Οι διαστημικές περιπέτειες του Καυσοκαλυβίτη - Free Sunday
Οι διαστημικές περιπέτειες του Καυσοκαλυβίτη

Οι διαστημικές περιπέτειες του Καυσοκαλυβίτη

Είναι γεγονός πως στην περίπτωση της ίδρυσης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού υπήρξε άγριο τρολάρισμα της επιλογής της κυβέρνησης σε πολλά ΜΜΕ και στα social media. Όχι όμως για την ουσία της υπόθεσης και το πόσο χρήσιμος για την οικονομία, και όχι μόνο, μπορεί να αποδειχθεί ο ΕΛΔΟ, αλλά επειδή οι περισσότεροι αντιλαμβάνονταν αυτό που τελικά κατήγγειλε ο για τέσσερις εβδομάδες πρόεδρος του νεοσύστατου οργανισμού, δρ. Σταμάτης Κριμιζής, στην επιστολή παραίτησής του.

To πρόβλημα που προέκυψε ήταν η επιστολή παραίτησης του Κριμιζή, που αποτύπωνε ξεκάθαρα τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και γενικότερα του πολιτικού μας συστήματος, καθώς πρόκειται για μια ιστορία που την έχουμε ζήσει ξανά και ξανά. Μια ελπιδοφόρα προσπάθεια που καταλήγει αντικείμενο προς εκμετάλλευση των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων της. 

Η κυβερνητική αντίδραση ήταν η αναμενόμενη. Ο αρμόδιος υπουργός Παππάς έβγαλε μια ειρωνική ανακοίνωση, στην οποία δεν απαντούσε επί της ουσίας των καταγγελιών Κριμιζή. Στη συνέχεια απάντησαν στον Κριμιζή με επιστολή που δημοσίευσε το ΑΠΕ τέσσερις πανεπιστημιακοί (από τα ΑΕΙ που επελέγησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα) για την αναγκαιότητα του προγράμματος των μικροδορυφόρων, ενώ ο Κριμιζής δεν αναφέρθηκε στο αν είναι αναγκαίο το πρόγραμμα αλλά στο γεγονός ότι «προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν […]».

Την κατά του Κριμιζή σκυτάλη σήκωσε κατόπιν ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μαγκλάρας, τον οποίο ο Κριμιζής χαρακτήρισε στην επιστολή του «τσάρο του διαστήματος».

Στη συνέχεια κατέφθασε το βαρύ πυροβολικό. Ο αντικαταστάτης του Κριμιζή στην προεδρία του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Για αρχή μας ενημέρωσε ότι δεν έγινε και τίποτα, σαν τον Κριμιζή έχουμε πολλούς στην Ελλάδα.

Επίσης, μας ανέλυσε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούσε η παρουσία Κριμιζή στον ΕΛΔΟ.

Για να τα λέμε όλα πάντως, εντάξει, μπορεί να έφτασε κάποτε να είναι μεταξύ των υποψηφίων επικεφαλής της NASA ο Κριμιζής, αλλά τίποτε από αυτά δεν θα είχε καταφέρει εάν δεν είχε την κατάλληλη βοήθεια στο ξεκίνημά του.

Ε, αφού είπαμε, τη ζηλεύουν επειδή έχει τον συνδυασμό που σκοτώνει, είναι όμορφη, μορφωμένη και με πολιτικό λόγο.

Θύμα ζήλιας έχει πέσει ήδη και ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ, o Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, επειδή κι αυτός έχει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις να επιδείξει.

Όπως μας ενημερώνει στο κείμενό του για τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, τον Άγιο της Τεχνολογίας, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς: «Το μεγαλύτερο όμως και κατά την άποψή μου μοναδικό θαύμα που έχει καταγραφεί και έχει κάνει ο Άγιος Πορφύριος, που συγκλονίζει τους τεχνολόγους και τους φυσικούς, είναι η συστολή του χρόνου όχι για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου που πασχίζουν σήμερα οι φυσικοί που ασχολούνται με τη θεωρία της σχετικότητας και τη φυσική των υψηλών ενεργειών να πραγματοποιήσουν, αλλά πάνω από μια ώρα. […] Η διαφορά όμως στην περίπτωση του θαύματος του Αγίου Πορφυρίου ήταν ότι η μεταβολή του χρόνου πραγματοποιήθηκε μόνο για μια ομάδα μοναχών και όχι για ολόκληρο τον κόσμο».

Όλα είναι έτοιμα πλέον:

Κι αν δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, όλα καλά, μεγάλη η χάρη του.

Όπως και να ’χει,

Και έχει ήδη συνεργαστεί με την κυβέρνηση, στην εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 της Hellas Sat, θυγατρικής της Arab Sat.

Επιπλέον, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς έχει να επιδείξει και ενδιαφέρουσες πολιτικές τοποθετήσεις, τις οποίες πλέον θα μπορεί να συζητήσει και να αναλύσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις συσκέψεις που θα κάνουν.

 14

Πλέον είναι ξεκάθαρο,

Συνεπώς, όπως θα έλεγε και ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού,

Από κει και πέρα, στη διάρκεια της εβδομάδας δημιουργήθηκε ένα θεματάκι με κάτι γαλλικές φρεγάτες, το οποίο ήταν πραγματικά εντυπωσιακό: μόνη της το δημιούργησε η κυβέρνηση, μόνοι τους άδειαζαν ο ένας τον άλλον ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί Καμμένος και Κουβέλης, μόνοι τους μπλέχτηκαν και εκτέθηκαν.

Έγιναν προσπάθειες να λυθεί η παρεξήγηση.

Τελικά, όμως, αποδείχθηκε αυτό που όλοι υπέθεταν. Ο πολέμαρχος Φώτης δεν ζητάει. Παίρνει. Κι ας μείνουν μετά να αναρωτιούνται οι Γάλλοι και όποιοι άλλοι τι απέγιναν οι φρεγάτες τους ή ό,τι άλλο «γυαλίσει» στον Πολέμαρχο.

Σε άλλα νέα,

Εντάξει, μωρέ, άραξε λίγο να ξαποστάσει ο άνθρωπος, τόση πορεία είχε κάνει προηγουμένως.