Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι - Free Sunday
Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπαράζ προεκλογικών παροχών και υποσχέσεων, χωρίς όμως να έχει διευθετήσει τις τρέχουσες εκκρεμότητες.

Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι

Σε απόγνωση παραμένουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι στην ουρά για την καταβολή της σύνταξης. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, εκκρεμούν περισσότερες από 167.000 συντάξεις, ενώ η αναμονή μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια. Και αυτό παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους Ευρωπαίους για μηδενισμό οφειλών, ενώ για τον σκοπό αυτόν έχει ήδη λάβει χρήματα μέσω του μνημονίου.

Άλλωστε το χάος όσον αφορά τις συντάξεις περιγράφεται και στην τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν: «Δεν υπήρξαν νεότερες πληροφορίες για τις εκκρεμείς υποθέσεις για τις συντάξεις μετά την έκδοση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας και η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα των περικοπών των δώρων στο Δημόσιο δεν έχει εκδοθεί ακόμα».

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την… καθυστέρηση αυτή σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίζεται πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για νέο «μαχαίρι». Βέβαια, αυτό είναι ένα σενάριο που απορρίπτει το υπουργείο Εργασίας, που επιμένει ότι «δεν υπάρχει καμία τρύπα στα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», αν και παραδέχεται ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων, που είναι προσωρινή, λόγω παράτασης στην υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ), και θα αποκατασταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως και η διαφορά εισπράξεων-αποδόσεων υπέρ τρίτων.

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί σε απόλυτη συμφωνία με τις προβλέψεις του. Η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ, ήδη από το πρώτο έτος της λειτουργίας του, το 2017, η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας αποτελούν πυλώνες μακροπρόθεσμης σταθερότητας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τον φως της δημοσιότητας, ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση στις εισπράξεις εισφορών, με αποτέλεσμα το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου ο προϋπολογισμός του ταμείου να εμφανίζει ήδη έλλειμμα 242 εκατ. ευρώ. Ακόμη και με τις πλέον… αισιόδοξες εκτιμήσεις το έλλειμμα στα έσοδα από εισφορές διατηρεί τον προϋπολογισμό του φορέα ελλειμματικό, περιορίζει όμως το εύρος του ελλείμματος για το α΄ τετράμηνο σε περίπου 190 εκατ. ευρώ.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι εάν η πορεία συνεχιστεί πτωτική, το έτος θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 680-700 εκατ. ευρώ, και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη ρύθμιση οφειλών που «τρέχει» με ικανοποιητικό ρυθμό τις πρώτες σχεδόν δύο εβδομάδες που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα. Βέβαια, στην πρόσφατη τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας η Κομισιόν βλέπει «ζημία» 300 εκατ. ευρώ και από τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε οφειλές προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα διευρύνει το έλλειμμα.

Και όλα αυτά τα στιγμή που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπαράζ προεκλογικών παροχών και υποσχέσεων, χωρίς όμως να έχει διευθετήσει τις τρέχουσες εκκρεμότητες.

Η κίνηση της τελευταίας στιγμής

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί η ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου –μετά την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής στις ευρωεκλογές, αλλά και στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές–, η κυβέρνηση εξέδωσε τις απαιτούμενες οδηγίες για την καταβολή σύνταξης σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, ξεμπλοκάρονται εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για εργαζομένους σε ΝΠΔΔ (που συνταξιοδοτούνται με ειδικό καθεστώς ΙΚΑ) που για τρία ολόκληρα χρόνια περίμεναν στην αναμονή λόγω της προσφιλούς τακτικής της κυβέρνησης να αφήνει σε εκκρεμότητα εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα συνταξιοδότησης για να εμφανίζει πλασματικό πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/16 (ΦΕΚ 85/12-05-2016, τ. Α΄) δεν είχε εκδοθεί μέχρι σήμερα από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας η σχετική απόφαση που αφορά τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών (τακτικές, έκτακτες, πρόσθετες κ.λπ.) για την έκδοση των οριστικών συντάξεων στους δικαιούχους.

Ωστόσο, στο έγγραφο που εκδόθηκε παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/2016, κατά το μέρος που οι διατάξεις αυτές αφορούν τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και των σχετικών κρατήσεων των δημοσίων λειτουργών και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ που επιλέγουν για τη χορήγηση κύριας σύνταξης τις διατάξεις του ν. 3163/1955, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 4277/62, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. Δ/τος 4579/66.

Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται «παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή τους και την έκδοση των σχετικών συντάξεων».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το έγγραφο, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.