Λεφτά υπάρχουν! (τα έχει ο Ιβάν Σαββίδης) - Free Sunday
Λεφτά υπάρχουν! (τα έχει ο Ιβάν Σαββίδης)

Λεφτά υπάρχουν! (τα έχει ο Ιβάν Σαββίδης)

Η συμπερίληψη του ονόματος του Ιβάν Σαββίδη στους πιθανούς επενδυτές για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) έφερε τον εκ Ρωσίας ορμώμενο ομογενή επιχειρηματία να εμπλέκεται για δεύτερη φορά σε υπόθεση των μέσων ενημέρωσης, μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών καναλιών.

Για όποιον δεν θυμάται, τότε είχε πει ότι συμμετείχε στη διαδικασία για να αυξήσει το τίμημα και μετά βρέθηκε από σπόντα με μια άδεια για κανάλι, για το οποίο έδωσε περίπου 20 εκατ. ευρώ, για να μην μπορεί να τα πάρει πίσω τώρα.

Την πρόθεσή του να αναμειχθεί στα μέσα ενημέρωσης την είχε ανακοινώσει πριν ακόμη από την κήρυξη του νόμου Παππά ως αντισυνταγματικού. Τότε είχε πει ότι το Μega «είναι ένα ενδιαφέρον κανάλι, με πλούσια βιβλιοθήκη και αρχείο, αλλά υπάρχουν τόσο πολλά προβλήματα, που δεν θα ήταν λογική κίνηση η εξαγορά του».

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο να διευκολυνθεί η ρευστότητα των προβληματικών επιχειρήσεων στον χώρο των ΜΜΕ.

Το ενδιαφέρον του κ. Σαββίδη συναρτάται με την ικανοποίηση συγκεκριμένων όρων, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κούρεμα 70%-80% των κόκκινων δανείων του συγκροτήματος, τα οποία ανέρχονται συνολικά γύρω στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 20 εκατ. ευρώ οφείλονται σε εργαζόμενους, ταμεία και προμηθευτές.

Ουσιαστικά, δηλαδή, είναι διατεθειμένος να αγοράσει τον ΔΟΛ με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Όμως η δυνατότητα της κυβέρνησης να διευκολύνει τη ρευστότητα του ΔΟΛ (και τον ομογενή επιχειρηματία) έχει ένα οικονομικό και ένα πολιτικό εμπόδιο:

  • Το οικονομικό προέρχεται από τις τράπεζες, που θεωρούν ότι μπορούν να διασφαλίσουν περισσότερα χρήματα εάν ο ΔΟΛ τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και εκκαθάρισης εν λειτουργία. 
  • Το πολιτικό είναι η κατηγορηματική θέση της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η ρευστότητα των ΜΜΕ να χρεωθεί στους φορολογούμενους.

Ο γεννημένος το 1958 Σαββίδης έχει μεγαλώσει σε ένα μονοκομματικό κράτος και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στη δυτική πολυκομματική κουλτούρα, όπως προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τα κόμματα, πριν ακόμη βγει η απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια: «Για τα κόμματα υπάρχει ένας κανόνας: όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα, και αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν αυτά τα κόμματα είχαν συνείδηση, δεν θα έθεταν το θέμα να επιστραφούν 90 εκατομμύρια».

Είναι βέβαιο ότι προτιμά να συνδιαλέγεται με την πολιτική εξουσία και με αυτήν να κάνει δουλειές:

