Μετά το Πάσχα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις - Free Sunday
Μετά το Πάσχα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις
Στόχος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών είναι να βρεθεί μια λύση λιγότερο… γενναιόδωρη. Οι θεσμοί δεν έχουν κρύψει τις επιφυλάξεις τους για τις ρυθμίσεις, αλλά η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα τις ξεπερνούσαν εύκολα.

Μετά το Πάσχα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Τις ενστάσεις τους για τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες που ετοιμάζει η κυβέρνηση εκφράζουν οι θεσμοί, εξέλιξη στην οποία αποδίδεται και η καθυστέρηση της κατάθεσης των σχετικών νομοσχεδίων. Γιατί, ως γνωστόν, αν και θεωρητικά έχουμε βγει από τα μνημόνια –όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση–, παραμένουμε υπό τη στενή εποπτεία των θεσμών, από τους οποίους εάν δεν ανάψει το πράσινο φως δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί διαμηνύουν πλέον ότι η ρύθμιση –κυρίως για τα ασφαλιστικά ταμεία– θα κατατεθεί μετά το Πάσχα. Στόχος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών είναι να βρεθεί μια λύση λιγότερο… γενναιόδωρη. Οι θεσμοί δεν έχουν κρύψει τις επιφυλάξεις τους για τις ρυθμίσεις, αλλά η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα τις ξεπερνούσαν εύκολα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν ταυτόχρονα οι ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και δήμους.

Βέβαια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ενστάσεων, με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, να δηλώνει: «Έχουμε αποκτήσει την εμπιστοσύνη και των δανειστών, γιατί η διαχείριση που έχουμε κάνει στο δημοσιονομικό φέρνει καλά αποτελέσματα. Δεν είναι καν θέμα συζήτησης με τους θεσμούς οι 120 δόσεις. Θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε».

Οι ενστάσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενστάσεις των θεσμών εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι στη ρύθμιση για την εφορία δεν υπάρχει κανένας «κόφτης» για οφειλές έως 10.000 ευρώ. Για υψηλότερες οφειλές προβλέπονται, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ίσχυσαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών αφορά ποσά έως 10.000 ευρώ και σε αυτή την περίπτωση οι οφειλέτες θα μπορούν να τις ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, ανεξαρτήτως εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στο σημείο αυτό ξεκινά η διαπραγμάτευση και δεν αποκλείεται να τεθούν περιορισμοί ακόμη και για οφειλές ποσών αυτής της τάξης.

Οι αντιδράσεις

Πάντως, όσον αφορά τη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι φορείς της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δύο βασικά σημεία: την υποχρέωση των μη μισθωτών όσον αφορά την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά και την εξαίρεση από τη ρύθμιση των αμφισβητούμενων οφειλών, για τις οποίες ο ασφαλισμένος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά, επισημαίνουν ότι όσοι όφειλαν στον ΟΑΕΕ δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρά το γεγονός αυτό, ο ΟΑΕΕ καταχρηστικά τους χρέωνε με εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ. Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων ζητούν στην πράξη να αφαιρεθούν οι εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το ύψος της οφειλής, όπως και η εισφορά υπέρ ανέργων, καθώς εξαιτίας αυτών των χρεών είχαν απολέσει την ασφαλιστική ικανότητα και ήταν πλήρως αποκλεισμένοι από πρόσβαση σε δωρεάν παροχές υγείας. Κάτι που, όπως επισημαίνουν, έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία με τον νόμο 4486/2017 (άρθρο 73).

Σημαντικές ενστάσεις εκφράζονται και για τη διάταξη που προβλέπει ότι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και το τέλος του 2018 και τελούν σε δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή είσπραξης κατόπιν άσκησης ένδικου μέσου ή προσφυγής μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο ύστερα από παραίτηση του οφειλέτη από τις δικαστικές του διεκδικήσεις. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται πως υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων πρέπει να μην έχουν συζητηθεί και να μην εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν υποβληθεί, επίσης, ενστάσεις και για το γεγονός πως ο επανυπολογισμός των εισφορών συνδέεται με τη ρύθμιση και την εξόφλησή τους, κατά συνέπεια αν η ρύθμιση χαθεί, το ύψος των οφειλών επανέρχεται στα προγενέστερα επίπεδα, καθώς και για το επιτόκιο που ανακοινώθηκε και κρίνεται εξαιρετικά υψηλό (5%).

Η θέση της Αχτσιόγλου

Πάντως, η ίδια η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις της ότι από τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι ότι έχει κούρεμα βασικής οφειλής, δηλαδή κεφαλαίου, που δεν το είχαν προηγούμενες ρυθμίσεις.

«Έχει, επίσης, κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι την επομένη της ψήφισης του νόμου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Παράλληλα, τόνισε ότι η ρύθμιση έχει μία επιπλέον μεγάλη ωφέλεια για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω αυξημένων χρεών στα ταμεία, παρ’ ότι πληρούν τα άλλα κριτήρια.

«Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι περίπου 80.000, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και θα τους γίνεται μια μικρή παρακράτηση για την εξόφληση της οφειλής τους» διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Η ρύθμιση για την εφορία

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, θα είναι «ανοιχτή» σε όλους, αλλά θα έχει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι είναι σήμερα ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, π.χ. στην πάγια των 12 δόσεων, και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και να επαναρυθμίσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε περισσότερες και μικρότερες μηνιαίες δόσεις.