Reuters: Κίνδυνος απώλειας της δόσης των 750 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα - Free Sunday
Reuters: Κίνδυνος απώλειας της δόσης των 750 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Reuters: Κίνδυνος απώλειας της δόσης των 750 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Τον κίνδυνο να χάσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του β΄ μετα-μνημονιακού ελέγχου, αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως προειδοποιούν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, οι οποίοι κάνουν λόγο για αργή πρόοδο στην υλοποίηση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.

Η συγκεκριμένα δόση αποτελεί μέρος των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων, τα οποία θα εκταμιεύονται σταδιακά προς την Ελλάδα, σε εξαμηνιαίες δόσεις.

Η Κομισιόν θα δημοσιεύει στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση πρόοδο για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τα αποτέλεσμα της οποίας θα αποτελέσουν κλειδί για την απελευθέρωση των 750 εκατ. ευρώ.

«Η έκθεση είναι πιθανό να λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή.

«Εάν δεν ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις, τότε οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρέπει να επιτρέψουν την εκταμίευση» έσπευσε να συμπληρώσει, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Reuters, συνολικά υπάρχουν 16 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης.

Ωστόσο, οι κυριότερες αφορούν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, το «άνοιγμα» του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και το νομικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν εκταμιεύσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, αυτό μπορεί να γίνει κάποια στιγμή αργότερα, όταν όλες οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν, όπως έχει συμφωνηθεί» επισημαίνει, καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.