Κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα πρωτεύοντα θηλαστικά - Free Sunday
Κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα πρωτεύοντα θηλαστικά

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα πρωτεύοντα θηλαστικά

Στο συμπέρασμα φαίνεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των ειδικευμένων επιστημόνων και στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances δεν μασάνε τα λόγια τους.

«Για πολλά από αυτά τα πλάσματα βρισκόμαστε πραγματικά στην ενδέκατη ώρα». 

Ο λόγος, φυσικά, η ανθρώπινη παρεμβατικότητα: η αποδάσωση, το κυνήγι, το παράνομο εμπόριο και η κατασκευή υποδομών όπως δρόμοι και ορυχεία. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν την κατάσταση.

Υπάρχουν 504 είδη πρωτευόντων, από 30 γραμμάρια μέχρι 200 κιλά. Όμως το μέγεθος δεν είναι προστασία. Σε μερικά είδη, όπως o κινεζικός γίββωνας, ο συνολικός πληθυσμός περιορίζεται σε λιγότερα από 30 άτομα. 

Ο κίνδυνος δεν είναι διαμερισμένος ισόποσα στον πλανήτη. Στην κεντρική Αφρική, με 11 είδη, το 37% αντιμετωπίζει προβλήματα εξαφάνισης. Στην Μαδαγασκάρη με 103 είδη το 87%. Σε κάποια είδη έχουν απομείνει ελάχιστοι εκπρόσωποι τους, όπως ο Λεμούριος με τη δακτυλιδωτή ουρά, ο λευκοκέφαλος ταχυπίθηκος και ο Ανατολικός πεδινός γορίλας.

«Δυστυχώς σε 25 χρόνια πολλά είδη πρωτευόντων θα έχουν εξαφανισθεί, εκτός και αν η προστασία τους καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα» δήλωσε ο καθηγητής Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ, επικεφαλής της μελέτης.

Η εξαφάνιση των διαφόρων ειδών πρωτευόντων θα έχουν άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα πρωτεύοντα βοηθούν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, αφού συμβάλουν στην κατανομή των σπόρους και των φυτών σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ενεργούν ταυτόχρονα ως αρπακτικά και θηράματα. Οι άνθρωποι συχνά εξαρτώνται από την πολυμορφία της ζωής σε αυτές τις περιφέρειες για να υποστηρίξουν τις δικές τους δίαιτες αλλά και τις τοπικές οικονομίες.