Παναγιώτης Φιλντίσης, α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών: «Η Φυσική μαγεύει» - Free Sunday
Παναγιώτης Φιλντίσης, α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών: «Η Φυσική μαγεύει»

Παναγιώτης Φιλντίσης, α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών: «Η Φυσική μαγεύει»

Για 10η συνεχή χρονιά η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) το τριήμερο 14-16 Δεκεμβρίου 2018 διοργανώνει ένα πρωτότυπο μαθητικό forum στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πειραιά στο Αιγάλεω σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σε αυτή τη δημιουργική συνάντηση η φιλομαθής μαθητική κοινότητα έρχεται σε επαφή με τα αποτελέσματα της έρευνας στα επιστημονικά πεδία της Κοσμολογίας και Αστροφυσικής, της Επιστήμης των Υλικών και των Περιβαλλοντικών Επιστημών. Τα πειράματα, τα εργαστηριακά δρώμενα, οι ιχνηλασίες, εντυπωσιάζουν και τραβούν την προσοχή των μαθητών, δημιουργώντας τους τη διάθεση να εισαχθούν στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο και στις έννοιες που τη συγκροτούν.

Η FS συνάντησε τον δραστήριο α΄ αντιπρόεδρο της ΕΕΦ και μίλησε μαζί του για το μαθητικό forum.

Κύριε Φιλντίση, μιλήστε μας για την ΕΕΦ και τις δράσεις της.

Η ΕΕΦ είναι επιστημονικό σωματείο με 7.000 μέλη, τα οποία προέρχονται απ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με βασικό κορμό τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ανάμεσα στους σκοπούς μας είναι η διάδοση και η επικοινωνία της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς και η δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και πληροφοριών, ενδυναμώνοντας τις συνέργειες και δίνοντας έτσι μεγάλη έμφαση στον εκπαιδευτικό τομέα.

Το μαθητικό forum συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια, με συνεχόμενη αύξηση συμμετοχών. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό ως αντιπρόεδρος της ΕΕΦ;

Για όλους εμάς στην ΕΕΦ είναι μια μεγάλη ικανοποίηση όταν ένα όραμα το κάνουμε πράξη και μετά γίνεται θεσμός. Το μαθητικό αυτό συνέδριο κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνει σε διάρκεια, αλλά και στη συμμετοχή μαθητών, όλο και εμπλουτίζεται με νέες ιδέες και νέες προτάσεις.

Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος «Η Φυσική μαγεύει»;

Στόχο έχουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να καλλιεργήσουν την κριτική και συνδυαστική σκέψη, που θα αποτελέσει το εφόδιο για τη μελλοντική τους πορεία. Τα παιδιά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν τις έννοιες. Οι συμμετέχοντες μαθητές σε αυτή την πρωτότυπη και δημιουργική συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους και να γνωρίσουν όλες τις εξελίξεις της Σύγχρονης Φυσικής.

Πώς «οι μαθητές συναντούν τη Φυσική» μέσα από το πρόγραμμα;

Πρόθεσή μας είναι οι μαθητές να συναντήσουν τη Φυσική εκτός τάξης, σε ένα φιλικό περιβάλλον, παρέα με άλλους νέους, ανταλλάσσοντας απόψεις και εκφράζοντας απορίες. Έτσι, με παρακολούθηση διαλέξεων, με ζωντανές συνδέσεις με ερευνητικά κέντρα, με συμμετοχή σε πειραματικές δραστηριότητες, αλλά και με εισηγήσεις από τους ίδιους τους μαθητές στα θέματα που τους εξάπτουν το ενδιαφέρον και τη φαντασία, οι μικροί μας φίλοι «συνδέονται» ακόμα περισσότερο με την επιστήμη και βοηθιούνται όχι μόνο στην τάξη αλλά και με τις γνώσεις που λαμβάνουν και στην καθημερινότητά τους. Οξύνουν έτσι τον νου τους και ενδυναμώνουν την κρίση τους.

Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες του προγράμματος και ποιοι θα είναι οι ομιλητές;

Μηχανική και Εφαρμογές, Κοσμολογία, Αστροφυσική, Επιστήμη των Υλικών, Επιστήμες του Περιβάλλοντος, Πειραματικές Δραστηριότητες, Κβαντική Φυσική, Σχετικότητα, Ηλεκτρομαγνητισμός, είναι οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν στο συνέδριο.

Συνάδελφοι, μέλη μας, ιδιαίτερα διακεκριμένοι, έμπειροι, με μεταδοτικότητα, που αγαπούν τόσο την επιστήμη όσο και τα παιδιά και την εκπαίδευση, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Ακαδημία Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η NASA, το CERN, το CNRS και άλλα, καθοδηγούν τα παιδιά στα μοναδικά μονοπάτια της επιστήμης.

Υπάρχει ανταπόκριση από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς;

Η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική. Χιλιάδες μαθητές από την ελληνική επικράτεια συμμετέχουν σε αυτή τη δράση. Οι μαθητές είναι από δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και έχουν ενεργό συμμετοχή στην όλη διαδικασία.

2.Peiramata

Τι είναι αυτό που συναρπάζει τους μαθητές;

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν την όλη διοργάνωση σαν παιχνίδι. Αγαπούν να ανταλλάσσουν απόψεις και να εξοικειώνονται με τα πειράματα. Διασκεδάζουν περισσότερο με τις εισηγήσεις με τις οποίες περιηγούνται στο Σύμπαν και στην όλη επιστημονική προσέγγιση γύρω από τον τρόπο δημιουργίας του κόσμου και την εξέλιξη των φαινομένων του αστρικού κόσμου.

Τι σας ζητούν οι μαθητές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;

Τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς μάς καλούν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και να την εμπλουτίζουμε με πειραματικές δραστηριότητες και δρώμενα διαπεραστικά ως προς την κατανόηση των περίπλοκων εννοιών της Φυσικής.

Εκτός από αυτό, η ΕΕΦ τρέχει κι άλλα προγράμματα;

Η δράση της ΕΕΦ για τους μαθητές είναι διαρκής, με εκδηλώσεις και δραστηριότητες όλο το σχολικό έτος. Συγκρότηση της μαθητικής Dream Team, στην οποία συμμετέχουν μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, υλοποίηση θερινών σχολείων σε όλη την Ελλάδα, παρουσία με ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε επιστημονικές δράσεις και άλλα.

Πώς μπορούν οι μαθητές και τα σχολεία να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Καλούμε τους μαθητές ή τους υπεύθυνους καθηγητές να επικοινωνήσουν μαζί μας στην Ένωση κι εμείς με τη σειρά μας θα τους καθοδηγήσουμε στη διαδικασία των εγγραφών.

INFO

«Η Φυσική μαγεύει»

Χώρος διεξαγωγής: Συνεδριακό Κέντρο - ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη & Θηβών 250)

Ημερομηνίες: 14, 15, 16 Δεκεμβρίου 2018

Τελετή έναρξης: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 16:40-21:30