Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, ανησυχία για τα Στενά του Ορμούζ - Free Sunday
Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, ανησυχία για τα Στενά του Ορμούζ

Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, ανησυχία για τα Στενά του Ορμούζ

Ήπια πτώση στις χρηματαγορές και άνοδο στις τιμές του πετρελαίου έφερε την Τετάρτη η είδηση των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Η νέα διένεξη στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει τη σημαντικότερη οδό διακίνησης πετρελαίου στα Στενά του Ορμούζ, τη μοναδική είσοδο στον Περσικό Κόλπο, από όπου διέρχεται περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ιρανός αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει πριν από μερικές ημέρες ότι η Τεχεράνη έχει αναγνωρίσει δεκάδες αμερικανικούς στόχους στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων στα

Στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, η οποία θεωρείται βασικός δείκτης, αυξήθηκε κατά 1,4% στα 69,21 δολάρια το βαρέλι περίπου στις ασιατικές αγορές.

Άνοδος καταγράφεται επίσης στις τιμές του χρυσού και του ιαπωνικού γεν, που θεωρούνται σημαντικά καταφύγια για τους επενδυτές.

Μικρή πτώση σημειώνεται το μεσημέρι ώρα Ελλάδας στις χρηματιστηριακές αγορές, με τον δείκτη Nikkei 225  να υποχωρεί κατά 1,3% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατά 0.8%.