πρέπει πάντα να το καταλαβαίνουμε».