Στέργιος Καλόγηρος: «Η κυβέρνηση επιδεικνύει μια απολύτως προκλητική στάση αψηφώντας τη λαϊκή βούληση» - Free Sunday
Στέργιος Καλόγηρος: «Η κυβέρνηση επιδεικνύει μια απολύτως προκλητική στάση αψηφώντας τη λαϊκή βούληση»

Στέργιος Καλόγηρος: «Η κυβέρνηση επιδεικνύει μια απολύτως προκλητική στάση αψηφώντας τη λαϊκή βούληση»

«Κατάπτυστη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Στέργιος Καλόγηρος, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης τηλεοπτικών καναλιών και ένας από τους βασικότερους διοργανωτές των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό». Ο κ. Καλόγηρος υποστηρίζει ότι η συμφωνία ξεπουλά το όνομα της Μακεδονίας και καλεί την κυβέρνηση να ακούσει το λαϊκό αίσθημα.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Πώς την κρίνετε;

Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει την εθνική μας υπογραφή στην εγκληματική παραχώρηση της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας, ενταφιάζοντας τη μοναδικότητα του ονόματός μας μέσα από την εκχώρησή του στα Σκόπια. Βάζοντας την υπογραφή μας σε μια τέτοια ντροπιαστική συμφωνία στην ουσία ξεπουλάμε το όνομα της Μακεδονίας μας, δίνοντας γραπτώς την έγκρισή μας στους Σκοπιανούς να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους να λέγεται «μακεδονική». Για μένα, είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για εθνική προδοσία και δεν φοβάμαι τις λέξεις. Όσοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σ’ αυτό γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα. Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις επόμενες γενιές, την Ιστορία και την Πατρίδα.

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι η συμφωνία αυτή είναι βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα;

Κατ’ αρχάς, σε ό,τι με αφορά, αρνούμαι καν να μιλήσω για συμφέροντα όταν αναφέρομαι σε θέματα που άπτονται του γνήσιου πατριωτικού αισθήματος ενός λαού, της ιστορίας, της γλώσσας και των παραδόσεών του. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μιλήσει για οφέλη της επαίσχυντης συμφωνίας, αγνοώντας παντελώς πως αυτό που θίγεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ βαθύτερο, ουσιαστικότερο και μεγαλύτερο από οικονομικά, εμπορικά ή άλλα ζητήματα. Ακόμη και σ’ αυτά προφανώς κάνει λάθος. Αλλά η ουσία δεν είναι αυτά. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι καταρρίπτουμε τα αυτονόητα. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Δεν υφίσταται καμία δήθεν «Βόρεια Μακεδονία», δήθεν «μακεδονική γλώσσα και υπηκοότητα». Είναι μια συμφωνία που ξεπουλά με τον πιο προδοτικό τρόπο το όνομα της Μακεδονίας μας και της Ιστορίας μας και ανοίγει τον δρόμο στο μόρφωμα των Σκοπίων για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απαράδεκτη εθνική υποχώρηση στις αλυτρωτικές απαιτήσεις των Σκοπίων. Γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού βρίσκεται στο όνομα Μακεδονία.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα απειλείται από την ΠΓΔΜ, ακόμα και σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας της χώρας;

Οι πατριώτες και το μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού και των Μακεδόνων που πιστεύουμε στην Ελλάδα και στη Μακεδονία δεν είμαστε ανόητοι και βέβαια ούτε φασίστες, όπως προπαγανδιστικά και δόλια προσπαθεί να μας περιγράφει η κυβέρνηση. Και το λέω αυτό διότι γνωρίζουμε τη δύναμη της χώρας μας και δεν νιώθουμε ότι ένα κρατίδιο που ζει από τους Έλληνες μπορεί να μας «απειλήσει». Άλλο όμως αυτό κι άλλο οι βλέψεις, οι διαθέσεις και οι αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις. Το ότι είμαστε οι «δυνατοί» τι σημαίνει; Ότι τους αφήνουμε να ζουν με αυταπάτες; Ήδη καθημερινά μας εξευτελίζουν σε ομιλίες τους, καθώς αναφέρονται στον ενιαίο μακεδονικό χώρο και στις Μακεδονίες του Αιγαίου, του Πιρίν και του Βαρδάρη. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί, οι υπεύθυνοι πολίτες και οι γνήσιοι πατριώτες δεν λειτουργούν μόνο για το σήμερα. Οφείλουν να σκέφτονται και τα παιδιά και τα εγγόνια τους κι ακόμη παραπέρα.

