31 οργανώσεις στο πλευρό των μαθητών για την κλιματική αλλαγή - Free Sunday
31 οργανώσεις στο πλευρό των μαθητών για την κλιματική αλλαγή

31 οργανώσεις στο πλευρό των μαθητών για την κλιματική αλλαγή

Με αφορμή την εβδομάδα των μαθητικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που θα λάβουν χώρα σε όλο τον κόσμο από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019, και έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη, οι 31 οργανώσεις που αποτελούν τη «Συμμαχία για το κλίμα» στην Ελλάδα υποστηρίζουν το ελληνικό μαθητικό κίνημα «Fridays For Future Greece » και τις δράσεις που διοργανώνει τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

 

Υπενθυμίζεται πως η «Συμμαχία για το Κλίμα» έχει ως κεντρικό σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, και απαρτίζεται από τις οργανώσεις: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC Greece, Core Flower, Greenpeace, HIGGS, IFOAM AgriBioMediterraneo, MEDASSET, NO OIL Θεσπρωτίας, SOS Epirus - Δίκτυο πολιτών ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, UN SDSN Greece, World Human Forum και WWF Ελλάς.

Το αίτημα των μαθητριών/ών είναι σαφές: «Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικο-οικονομικό μας σύστημα να εξελιχθεί ήδη με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και οδήγησε τον πλανήτη στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος για δράσηΘα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός. Οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα και την αφοσίωση που αρμόζει. Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!»(1).

 

Εμείς, οι 31 οργανώσεις της «Συμμαχίας για το κλίμα», ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των μαθητριών/ών σε γενική απεργία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12.00μμ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα συμμετέχουμε μαζικά για να ενώσουμε τις φωνές μας με το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C. 

 

Στηρίζοντας με σεβασμό το κάλεσμα-αίτημα των μαθητριών/ών καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες της χώρας μας να συμμετέχουν στην εβδομάδα δράσεων (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και πώς μπορείτε να υποστηρίξετε την κάθε δράση), που διοργανώνεται από το μαθητικό κίνημα, και να στηρίξουν δυναμικά με την παρουσία τους τη γενική απεργία της 27ης Σεπτεμβρίου 2019.

Αναλαμβάνουμε δράση τώρα! Καλούμε την πολιτική ηγεσία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε επίπεδο πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου και να σταθεί στο ύψος της ιστορικής περίστασης υποστηρίζοντας φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους για συγκράτηση της μέσης θερμοκρασίας στο επίπεδο του +1,5°C. Καλούμε όλες/ους τις/τους πολιτικούς να προβούν άμεσα σε πράξεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απαιτείται άμεση ευθυγράμμιση της ελληνικής κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής με τις δραματικές εκκλήσεις της επιστήμης πριν να είναι αργά.

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητριών/ών ως γονείς, αδέρφια, φίλες/οι και συμπολίτες, και συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά στη γενική απεργία κατά της κλιματικής κρίσης.