Έκπτωτος ο Καλογρίτσας, έκθετη η κυβέρνηση - Free Sunday
Έκπτωτος ο Καλογρίτσας, έκθετη η κυβέρνηση
Έπειτα από αναμονή για διάστημα άνω του ενός ημερολογιακού μήνα, το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε την έκπτωση του Καλογρίτσα από τις εργολαβίες του δρόμου Πάτρα - Πύργος.

Έκπτωτος ο Καλογρίτσας, έκθετη η κυβέρνηση

Ένα τεράστιο δίχτυ ασφαλείας γύρω από τον Όμιλο Καλογρίτσα φαίνεται να έχει στήσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, παρόλο που ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, συνεχίζει να «κυκλοφορεί» στην αγορά και να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει άλλωστε τι συνέβη στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου ο Χρήστος Καλογρίτσας θα κάλυπτε το απαιτούμενο ποσό μέσω τραπέζης με εγγύηση ένα αγροτεμάχιο-βοσκοτόπι στην Ιθάκη που όμως εμφανιζόταν ότι ανήκει σε άλλον. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει τις καταγγελίες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη ότι στελέχη της κυβέρνησης τον προσέγγισαν ώστε να… καλύψει οικονομικά τον Χρήστο Καλογρίτσα για την καταβολή του αντίτιμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ «Καλογρίτσας» είναι η ανάθεση στον όμιλο δύο εργολαβιών του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος. Πρόκειται για συμβάσεις για τις οποίες έχουν δοθεί εκπτώσεις άνω του 50%, με τη συνολική τους αξία να υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ. Παρ’ ότι το υπουργείο Υποδομών είχε καλέσει τον επιχειρηματία να υπογράψει τις συμβάσεις ήδη από την περίοδο πριν από το Πάσχα, ο κ. Καλογρίτσας δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές, με τις οποίες ουσιαστικά η τράπεζα εγγυάται προς το Δημόσιο ότι ο πελάτης της, δηλαδή ο ανάδοχος του έργου, έχει την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια για να εκτελέσει το έργο χωρίς προβλήματα.

Τελικά, έπειτα από αναμονή για διάστημα άνω του ενός ημερολογιακού μήνα, το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε την έκπτωση του Καλογρίτσα από τις εργολαβίες του δρόμου Πάτρα - Πύργος. Κι αυτό γιατί ούτε η Τράπεζα Αττικής, η οποία ήδη έχει «άνοιγμα» της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, αλλά ούτε και το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), που είχαν χορηγήσει τις εγγυητικές συμμετοχής, εμφανίστηκαν θετικοί στο να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον κ. Καλογρίτσα, ιδίως από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τα έργα που έχει αναλάβει.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν παρατηρηθεί πολιτικές παρεμβάσεις τόσο προς τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής όσο και προς τη διοίκηση του ΤΜΕΔΕ, που είναι οι δύο φορείς που έχουν εκδώσει τις αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές συμμετοχής για την πρώτη και την τέταρτη εργολαβία του εν λόγω άξονα.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καλογρίτσας διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση ενάντια στην έκπτωσή του από τον διαγωνισμό, καθυστερώντας κι άλλο την ανάθεση της σύμβασης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατ’ αρχάς σε τι θα αποσκοπούσε μια τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι το υπουργείο έχει εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο που προβλέπει ο νόμος για την υπογραφή μιας σύμβασης, ενώ είναι δεδομένα και τα οικονομικά προβλήματα του εν λόγω επιχειρηματία. Αυτά είναι, εξάλλου, τα προβλήματα που δεν επέτρεψαν στην Τράπεζα Αττικής να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την «Τοξότης» ή την Ομάδα Κατασκευών.

Πάντως, δεν αποτελεί μυστικό ότι οι εταιρείες του Ομίλου Καλογρίτσα «φυτοζωούν» τους τελευταίους μήνες, έχοντας απολέσει συμβάσεις 100 εκατ. ευρώ (οι οποίες εκτελούνται πλέον από την «Άκτωρ»), ενώ και ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε έκπτωση του συγκεκριμένου εργολάβου από σειρά συμβάσεων τις οποίες είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια και δεν εκτελούσε.

Η πρόταση Εμφιετζόγλου

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, οι εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας GD Infrastrutture, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και Πάολο Τσερνούτο, με επιστολή τους στο υπουργείο Υποδομών εξέφρασαν το ενδιαφέρον της εταιρείας να αναλάβει τα δύο έργα στον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος με τις ίδιες εκπτώσεις του «Τοξότη», προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Εν όψει του αδιεξόδου και της αβέβαιης εξέλιξης της διαδικασίας ανάθεσης των εργολαβιών (1η και 4η) όπως πληροφορούμεθα από τα δημοσιεύματα του Τύπου των ημερών και με δεδομένη την επιθυμία μας να συμβάλουμε διά την έγκαιρη, τεχνικώς άρτια και οικονομικότερη ολοκλήρωση του συνόλου του αυτοκινητόδρομου, σας γνωρίζουμε ότι προτιθέμεθα να αναλάβουμε την κατασκευή των εν λόγω τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, και συγκεκριμένα το 1ο Δουνέικα - Πύργος και το 4ο Βάρδα - ΑΚ Κυλλήνης, ενδεχομένως μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται πλέον στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο κατασκευής δημοσίων έργων, με τις ίδιες τιμές έκπτωσης “Καλογρίτσα” προσκομίζοντας τις απαιτούμενες Εγγυητικές Επιστολές Καλής Εκτέλεσης, προκειμένου να υπογραφούν άμεσα συμβάσεις κατασκευής» τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Όπως αναφέρουν οι κ.κ. Εμφιετζόγλου και Τσερνούτο, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η έναρξη των εργασιών εντός δέκα ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, η ολοκλήρωση των τμημάτων στον ίδιο χρόνο με τις λοιπές εργολαβίες και η παράδοση του αυτοκινητόδρομου στον συμβατικό χρόνο περαίωσης-λειτουργίας, καθώς και η αποφυγή απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η μέγιστη οικονομία για το ελληνικό Δημόσιο, αφού οι εργολαβίες θα κατασκευαστούν με τιμές Καλογρίτσα (53,05% και 50,39%), αποφεύγεται η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών της Τράπεζας Αττικής και του ΤΜΕΔΕ, καθώς και η ανάληψη «επικίνδυνου ρίσκου» με την έκδοση νέων, αλλά και η δεινή οικονομική ζημιά για τον «συνάδελφο Καλογρίτσα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρεία έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή της 6ης και της 8ης εργολαβίας (Σαγέικα - Κάτω Αχαΐα και ΒΙΠΕ Πατρών - Μιντιλόγλι) του αυτοκινητόδρομου.