Greek statistics και στον τουρισμό - Free Sunday
Greek statistics και στον τουρισμό

Greek statistics και στον τουρισμό

Τα… greek statistics έκαναν την εμφάνισή τους και στον τουρισμό, «καίγοντας» τους ισχυρισμούς κυβέρνησης για θεαματική αύξηση αφίξεων τουριστών εκτός «τουριστικής περιόδου».

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), InSete, σύμφωνα με τα οποία τον Νοέμβριο του 2018 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 29% στις διεθνείς αφίξεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017. Οι αρμόδιοι άρχισαν τα… πανηγύρια, μιλώντας για εκρηκτική άνοδο του τουρισμού. Γιατί, όμως, όποιος φτάνει από το εξωτερικό σε ένα ελληνικό αεροδρόμιο πρέπει απαραίτητα να θεωρείται τουρίστας;

Η καταγραφή που γίνεται στα ελληνικά αεροδρόμια είναι μόνο ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό, χωρίς κάποιου άλλου είδους αξιολόγηση και διαχωρισμό. Μόνο στο αεροδρόμιο των Αθηνών οι διεθνείς αφίξεις διαχωρίζονται σε μόνιμους κατοίκους εξωτερικού και μη μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.

Έτσι, λοιπόν, οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που ζουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν στη χώρα για να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα ή να διευθετήσουν εκκρεμότητες εκλαμβάνονται ως τουρίστες. Αλλοδαποί οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και επιστρέφουν σε αυτήν μετά από επίσκεψη στη χώρα τους θεωρούνται και αυτοί τουρίστες. Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και επιστρέφουν στη χώρα είναι και αυτοί… τουρίστες. Παράτυποι μετανάστες που τους επιστρέφουν στην Ελλάδα από χώρες της Ευρώπης θεωρούνται και αυτοί τουρίστες. Κοντολογίς, όποιος για οποιονδήποτε λόγο φτάνει από το εξωτερικό σε ελληνικό αεροδρόμιο θεωρείται τουρίστας(!).

Κάπως έτσι στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μεγάλη επιτυχία, για προσέλκυση 33 εκατομμυρίων τουριστών και σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Κι αυτό παρόλο που στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο του InSete αναφέρεται ξεκάθαρα:

• όσον αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ότι «τα στοιχεία αφορούν σε αφίξεις επιβατών με διεθνείς πτήσεις ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας» και

• όσον αφορά τις αφίξεις εσωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια, ότι «επιβάτης που κάνει ταξίδι μετ’ επιστροφής μετριέται δύο φορές: και κατά την άφιξή του στον προορισμό του και κατά την άφιξή του στην έδρα του».

Τα νούμερα από τα αεροδρόμια

Με βάση, λοιπόν, τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 29% (+101 χιλ. επιβάτες) σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017. Η αύξηση αυτή οφείλεται, ως προς τους αριθμούς, κατά κύριο λόγο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (+27,5%/+69 χιλ. επιβάτες) και λιγότερο στα περιφερειακά αεροδρόμια (+32,8%/+32 χιλ. επιβάτες). Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε επίσης διψήφιο ποσοστό αύξησης (26,9%).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018 καταγράφηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με τα περιφερειακά αεροδρόμια να παρουσιάζουν αύξηση 10,5% και επιπλέον 1,4 εκατομμύρια επιβάτες και την Αθήνα ένα +19,3%, όπερ μεταφράζεται σε επιπλέον 883 χιλιάδες επιβάτες. Μεγάλη αύξηση σε επίπεδο διαφορών σημείωσαν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (+218 χιλ. επιβάτες /+6,9%), της Κέρκυρας (202 χιλ./+15,6%), της Θεσσαλονίκης (+195 χιλ./+10,6%) και της Ρόδου (+159 χιλ./+7,3%).

Οι οδικές αφίξεις

Αντίθετα, στο «μέτωπο» των οδικών αφίξεων τα νούμερα εμφανίζονται μειωμένα, φτάνοντας συνολικά για το εντεκάμηνο στα 11,86 εκατομμύρια έναντι 12,16 εκατομμυρίων του εντεκαμήνου του 2017.

Η καταγραφή των οδικών αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα βάσει υπηκοότητας, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας, συνεπώς περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό. Μόνο για τον μήνα Νοέμβριο η μείωση ήταν στο 7,2% (45 χιλιάδες λιγότερες αφίξεις σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017), ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018 η πτώση ήταν μικρότερη, κατά 2,4%.

Κρατήσεις ξενοδοχείων

Τον Νοέμβριο του 2018 η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η γερμανική, ακολουθούμενη από τη βρετανική και την ιταλική, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η αμερικανική και στην πέμπτη η γαλλική αγορά. Ενδεικτικά, όσον αφορά τους προορισμούς ανά εθνικότητα, για τον μήνα Νοέμβριο στην πρώτη θέση προτίμησης της γερμανικής αγοράς βρίσκεται η Αθήνα, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη, για τους Βρετανούς στην πρώτη θέση βρίσκεται επίσης η Αθήνα και έπονται τα Φηρά, ενώ οι Ιταλοί τουρίστες προτίμησαν περισσότερο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνει το InSete, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη, που έχουν πλέον καθιερωθεί ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Θεσσαλονίκη, ενώ ειδικά για την ελληνική αγορά δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, τα Ιωάννινα και το Λουτράκι.