  • Η εμπλοκή του στον ΠΑΟΚ ήρθε μετά τη διαβεβαίωση ότι θα διαγραφούν όλα τα πρόστιμα που είχε η ομάδα. Τα πρόστιμα διαγράφηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων Τσίπρα, πλήρωσε 10 εκατ. ευρώ και πήρε τον ΠΑΟΚ, χωρίς τα χρέη του, που ήταν υπερδιπλάσια.
  • Η εξαγορά του 50,36% της ΣΕΚΑΠ από την καπνοβιομηχανία Donskoy έγινε έναντι καταβολής 3,31 εκατ. ευρώ στον διορισμένο εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ πληρώνοντας 2,25 εκατ. ευρώ πήρε άλλο ένα 34,18% από τη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ). Τα ύψους 94 εκατ. ευρώ δάνεια της ΣΕΚΑΠ έχουν περάσει στην κακή τράπεζα, που προέκυψε μετά τη διάσπαση της Αγροτικής, δηλαδή στο κράτος.
  • Η τριακονταετής μίσθωση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς που δόθηκε από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με ετήσιο μίσθωμα 1.722.000 ευρώ τον χρόνο. • Η προώθηση των σχεδίων του να φτιάξει μαρίνα με πλωτή πισίνα και ενυδρείο μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς προωθείται από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος τον προηγούμενο Νοέμβριο ζήτησε επισήμως από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά την κατάργηση βασιλικού διατάγματος του 1957 που δεν επιτρέπει το έργο. Είχε προηγηθεί η επίδειξη αντιγραφειοκρατικού πνεύματος από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην ικανοποίηση του αιτήματος του Ιδρύματος Σαββίδη για την τοποθέτηση του αγάλματος της βασίλισσας Όλγας και η γενναιόδωρη πληρωμή από τον κ. Σαββίδη, με εξίσου ταχείες και αντιγραφειοκρατικές –στα όρια της νομιμότητας– διαδικασίες, του κόστους της χριστουγεννιάτικης γιορτής του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους.
  • Το πλειοψηφικό πακέτο της πολυμετοχικής εταιρείας (μικρομέτοχοι, συνεταιρισμός, αυτοδιοίκηση) ΣΟΥΡΩΤΗ αγοράστηκε με μια επίδειξη δύναμης απέναντι στην αμερικανική Coca-Cola, το ενδιαφέρον της οποίας για την εταιρεία λέγεται ότι αποτέλεσε το κίνητρο για την εμπλοκή του. Στη διοίκηση της εταιρείας διατήρησε τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, όπου είχαν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
  • Η εξασφάλιση εγκρίσεων από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών Έργων, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Π.Κ.Μ. και τη Διεύθυνση Δόμησης & Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αλλαγής χρήσης του Μεγάρου Λόγγου, γνωστού ως «Κόκκινο Σπίτι», στην πλατεία Αγίας Σοφίας, από κατοικία σε χώρους γραφείων, όπου θα εγκατασταθεί η έδρα των επιχειρήσεών του. (Το ισόγειο του συγκεκριμένου χώρου χρησιμοποιούσε στις εκλογές, ως εκλογικό κέντρο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όταν ήταν υποψήφιος.)
  • Στα πόδια του σφάζονται δήμοι για να του παραχωρήσουν εκτάσεις για να κάνει το προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ. Η πρώτη επιλογή ήταν ο Δήμος Θέρμης, αλλά στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ δεν άρεσε η προσδοκία του δημάρχου να πάρει μπροστά 990.000 ευρώ για τα μισθώματα δέκα χρόνων. Τώρα έχει παρουσιάσει στον Δήμο Θεσσαλονίκης την πρότασή του να κάνει ένα πάρκο αναψυχής πολλαπλών δραστηριοτήτων σε έκτασης 500 στρεμμάτων χώρο των Λουτρών Θέρμης, που ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής ο μόνος χώρος στον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει γίνει δεκτός με ενθουσιασμό αλλά, αντίθετα, είναι ανεπιθύμητος είναι ο ΗΡΑΚΛΗΣ, οι οργανωμένοι οπαδοί του οποίου στις 30 Δεκεμβρίου έκαναν καταγγελίες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Θύρα 10 αναφέρει: «Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Οι μπροστινοί του μάνατζερ και απατεώνες βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία και αυτή δεν είναι άλλη από την πλήρη διάλυση και καταστολή του οπαδικού κινήματος, της τελευταίας γραμμής άμυνας του συλλόγου, καθώς επίσης και η μετατροπή του ΗΡΑΚΛΗ σε δεύτερη ομάδα, όπου θα δοκιμάζονται «ταλέντα», θα στήνονται αγώνες με αντικείμενο ποιος θα σκοράρει πρώτος (ξέρετε εσείς), και, τέλος, η πλήρης διάλυσή του!».

Ο ίδιος ο Σαββίδης μάλλον είναι προετοιμασμένος για τέτοιες αντιδράσεις και σε δηλώσεις του στη Μόσχα στις 25 Οκτωβρίου είχε εκφράσει τη δυσφορία του.

«Αντί να σκεφτούν πώς θα φέρουν περισσότερους Σαββίδηδες στην Ελλάδα, κάθονται και ασχολούνται γιατί ήρθε ο Σαββίδης, τι θέλει, πού το πάει κ.λπ. Εγώ, σαν πολίτης της Ελλάδας, έχω δικαίωμα να ασχοληθώ με οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα εντός νομιμότητας. Τελείωσε» είχε πει.

Πάντως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έβαλε ξανά μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς το εικαστικό μισοφέγγαρο που, ξαφνικά, ένα βράδυ πρόσφατα έπεσε στη θάλασσα. «Ευτυχώς που δεν το ξανάβαλε, διότι στον Ιβάν θα θύμιζε μουσουλμάνους, για τους οποίους δεν έχει και πολύ καλή γνώμη» έλεγε στέλεχος του δήμου.