Το Σκοπιανό είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Θεωρείτε ότι δεν μπορεί να επιλυθεί;

Δεν ανήκω σ’ εκείνους που θα δικαιολογήσουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντιθέτως, θεωρώ ότι έκαναν τραγικά λάθη σε σχέση με το Σκοπιανό, αφήνοντας τα Σκόπια να εκφράζουν τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις, να αυτοαποκαλούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να διδάσκουν πλαστή Ιστορία… Υπάρχει όμως μια πολύ σημαντική ειδοποιός διαφορά. Είναι η πρώτη φορά που ό,τι ισχύει θα ισχύει με τη σφραγίδα και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν αυτό δεν είχε σημασία, όπως διατείνεται ο πρωθυπουργός, τότε γιατί έγιναν οι διαπραγματεύσεις, γιατί τα Σκόπια έκαναν τις όποιες υποχωρήσεις, γιατί έχουν απελπισμένα ανάγκη το δικό μας κλειδί για να περάσουν την πόρτα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ; Τώρα, εάν μπορεί να επιλυθεί, σαφώς και μπορεί, αφού εμείς έχουμε όλα τα δίκαια με το μέρος μας. Πού είναι όμως αυτά τα δίκαια; Τα χάσαμε όλα και μάλιστα οικειοθελώς! Εμείς, αντιθέτως, προτείνουμε το γειτονικό κρατίδιο να ονομαστεί Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βαρντάσκα και να χωριστεί σε τέσσερα καντόνια. Το ελληνικό, το μουσουλμανικό, το βουλγαρικό και το σερβικό. Αυτή η μορφή θα είναι και η πλέον βιώσιμη για να υπάρξει ως κρατική οντότητα το γειτονικό κράτος.

Εδώ και καιρό ζητάτε την αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια. Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις αγνοούν τους ελληνικούς πληθυσμούς των Σκοπίων;

Η αλήθεια είναι ότι για μένα αυτό είναι ζήτημα που με πονάει. Περίπου 700.000 Έλληνες ζουν στα Σκόπια. Αυτός ο αριθμός μπορεί να φαντάζει μεγάλος. Όμως δεν είναι αυθαίρετος. Είναι σύμφωνος με την απογραφή του 1990 (300.000 Βλάχοι, 50.000 Σαρακατσάνοι και Γραικοί), ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του 2010 στη φιλοκυβερνητική «Vest», εκτιμάται ότι ζουν εκεί 430.000 Βλάχοι και 50.000 Σαρακατσάνοι και Γραικοί. Οι συγκεκριμένες δημοσιεύσεις για την ελληνική μειονότητα των Σκοπίων αποδεικνύουν ότι ακόμη και κάτω από αντιδημοκρατικές συνθήκες υπάρχουν 480.000 πολίτες της γείτονας χώρας που τολμούν και δηλώνουν την εθνικότητά τους. Επομένως στην πραγματικότητα το νούμερο είναι τουλάχιστον διπλάσιο. Όλος αυτός ο ελληνικός πληθυσμός αποτελεί την πιο αδικημένη, την πιο λησμονημένη και αγνοημένη ελληνική μειονότητα απ’ όλες τις ελληνικές μειονότητες και παροικίες του εξωτερικού. Μέχρι τη στιγμή που ανέδειξε το θέμα η ΒΕΡΓΙΝΑ TV, ξεκινώντας έναν μεγάλο αγώνα για τη δημοσιοποίησή του, ουδείς στη χώρα γνώριζε την ύπαρξή του.
Το επίσημο ελληνικό κράτος μέσα από μακροχρόνια και συστηματική προπαγάνδα, επιδεικνύοντας συστηματικά έλλειψη οποιασδήποτε εξωτερικής πολιτικής για τις ελληνικές μειονότητες στις γειτονικές χώρες (Ίμβρος-Τένεδος, Β. Ήπειρος, Κων/πολη), κατόρθωσε να απομονώσει τα βλαχόφωνα αδέρφια μας που κατοικούν στις πατρογονικές τους εστίες στα Σκόπια. Μοναδική εξαίρεση στους Έλληνες πολιτικούς η πρώην υφυπουργός του ΥΠΕΞ Βιργινία Τσουδερού, η οποία την περίοδο 1989-1993 άνοιξε η ίδια το θέμα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια. Εμείς με τη ΒΕΡΓΙΝΑ TV, πέραν της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, πήραμε μια σειρά πρωτοβουλιών, με κορυφαία την ανοιχτή επιστολή προς τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θέσαμε το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2018. Ο κ. Κοτζιάς, παρ’ ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν αναγνώριζε την ύπαρξή της, μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Βλάχοι με ελληνική συνείδηση στα Σκόπια, χωρίς βέβαια να αποδέχεται τον όρο «μειονότητα».
Σε κάθε περίπτωση, είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί δεν τέθηκε το θέμα της μεγάλης ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων. Δεν το έκανε ούτε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος ούτε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, παρ’ ότι, όπως ήδη ανέφερα, το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι εύλογο, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε «ποιος τους κρατάει;», «τι εξυπηρετούν;». Ή, ακόμη χειρότερα, «ποιους εξυπηρετούν;».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία κλείνει οριστικά το κεφάλαιο του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας. Το σχόλιό σας;

Έχω εξηγήσει επαρκώς τη θέση μου, οπότε θα περιοριστώ στο «όνειρο θερινής νυκτός».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΣΒΒΕ ότι έχει ληφθεί πρόνοια για την προστασία των προϊόντων που προέρχονται από τη Μακεδονία και τα εμπορικά σήματα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτό;

Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στον νου της η κυβέρνηση. Μπορώ όμως να ξέρω πόσο έγκαιρα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, πόσο φιλική είναι στην επιχειρηματικότητα, πόσα κίνητρα δίνει σε κάθε δημιουργικό μυαλό να επιχειρήσει. Φυσικά, ειρωνεύομαι. Αρκεί κάποιος να μιλήσει με απλούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται και πώς κατορθώνουν, αν κατορθώνουν, να επιβιώνουν. Σχετικά τώρα με τα εμπορικά σήματα, ως δημοσιογράφος, εδώ και μέρες μιλώ με εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων, συνδέσμων κ.λπ. και δεν ξέρει κανείς τίποτα. Όλα είναι στον αέρα. Αν η κυβέρνηση ξέρει τι θα γίνει, γιατί το κρατάει μυστικό;

Είστε από τους βασικούς διοργανωτές των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό». Τι ελπίζετε να πετύχετε με αυτά;

Ελπίζω να πετύχουμε όλοι μαζί, όλοι οι πατριώτες Μακεδόνες μαζί, να μην ισχύσει η συμφωνία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Η κυβέρνηση επιδεικνύει μια απολύτως προκλητική στάση αψηφώντας τη λαϊκή βούληση, κάνοντας ότι δεν βλέπει τη λαϊκή αντίδραση και στοχοποιώντας τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια ως φασίστες, ακροδεξιούς, εθνικιστές. Είναι ένα φτηνό επιχείρημα που τους το αντιγυρίζω. Γιατί τι πιο φασιστικό από το «να αποφασίζεις και να διατάζεις»; Αν πράγματι σέβεται τη γνώμη των πολλών, γιατί δεν κάνει δημοψήφισμα; Εκεί θα φανεί αν έχουν δίκιο ή άδικο. Επειδή όμως γνωρίζουν το αποτέλεσμα, δεν ρισκάρουν ένα νέο δημοψήφισμα που θα αποδειχθεί Βατερλό.

Είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των πολιτών στα μέχρι τώρα διοργανωθέντα συλλαλητήρια;

Και ποιος δεν είναι; Στις δύο μεγάλες διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κόσμου και από κει και πέρα συμβαίνουν καθημερινά μικρές διοργανώσεις με εκατοντάδες Έλληνες που διαμαρτύρονται, σε πλατείες, δρόμους, μνημεία, παντού στην Ελλάδα. Και όλα αυτά ενώ η συμφωνία έχει υπογραφεί, ενώ η προπαγάνδα συνεχίζεται και, να μην ξεχνάμε, εν μέσω θέρους. Το βέβαιο είναι ότι αυτό που θα ακολουθήσει μετά τον Αύγουστο ουδείς το φαντάζεται…

Στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» έχει κάνει έντονη την παρουσία της η Χρυσή Αυγή. Σας προβληματίζει το γεγονός αυτό;

Για πολλά πράγματα μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως για διγλωσσία. Στα εθνικά θέματα έχει ξεκάθαρη άποψη. Διαφωνώ με τις εκφράσεις βίας, κάποιες φορές, οπαδών της Χρυσής Αυγής, ως κόμμα όμως της ελληνικής Βουλής έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται.

Στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων, μετά το δημοψήφισμα, τι θεωρείτε ότι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;

Η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη. Θα πρέπει κάποιος να είναι ανόητος για να μην παραδεχτεί ότι η υπογραφή Κοτζιά μας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν υπάρχουν όμως αδιέξοδα στις δημοκρατίες. Υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Χάγη, η Ελληνική Βουλή και σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη είπα, οι εκλογές.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. για να σταθεροποιηθεί η χώρα αυτή. Η άποψή σας;

Νομίζω πως αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απευθυνθεί σε Σκοπιανούς πολιτικούς ή σε γεωπολιτικούς αναλυτές. Δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν βέβαια μιλάμε για το αν συμφέρει τη χώρα μας να σταθεροποιηθεί η γειτονική χώρα, όταν εμείς διανύουμε 10 χρόνια αστάθειας, δεν είναι λίγο οξύμωρο να βλέπουμε τον γείτονα και όχι την αυλή μας;

Σημειώνεται ότι και στην ΠΓΔΜ υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση –που προάγει τον αλυτρωτισμό έναντι της Ελλάδας–, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Ζάεφ για προδοσία. Πώς τις σχολιάζετε;

Είναι για πικρά γέλια. Μιλάμε για στημένο παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ διαφωνεί, αλλά το αντάλλαγμα που πιθανώς θα δοθεί στους Αλβανούς για να αποδεχτούν τη «βάφτισή» τους ως Μακεδόνες θα είναι, μετά τη νέα ονομασία, η απόσχισή τους, η ένωσή τους με τους Κοσοβάρους και στη συνέχεια η δημιουργία της Μεγάλης Μακεδονίας, ενός κράτους που θα θέλανε να περιλαμβάνει τη Μακεδονία μας, όλη την Ήπειρο, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.