Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης - Free Sunday
Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης
Η υπέρβαση του στόχου του φετινού προϋπολογισμού ανοίγει τον δρόμο για αύξηση του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης από τα 57,5 εκατ. ευρώ στα 67 εκατ. ευρώ και τη διανομή του 90% του ποσού εντός του 2019.

Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης

Φθηνότερο κατά 9,4% σε σχέση με το 2018 έκανε πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης την Τρίτη. Και παρόλο που ο καλός καιρός δεν προδιαθέτει τους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να γίνει νωρίτερα φέτος, κάτι που θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την προμήθεια του καυσίμου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (κατ’ οίκον) έκλεισε την Τρίτη στα 1,037 ευρώ, ενώ στις 15 Οκτωβρίου 2018 η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν τα 1,145 ευρώ. Πιο αναλυτικά, στην Αττική η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την πρώτη ημέρα της διάθεσής του ήταν 1,0185 ευρώ (από 0,967 έως και 1,070 ευρώ) και στον νομό Θεσσαλονίκης τα 1,0295 ευρώ (από 0,999 έως και 1,060 ευρώ). Την ίδια στιγμή στη Φλώρινα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε στα 1,065 ευρώ, ενώ στη Δράμα στα 1,035 ευρώ.

Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς επιμένουν στο αίτημα για μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας ότι είναι άδικα υψηλή. «Πάγια θέση μας, από το 2010, είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι πανάκριβο και υπερφορολογημένο σε σχέση με τον ανταγωνιστή που λέγεται φυσικό αέριο, το οποίο έχουν μόνο 10 πόλεις στην Ελλάδα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Επίδομα θέρμανσης

Η υπέρβαση του στόχου του φετινού προϋπολογισμού θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για την αύξηση του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης από τα 57,5 εκατ. ευρώ στα 67 εκατ. ευρώ και τη διανομή του 90% του ποσού εντός του τρέχοντος έτους. Για το 2020 η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το μοντέλο του επιδόματος θέρμανσης, γι’ αυτό η καταβολή του στους δικαιούχους ενδεχομένως να γίνει στις αρχές του 2021. Αυτός είναι και ο λόγος που ο προϋπολογισμός του 2020 δεν προβλέπει δαπάνη για επίδομα θέρμανσης.

Χρήσιμες συμβουλές

Πληροφορίες σχετικά με όσα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Συγκεκριμένα:

  1. Θα πρέπει να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία παραλαβής και να χρησιμοποιούν το δικό τους μέτρο, χωρίς να εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.
  2. Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση).
  3. Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του.
  4. Οι καταναλωτές να πληρώνουν μόνο αν η απόδειξη παραλαβής-πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν κάτι τους προβληματίζει, σημειώνουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
  5. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν να υπολογίζουν ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για τον σκοπό αυτόν, γίνεται πολλαπλασιασμός του μήκους της δεξαμενής (π.χ. 2 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της [π.χ. 1 μέτρο, δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 λίτρα. Επομένως, 2.500 : 100 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις)].

Το πετρέλαιο που παρέλαβαν θα το βρουν αν πολλαπλασιάσουν το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή είχε 18 cm πετρέλαιο πριν και 78 cm μετά, προστέθηκαν 78 - 18 = 60 cm, δηλαδή, σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παρέλαβαν 60 x 25=1.500 λίτρα πετρέλαιο.

Επίσης είναι αναγκαίο:

• Να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόμηση χρήματος). Καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλαδή οι μήνες Απρίλιος και Μάιος), ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε θα είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.

• Να μην αφήνεται ο καυστήρας του πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφονται η αντλία και το μπεκ.

• Κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας θα πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Αντιθέτως, η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Έτσι, η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19°C-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία περίπου 6% σε πετρέλαιο.