Bloomberg: Η κυβέρνηση θα δεσμεύσει 9 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια - Free Sunday
Bloomberg: Η κυβέρνηση θα δεσμεύσει 9 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια

Bloomberg: Η κυβέρνηση θα δεσμεύσει 9 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια

Η Ελλάδα σχεδιάζει να προσφέρει μέχρι και 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το «κόκκινο» χρέους στους ισολογισμούς τους, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η εφαρμογή του προγράμματος, παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία, θα εξαρτηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, που θα πρέπει να κρίνουν ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση. Σύμφωνα με τις πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Κομισιόν αναμένεται να λάβει απόφαση τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν φορτωθεί πάνω από 75 δισ. ευρώ του προβληματικού χρέους. Το ποσό ανεβάζει το κόστος των προβλέψεων και περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν στη χορήγηση νέων δανείων.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως «πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού» (asset protection scheme), θα μπορούσε να μειώσει το σύνολο του προβληματικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου πριν από ένα χρόνο.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα εκδίδει ομόλογα (senior) υψηλής, μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξασφάλισης. Το χρέος υψηλής εξασφάλισης θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Πάντως, η Κομισιόν δεν απάντησε άμεσα όταν ρωτήθηκε από το Bloomberg για το ζήτημα, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει και Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η αγορά προεξοφλεί την έγκριση του προγράμματος

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Χρηματιστήριο Αθηνών φέτος κατέγραψε κέρδη άνω του 81% φέτος, εξέλιξη στην οποία συνέτειναν οι προσδοκίες ότι το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θα εγκριθεί.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία, γνωστό ως GACS, έφερε εκρηκτική άνοδο στις τιτλοποιήσεις, οι οποίες άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ των 65 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Το ποσό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει το 2019, καθώς λιγότερο δάνεια χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα.

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 75 δισ. από 81,8 στο τέλος του 2018.

Μολονότι την ελληνική πρόταση λάνσαρε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν τον Νοέμβριο.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεση τους τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Μεταξύ των λεπτομερειών που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα είναι και το συνολικό ποσό του κακού χρέους που θα μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα, σημείωσε μια πηγή. Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο καιρό θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο πρόγραμμα αν εγκριθεί. Αν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι με 12 μήνες προτού ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.

Ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι προμήθειες που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για το πρόγραμμα μπορεί να μειώσει το κίνητρο να το χρησιμοποιήσουν τελικά.