Η κυβέρνηση μελετά την άρση της διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων ως φορολογική ποινή - Free Sunday
Η κυβέρνηση μελετά την άρση της διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων ως φορολογική ποινή

Η κυβέρνηση μελετά την άρση της διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων ως φορολογική ποινή

Τη δημιουργία «μόνιμων ομάδων» για επιτόπιους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής σε εικοσιτετράωρη βάση και στοχευμένους ελέγχους ανά κλάδο, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στην ομιλία του στο 8o Tax Forum, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πιτσιλής έκανε γνωστό ότι διερευνάται και η δυνατότητα τροποποίησης του πλαισίου κυρώσεων για κάποιες παραβάσεις ενώ παρουσίασε το προφίλ με το οποία θα λειτουργήσει
 η ΓΓΔΕ από τις αρχές του 2017 ως ανεξάρτητη αρχή  δεσμευόμενος ότι «με το νέο προφίλ, θα ενισχυθεί η λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος σε βαθμό ικανό να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την παραοικονομία, έκνομες λειτουργίες που εκβιάζουν την αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική υπερφορολόγησης».

«Η εντατικοποίηση των ελέγχων φαίνεται ότι συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων, αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα νούμερα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό» είπε ο γγ και πρόσθεσε ότι «στο επόμενο διάστημα συστήνονται, πρώτον, μόνιμες ομάδες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα για τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης. Ο έλεγχος δεν σταματά ποτέ, για καμία κατηγορία και για κανένα κλάδο επιχειρήσεων». 

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι εξετάζεται η άρση του μέτρου της διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, που βρέθηκε να μην
εκδίδει αποδείξεις.

«Δεν είναι κοινωνικά εφικτό, ή αποδεκτό να κλείσει κανείς το ιατρείο ενός γιατρού, διότι οι ασθενείς δεν φταίνε σε τίποτε. Το ίδιο ισχύει και για ένα φροντιστήριο, τα παιδιά δε φταίνε σε κάτι. Πρέπει να βρούμε κάτι άλλο και για αυτό και οι υπηρεσίες μας ετοιμάζουν ήδη τη σχετική πρόταση».

Ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε βήματα που έχουν γίνει με την ενεργοποίηση των μέτρων προσωρινής αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, περί τους 40.000 «σαρωτικούς, προληπτικούς ελέγχους», στους οποίους συμμετείχαν 2.200 υπάλληλοι εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το ότι στις περιοχές όπου έγιναν έλεγχοι καταγράφηκε μεγαλύτερη συμμόρφωση και με εντοπισμό «αυξημένης κατά 70% παραβατικότητας», γεγονός που απέδωσε και στο ότι οι ελεγκτές δεν υπηρετούσαν στις τοπικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, τον Σεπτέμβριο κατεγράφη υπέρβαση του στόχου στη Μύκονο κατά  252%, στη Ρόδο κατά 239%, στη Ζάκυνθο κατά 133%, στην Σαντορίνη κατά 88% και στην Κέρκυρα κατά 72%. Στο τέλος του εξαμήνου υπολείπονταν του στόχου από 30 έως 63%. «Στο εννεάμηνο είναι πάνω από το στόχο από 1-24%» είπε ο κ. Πιτσιλής ενώ διευκρίνισε ότι η έρευνα δεν συνιστά τεκμήριο παραβατικότητας και κανείς κλάδος δεν είναι συνολικά παραβατικός.

«Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τις περιμένουμε να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους, τα πραγματικά έσοδα τους» είπε ο ΓΓΔΕ, ο οποίος έκανε γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό οι έλεγχοι για λαθρεμπόριο στον Προμαχώνα, έχουν οδηγήσει σε μετατόπιση της κίνησης προς την Εξοχή και προς το Ορμένιο».

«Δε χαριζόμαστε σε κανένα, αλλά και δεν αδικούμε κανέναν» κατέληξε.