Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις - Free Sunday
Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις

Τις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά στις συντάξεις όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας

Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό, ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών, που δικαιούται.

Οι συντάξεις θα καταβληθούν με βάση τον ΑΜΚΑ στις ακόλουθες ημερομηνίες και συγκεκριμένα:

  • Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές οι συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους στο αμέσως επόμενο διάστημα και, μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους.

Ανα κατηγορία, οι συνταξιούχοι θα πάρουν:

  • Δημοσίου: 327.000 δικαιούχοι παίρνουν αναδρομικά έως 11.254 ευρώ. Το μέσο ποσό είναι στα 1.126 ευρώ. Στην κατηγορία των 11.000 ευρώ ανήκουν υψηλοσυνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων, όπως δικαστές, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ, απόστρατοι, αλλά και πολιτικοί συνταξιούχοι Π.Ε. κατηγορίας κ.ά.
  • ΙΚΑ: 300.000 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό είναι 6.200 ευρώ και το μέσο ποσό στα 900 ευρώ.
  • ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ: 109.781 δικαιούχοι. Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 9.940 ευρώ και το μέσο ποσό στα 790 ευρώ.

Όμως μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων δικαιούνται σχεδόν μηδενικές επιστροφές, αφού το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα ήταν εως ελάχιστα μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ και γι αυτό είχαν ανεπαίσθητη επίπτωση από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις που τώρα επιστρέφονται.

Τα ποσά:

  • καταβάλλονται άτοκα,
  • είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
  • Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, του Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν σε δεύτερο χρόνο κανονικά ως εισόδημα αλλά το 2021 οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν δυο τροποποιητικές δηλώσεις, μια για το 2015 και μια για το 2016, με βάση τις οποίες θα φορολογηθούν ανάλογα με το εισόδημα που είχαν τα έτη εκείνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα γνωστοποιηθεί η νέα απλουστευμένη διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ, για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

«Με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και στο πλαίσιο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από τις 11.06.2015 έως και τις 12.05.2016, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχωρούν στην καταβολή τους» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.