Τα σχέδιο για μειώσεις φόρων και 120 δόσεις - Free Sunday
Τα σχέδιο για μειώσεις φόρων και 120 δόσεις
Στόχος της κυβέρνησης είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και οι ρυθμίσεις να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Τα σχέδιο για μειώσεις φόρων και 120 δόσεις

Στα βαθιά βουτάει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναλαμβάνοντας να παίξει τον ρόλο του γενικού συντονιστή για όλες τις εκκρεμότητες της Ελλάδας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Και δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος, καθώς κάθε λεπτό της ώρας που περνά είναι εις βάρος της οικονομίας, ο νέος υπουργός έχει να σηκώσει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και να βρει δημοσιονομικό χώρο ώστε η κυβέρνηση της ΝΔ να μπορέσει να εφαρμόσει την προεκλογική της ατζέντα, που βασίστηκε στη μείωση των φόρων. Έργο που κάθε άλλο παρά εύκολο θεωρείται, καθώς μετά τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα ελλοχεύει ο κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή θα είναι εκείνο που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, στόχος της κυβέρνησης είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και οι ρυθμίσεις να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Τα σχέδια

Πιο αναλυτικά, στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής άμεσα σχεδιάζονται:

• Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

• Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε ορίζοντα διετίας και συγκεκριμένα στο 24% για τα κέρδη του 2020 και στο 20% για τα κέρδη του 2021.

• Μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% από το 2020.

• Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

• Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

• Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

• Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

• Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της τετραετίας.

Το πρώτο crash test τεστ του σχετικού σχεδιασμού της κυβέρνησης πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 16 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα με την αφορμή διεθνούς συνεδρίου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και το οικονομικό επιτελείο. Στις συναντήσεις πρόκειται να ζητήσει να ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική και ειδικά για το σχέδιό της για τη μείωση της φορολογίας.

Στις ίδιες συναντήσεις ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα επισημάνει στα κυβερνητικά στελέχη τη δέσμευση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και κυρίως ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των θεσμών, ο στόχος αυτός δεν εκπληρώνεται ούτε φέτος αλλά ούτε και το 2020. Το κενό που υπολογίζουν οι θεσμοί ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις παροχές που δόθηκαν πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα δύο σενάρια

Στην περίπτωση που οι δανειστές δεν πειστούν ότι η κυβέρνηση έχει πραγματικό σχέδιο και επιμείνουν τελικά στα περί μη μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, προκύπτουν δύο ιδιαίτερα αρνητικά σενάρια: πρώτον, το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα προσαρμογής στον δημοσιονομικό στόχο και, δεύτερον, το νομοσχέδιο για τις μειώσεις φόρων που έχει προαναγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός και αναμένεται να κατατεθεί μέχρι και τις 10 Αυγούστου θα αναβληθεί επ’ αόριστον.

Οι 120 δόσεις

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις, καθώς δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί τα τελικά πόσα της οφειλής.

Έτσι, ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καλείται να λύσει τα προβλήματα που σημειώνονται καθημερινά με τις αιτήσεις που υποβάλλονται, καθώς οι οφειλέτες αναμένουν, έναν μήνα μετά τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας, να οριστικοποιηθούν τα ποσά, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προς συνταξιοδότηση των οφειλετών. Μάλιστα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ακόμη δεν μπορεί να τρέξει τη ρύθμιση, καθώς είναι υπεύθυνο για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, λόγω των προβλημάτων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ενώ εντάχθηκαν οι οφειλές του 2018, όπως όλα δείχνουν δεν έχουν εκκαθαριστεί τα ποσά αυτά. Κι αυτό γιατί οι εισφορές του 2018 υπολογίστηκαν με βάση τις εισφορές του 2016 και όχι του 2017, κάτι που προσπαθούν να κάνουν τώρα, που έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών! Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το ύψος των οφειλετών, ούτε για τα ποσά που οφείλουν. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για όσους περιμένουν πώς και πώς να συνταξιοδοτηθούν, αφού δεν έχουν τελικό ποσό της οφειλής, άρα πάλι μπλοκάρονται και δεν ξέρουν πότε θα συνταξιοδοτηθούν.