Ξεπληρώνοντας το χρέος μας προς τους ηλικιωμένους - Free Sunday
Ξεπληρώνοντας το χρέος μας προς τους ηλικιωμένους

Ξεπληρώνοντας το χρέος μας προς τους ηλικιωμένους

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου γιορτάσαμε την Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας. Γιορτάσαμε τους γονείς και τους παππούδες μας, την προηγούμενη γενιά. Τους ανθρώπους που μας έδωσαν τα εφόδια για τη ζωή. Και, μιλώντας για εφόδια, δεν μιλάμε μόνο για εφόδια υλικά. Σαφώς και μας μεγάλωσαν, μας φρόντισαν, μας σπούδασαν, μας προστάτεψαν. Όμως, ακόμα περισσότερο, μας έδωσαν τις αξίες μας. Μας μετέδωσαν αρχές και μας έμαθαν τον σεβασμό προς τους άλλους. Μας δίδαξαν πώς να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες, σωστοί σύντροφοι, σύζυγοι και γονείς, έντιμοι φίλοι και μέλη της κοινωνίας.

Κάθε γενιά έχει χρέος στην αμέσως προηγούμενη από αυτήν να την υποστηρίξει, να την ξεκουράσει, να πάρει από πάνω της όσο περισσότερα βάρη μπορεί. Να φροντίσει για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς της, δίνοντας πίσω κάτι από αυτά που πήρε από αυτήν. Πέρα από τη φροντίδα των ηλικιωμένων από τα παιδιά και τους συγγενείς τους, που στην Ελλάδα είναι μια παγιωμένη πρακτική, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτή είναι και μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της συντεταγμένης πολιτείας. Είναι θεμέλιος λίθος της κοινωνικής πολιτικής κάθε κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή αυτή την ηθική υποχρέωση. Οι γενικότερες πολιτικές της, οι δράσεις αλλά και οι επιμέρους στρατηγικές κινήσεις της, που έχουν στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, έχουν ίσως τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στα άτομα τρίτης ηλικίας. Είναι μια προσπάθεια που δεν σταματάει, εξελίσσεται συνεχώς, βελτιώνεται, προσθέτει νέα εργαλεία, για να καλύψει όλο και περισσότερες πτυχές και να καλυτερεύσει όλο και περισσότερες ζωές.

Κατ’ αρχάς, αποτέλεσε εμβληματική επιλογή η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούνται βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ, ακόμα και σε όσους δεν είχαν υποβάλει προσφυγές. Η δέσμευση αυτή θα γίνει πράξη μέσα στον Οκτώβριο, μαζί με τις κύριες συντάξεις, και θα είναι η διόρθωση μιας σημαντικής αδικίας που διαπράχτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα ήταν η απλούστευση των διαδικασιών στους κρατικούς οργανισμούς με τους οποίους τα άτομα τρίτης ηλικίας έρχονται σε επαφή περισσότερο, τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτό έχει βοηθήσει σαφώς η ενοποίηση όλων των ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του έχει προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, με αποκορύφωμα τη λειτουργία του συστήματος απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση, εγκαινίασε, απονέμοντας τις πρώτες ηλεκτρονικές συντάξεις.

Εκτός από αυτό το μεγάλο βήμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, το ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού στα κατά τόπους ιατρεία, η παρακολούθηση υποθέσεων εξ αποστάσεως, η έκδοση ατομικού λογαριασμού ασφάλισης, διάφορα πιστοποιητικά προς χρήση που μπορούν να εκδίδονται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Gov.gr, είναι μόνο μερικές από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που απολαμβάνει πλέον κάθε πολίτης με το πάτημα μερικών πλήκτρων. Αποφεύγεται έτσι η παραμονή σε ουρές και ο συνωστισμός, που αποτελούν εστίες διασποράς του Covid-19, από τον οποίο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, αλλά και εστίες ταλαιπωρίας διαχρονικά για όλους τους πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο για τους ηλικιωμένους. Κάπως έτσι, ο ΕΦΚΑ μετατράπηκε σε e-ΕΦΚΑ, έναν πλήρως ψηφιοποιημένο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, έτοιμο να παρέχει ψηφιακά το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του στους ασφαλισμένους.

Πέρα από τον e-ΕΦΚΑ, το κύμα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών έχει εξαπλωθεί σε όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Σε εφορίες, ΚΕΠ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΔ, όπου υπήρχε η πιθανότητα ταλαιπωρίας, αργοπορίας, αλλά και διασποράς του Covid-19, έχει ενεργοποιηθεί μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών και διευκολύνσεων. Πλέον, η αυτοπρόσωπη παρουσία απαιτείται για ελάχιστες διαδικασίες και ο σκοπός είναι να μειωθούν κι άλλο.

Οι κακοπροαίρετοι θα πουν «μα, ξέρουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές και να κάνουν όλες τις ψηφιακές διαδικασίες;». Για τον σκοπό αυτόν δημιουργήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, όπου κάθε κάτοικος της χώρας μπορεί να βρει εντελώς δωρεάν μια σειρά ψηφιακών μαθημάτων και ποιοτικού εκπαιδευτικού υλικού από έγκυρους παρόχους για να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες ή να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες. Έτσι, και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να αποκτήσουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να απολαύσουν όλο το εύρος ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.

Αξίζει ειδική μνεία κι ένα «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα, που μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύσαμε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και φυσικά των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας και το λοιπό στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου τομέα έδωσαν και δίνουν κάθε μέρα μια μεγάλη μάχη. Ειδικά τα στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη, στο γκισέ της εφορίας, των ΚΕΠ, του ΟΑΕΔ, των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, το ιατρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες. Αυτοί έρχονται σε άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο, επαφή με τους πολίτες. Ο αγώνας τους έγκειται όχι μόνο στη σωστή, έγκαιρη και με σεβασμό εξυπηρέτηση του πολίτη και στην αποφυγή, στο μέτρο του εφικτού, της ταλαιπωρίας και του επικίνδυνου συνωστισμού, αλλά και στην τήρηση των διαδικασιών και στην κατοχύρωση των συμφερόντων του Δημοσίου. Αποτελούν το πρόσωπο του δημοσίου τομέα προς το κοινό, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και χωρίς αυτούς και την πολύτιμη εμπειρία και συνεισφορά τους οι καινοτομίες και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου δεν θα ήταν εφικτά.

Το χρέος που κάθε γενιά έχει στην αμέσως προηγούμενη, αλλά και γενικά στις προηγούμενες, ίσως δεν μπορεί να το ξεπληρώσει ποτέ πλήρως. Όμως είναι καθήκον της να προσπαθεί πάντα με όλες της τις δυνάμεις να καλυτερέψει την καθημερινότητα και να προστατέψει την αξιοπρέπεια αυτών που της προσέφεραν τα πάντα, υλικά, συναισθηματικά και ηθικά, και τη διαμόρφωσαν σε αυτό που είναι. Αυτό το χρέος η κυβέρνηση το ξεπληρώνει, με τρόπο χειροπιαστό, χωρίς μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά με πράξεις. Λέει λίγα, κάνει πολλά. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα και είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι θα κριθεί θετικά.