Υπαρκτή πλην αναστρέψιμη απειλή στη Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή - Free Sunday
Υπαρκτή πλην αναστρέψιμη απειλή στη Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή

Υπαρκτή πλην αναστρέψιμη απειλή στη Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή

Μεγάλο τμήμα δυτικά της Θεσσαλονίκης όπως και ολόκληρη σχεδόν η περιοχή όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, η Άρτα και η Καλαμάτα, απειλούνται να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, στα επόμενα 80 χρόνια εξαιτίας της αύξησης των επιπέδων της θάλασσας λόγω του λιωσίματος των πάγων που προκαλεί η στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα της Climate Central ε.

Η έρευνα δείχνει ότι τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς, ανάμεσα στις οποίες στη Μεγάλη Βρετανία, τμήματα του Λίβερπουλ, του Λονδίνου και του Χάμπερσαϊντ αλλά και το Κάρντιφ, το Σουόνσι και η βόρεια Ουαλία, το ανατολικό Yorkshire και το Hull, το Peterborough και το Norfolk.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύεται μαζί με τη μελέτη, η οποία δείχνει με κόκκινο χρώμα τις περιοχές που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ώστε να αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», τόνισε, ο μελετητής Climate Central, Δρ Scott Kulp.

Η μελέτη διαπίστωσε, δε, ότι, μέσα σε τρεις δεκαετίες, οι χρόνιες πλημμύρες θα μπορούσαν να επηρεάσουν περιοχές όπου ζουν συνολικά 300 εκατομμύρια άνθρωποι!

Τα παράκτια μέρη της Ασίας διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο και, μέχρι τα τέλη του αιώνα, οι περιοχές που φιλοξενούν 200 εκατομμύρια άτομα θα μπορούσαν