ΟΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ και τρισαλί - Free Sunday
ΟΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ και τρισαλί

ΟΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ και τρισαλί

Το σωστό είναι κάθε μνημείο να έχει και την επιγραφή που του αξίζει. Έτσι και το μνημείο για τους πεσόντες του αγώνα της ΕΡΤ, δηλαδή το μνημείο αυτοθαυμασμού της ΠΟΣΠΕΡΤ και του αγώνα της καθώς και επιχείρησης αναβάθμισής του μέσω της δημιουργίας πεσόντων ηρώων, έχει την πλέον αρμόζουσα επιγραφή.

mnhmeioert

ΟΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ, λοιπόν.

Πρόκειται για μια επιγραφή που επιβεβαιώνει την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας, άρα και της ανώτερης προέλευσης των Ελλήνων, καθώς αποτελεί μία φράση στα αρχαία ελληνικά που δεν περιέχει σύμφωνα αλλά μόνο φωνήεντα.

Τουλάχιστον σύμφωνα με τους οπαδούς του Σώρρα, οι οποίοι είναι και αυτοί που δημιούργησαν τη φράση, για την ακρίβεια ο υπαρχηγός του Λαμπράκης, και άρχισαν να την χρησιμοποιούν από το 2013 υποστηρίζοντας ότι τα αρχαία ελληνικά «είναι η μόνη γλώσσα που μπορεί αν δημιουργήσει φράση μόνο με φωνήεντα, όπως για παράδειγμα Οία η Ηώ, Ω Υιέ αεί Ει, δηλαδή σαν την Αυγούλα να είσαι πάντα γιε μου».

Σύμφωνα με την έρευνα του ellinikahoaxes η συγκεκριμένη φράση δεν υπάρχει καταγεγραμμένη σε κανένα αρχαίο κείμενο. O δε Νίκος Σαραντάκος, που έχει γράψει σειρά δοκιμίων για την ελληνική γλώσσα, στο blog του καταρρίπτει τόσο τον ισχυρισμό ότι τα αρχαία ελληνικά μπορούν νa φτιάξουν φράση χωρίς φωνήεντα, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη φράση είναι και «πειραγμένη για να μην έχει σύμφωνα» και λανθασμένη, όσο και τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει άλλη γλώσσα στην οποία να μπορεί να σχηματιστεί φράση μόνο με φωνήεντα. Επισημαίνει δε ότι ακόμη και αν συνέβαινε αυτό δεν συνιστά λόγο για να θεωρηθεί ότι μια γλώσσα υπερτερεί μιας άλλης.

Κάπως έτσι λοιπόν, δώσαμε θεσμική υπόσταση σε μια φράση δημιουργημένη από τους οπαδούς του Σώρρα. Και μπράβο μας.

Ανύπαρκτοι νεκροί υπό την έννοια των «πεσόντων στον αγώνα», την οποία προσπαθούν να κατασκευάσουν η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ζωή, η Ραχήλ, αρκετοί, κυρίως παλαιότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι άλλοι πέριξ αυτών. Υπήρξαν πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ οι οποίοι στο διάστημα από την στιγμή που έκλεισε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι που ξανάνοιξε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα πέθαναν για διάφορους λόγους, από καρκίνο και ανακοπή καρδιάς μέχρι και από τροχαίο δυστύχημα, ενώ υπήρξε και μια αυτοκτονία πρώην εργαζομένου και μία αυτοκτονία πατέρα πρώην εργαζομένου. Αυτοί λογίζονται σήμερα ως οι «νεκροί της ΕΡΤ».

Το καλό πάντως με το μνημείο είναι πως, ακόμη κι αν δεν μακροημερεύσει ως μνημείο πεσόντων του αγώνα της ΕΡΤ, είναι αρκούντως πολυχρηστικό ώστε να αξιοποιηθεί αλλού.

Το κακό είναι ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά

Στεναχωρήθηκε και εξέδωσε μια πύρινη ανακοίνωση, με την οποία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Μας ενημέρωσε ότι η προσβολή της μνήμης των νεκρών είναι ποινικό αδίκημα.

Μας ενημέρωσε επίσης ότι όσοι διαφωνούν είναι τζιχαντιστές.

Μας ενημέρωσε ακόμη ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσης. Των υπολοίπων. Από τα γέλια. Ή από το χτύπημα του κεφαλιού μας στον τοίχο εφόσον οι απαιτήσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ βρουν ανταπόκριση.

Κανένα έλεος. Δεν ζητούν πρόσληψη μόνο των συγγενών α’ βαθμού αλλά και αλληλέγγυων του ηρωικού αγώνα.

Και για να ολοκληρωθεί το… μνημείο του μνημείου της ΕΡΤ, ήρθε και ο καυγάς της απεγνωσμένης για λίγα λεπτά δημοσιότητας Ραχήλ με τον κύριο πρόεδρο και CEO.  

Όχι και τόσο δύσκολο, η πολίτης Ραχήλ απλώς επανέλαβε το κλασικό της ρεπερτόριο. Το ίδιο κάνει και η Ελένη Λουκά σε κάθε ευκαιρία. Από την άλλη έχουμε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ επειδή ενοχλήθηκε από την συμπεριφορά κάποιου να του λέει «να βγάλετε τον σκασμό» και «σκάσε επιτέλους». Πόσο μάλλον σε γυναίκα. Και όλα αυτά μπροστά στις κάμερες. Μιλάμε για… μνημείο. Εξυπνάδας. 

Από την άλλη πλευρά, το μνημείο των πεσόντων της ΕΡΤ ίσως είναι και το μικρότερο κακό.

182 ψήφοι και 14 «παρών» επί 196 παριστάμενων. Δικαίως το αποτέλεσμα πανηγυρίστηκε.

Ακόμη κι αν αφήσουμε εκτός (…που δεν γίνεται) τις αντισημιτικές θέσεις, την χρήση, σε ορισμένες περιπτώσεις, ναζιστικής και νεοναζιστικής φρασεολογίας και τις θεωρίες συνωμοσίας...

..και πάλι προκαλεί μεγάλη εντύπωση το ποιον ακριβώς ψήφισαν για πρόεδρο της Βουλής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς ενέκρινε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάποτε τον είχε κόψει από υφυπουργό. Ας δούμε ένα tweet του από το 2012.

Εξίσου μεγάλη απορία προκαλεί και κάτι ακόμα.

Το σίγουρο είναι πως

Όπως και να ‘χει, το συμπέρασμα είναι ένα.

Και μιας που πιάσαμε τον Αρκά,

Και μιας που πιάσαμε τους γελοιογράφους