ΘΕΣγάλα: Πώς κατέρρευσε μια πολύ καλή ιδέα - Free Sunday
ΘΕΣγάλα: Πώς κατέρρευσε μια πολύ καλή ιδέα
Η εταιρεία αποδίδει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στην οικονομική κρίση και κυρίως στα capital controls, που κυριολεκτικά «στέγνωσαν» την αγορά.

ΘΕΣγάλα: Πώς κατέρρευσε μια πολύ καλή ιδέα

Αρχικά το πείραμα είχε θεωρηθεί πρωτοποριακό και πολλά υποσχόμενο, αλλά αποδείχθηκε ότι η συγκυρία δεν ήταν ευνοϊκή. Ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας ΘΕΣγάλα έστησε το πρώτο δίκτυο πώλησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με αυτόματα μηχανήματα. Ρίσκαρε, φιλοδοξώντας να πετύχει μια ισχυρή θέση στην αγορά, όμως, παρά την καινοτομία και την ποιότητά του, βρέθηκε να ακροβατεί ανάμεσα στην επιβίωση και την πτώχευση, αναζητώντας στήριγμα στις διατάξεις του πτωχευτικού νόμου, με αίτηση προστασίας από τους πιστωτές βάσει του άρθρου 106Α.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απόφαση της οικογένειας Καντώνια να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ΘΕΣγάλα, καθώς οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες της Cosmos Aluminium κατέληξαν πως δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εξυγίανσης του συνεταιρισμού υπό τις παρούσες συνθήκες, ύστερα από την ολοκλήρωση εκτεταμένου ελέγχου που πραγματοποίησαν στα οικονομικά του στοιχεία.

Τις πταίει;

Η εταιρεία αποδίδει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στην οικονομική κρίση και κυρίως στα capital controls, που κυριολεκτικά «στέγνωσαν» την αγορά.

«Τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας του ΘΕΣγάλα εμφανίζονται πριν από δύο περίπου χρόνια και αποδίδονται σε επενδύσεις οι οποίες συνέπεσαν χρονικά όχι μόνο με τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεταπολίτευση αλλά και με τη δευτερογενή κρίση που προκάλεσε η επιβολή των capital controls στη χώρα μας. Επακόλουθη συνέπεια αυτών ήταν και η πτώση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων ήταν η ατελής εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι σε εργαζόμενους, προμηθευτές και συνεργάτες μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνεταιρισμού.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα του ΘΕΣγάλα σχετίζεται και με τον σκληρό ανταγωνισμό της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων. Η εταιρεία κέρδιζε σε τζίρο, όμως πιέστηκε πολύ όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, η διοίκηση είχε αναφέρει ότι ο συνολικός τζίρος για το 2018 αναμενόταν στα 30 εκατ. ευρώ, έναντι 26 εκατ. ευρώ το 2017. Η αύξηση του τζίρου αποδίδεται τόσο στην αύξηση των πωλήσεων όσο και στην ενσωμάτωση των νέων καταστημάτων ΘΕΣγάλα, τα οποία διαθέτουν σήμερα περισσότερους από 120 κωδικούς προϊόντων από συνεταιρισμούς και Έλληνες παραγωγούς.

Η μεγάλη αυτή εξάπλωση όμως προκάλεσε και ανάλογα προβλήματα. Η εταιρεία λειτουργεί με αυξημένο κόστος και η τιμή λιανικής είναι χαμηλή, ενώ η κατανάλωση μειωμένη λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Ο ΘΕΣγάλα έλαβε από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019, οπότε και θα ακολουθήσει η κύρια συζήτηση για την οριστική υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου με την προαπαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως στο διάστημα μέχρι και τις 22 Μαρτίου θα λάβουν χώρα εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο εξυγίανσης. Επιδίωξη είναι να μην υπάρξει «κούρεμα» υποχρεώσεων προς τους πιστωτές. Αντίθετα, στον πυρήνα του σχεδίου επιδιώκεται να είναι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού είτε με χρονική επιμήκυνση, είτε με μείωση των επιτοκίων, είτε με συνδυασμό των δύο.

Την ευθύνη για τη χάραξη του σχεδίου έχει αναλάβει η Deloitte. Πηγές του συνεταιρισμού αναφέρουν ότι η προσφυγή ήταν αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας, και τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα πτώχευσης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα που θα ενισχύσουν την γκάμα και θα τονώσουν τα έσοδα.

Η στάση των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Θεσσαλίας και Eurobank) δεν είναι αρνητικές σε μια τέτοια διαδικασία, αν και για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή κατάληξη απαιτείται να βρεθεί κάποιος επενδυτής. Η δυσκολία σε μια τέτοια προοπτική έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια συνεταιριστική επιχείρηση.

Από την πλευρά της, η διοίκηση έχει καταρτίσει ένα business plan και υποστηρίζει ότι με νέα κεφάλαια της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού ο οποίος είναι της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο. Πάντως, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το ποσό του 1 εκατ. ευρώ μάλλον δεν είναι αρκετό και απαιτείται ισχυρότερη κεφαλαιακή ένεση.

Ο δανεισμός του ΘΕΣγάλα από τις τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό άνοιγμα προς γαλακτοπαραγωγούς, προμηθευτές και εργαζόμενους, μαζί με τα δάνεια, φτάνει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

O ρόλος της Friesland

Πάντως, σύμφωνα με έντονη φημολογία, κομβικό ρόλο στην κατάρρευση του ΘΕΣγάλα έπαιξε η Friesland, που αγόραζε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος του συνεταιρισμού.

Η ολλανδική εταιρεία είχε αποφασίσει να μπει στην ελληνική αγορά εκτοπίζοντας τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Στόχος της ήταν να προωθήσει το δικό της προϊόν, αλλά επειδή είχαν αποτύχει οι προηγούμενες προσπάθειες αποφάσισε να ποντάρει στην ελληνικότητα του γάλακτος που θα διέθετε. Έτσι, αγόραζε από τον ΘΕΣγάλα την πρώτη ύλη και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες απ’ όσα πλήρωναν οι εγχώριες βιομηχανίες.

Ωστόσο, η προσπάθεια απέτυχε και το ελληνικό γάλα της ολλανδικής Friesland αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της μεγάλης εταιρείας σε ευρωπαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να χάσει τον βασικό του πελάτη.