Το μοναδικό γουρούνι στο Αφγανιστάν (video) - Free Sunday
Το μοναδικό γουρούνι στο Αφγανιστάν (video)

Το μοναδικό γουρούνι στο Αφγανιστάν (video)

Στον Khanzir αρέσει να ξαπλώνει στο χώμα, να λιάζεται, να πλησιάζει τα σύρματα όταν υπάρχουν άνθρωποι εκεί. 

Φαίνεται σα να γνωρίζει πως είναι δημοφιλής. Πως οι άνθρωποι έρχονται, συχνά, κι από αρκετά μακριά για να τον δουν. 

Η δημοφιλία του οφείλεται στο γεγονός πως είναι το μοναδικό γουρούνι στο Αφγανιστάν. Στο Αφγανιστάν, όπως στα περισσότερα ισλαμικά έθνη, απαγορεύεται το χοιρινό στη διατροφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκτρέφονται και να μην εμπορεύονται γουρούνια. Εξάλλου, τα ορεινά εδάφη της χώρας δεν είναι μέρος για το γουρούνι. 

 «Οι περισσότεροι Αφγανοί δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους γουρούνι», λέει στην Washington Post, o Aziz Gul Saqib, διευθυντής του ζωολογικού κήπου Kabul Zoo, όπου ο 14χρονος Khanzir ζει. 

Ο Khanzir, το όνομα του οποίου, πολύ απλά, σημαίνει «γουρούνι» στα Pashto, μια από τις εθνικές γλώσσες του Αφγανιστάν δεν ζούσε πάντα μόνος του. Ο Khanzir μαζί με το θηλυκό ταίρι του ήταν δώρο ζωολογικού κήπου της Κίνας στην Καμπούλ, μαζί με δυο λιοντάρια, δύο ελάφια , έναν λύκο και δύο αρκούδες. 

 «Οι επιστάτες μας, τότε, το 2006, δεν είχαν μεγάλη πείρα», λέει ο κ. Saqib, «Ένας από αυτούς ξέχασε ανοιχτή την πόρτα των αρκούδων και μια από αυτές μπήκε στο κλουβί των γουρουνιών. Ο Khanzir επέζησε των δαγκωμάτων, η σύντροφός του όχι». 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που στάθηκε τυχερός. Το 2009 κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της παγκόσμιας επιδημίας της γρίπης των χοίρων πολλοί κάτοικοι της Καμπούλ, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη ζητούσαν τη θανάτωση του Khanzir. Όμως, ο κύριος Saqib και το επιτελείο του αντιστάθηκαν σθεναρά και τελικά νίκησαν τις προλήψεις. «Ήταν απόλυτα υγιής, δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα τον βάλαμε σε καραντίνα για λίγες εβδομάδες».

Σήμερα, σε προχωρημένη ηλικία και 230 κιλά λέγεται πως μάλλον είναι το πιο μοναχικό γουρούνι στον κόσμο. Ωστόσο, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τους επιστάτες του, δείχνοντας ενθουσιασμό κάθε φορά που έρχονται να τον ταΐσουν.