Αργύρης Καστανιώτης: «Κάθε βιβλίο έχει κάτι μοναδικό να σου δώσει» - Free Sunday
Αργύρης Καστανιώτης: «Κάθε βιβλίο έχει κάτι μοναδικό να σου δώσει»

Αργύρης Καστανιώτης: «Κάθε βιβλίο έχει κάτι μοναδικό να σου δώσει»

Πενήντα χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα συμπλήρωσαν το 2018 οι εκδόσεις Καστανιώτη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με κορυφαίους Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Οι δράσεις κορυφώθηκαν με μία έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «photo-graphē – Ανάμεσα σε Εικόνες και Λέξεις», η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου.

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων, ο Αργύρης Καστανιώτης, γιος και συνεχιστής του έργου του Θανάση Καστανιώτη, έκανε στην FS τον δικό του απολογισμό.

Το 2018 ήταν για τις εκδόσεις Καστανιώτη έτος εμβληματικό, καθώς συμπλήρωσαν 50 χρόνια παρουσίας στον χώρο. Ποιος είναι ο απολογισμός μέχρι σήμερα;

Σε αυτά τα 50 χρόνια έχουμε εκδώσει 2.710 σημαντικούς συγγραφείς και περισσότερους από 6.500 τίτλους, που εντάσσονται σε 140 ενότητες. Είχαμε τη χαρά πολλά από τα βιβλία που προτείναμε στους Έλληνες αναγνώστες να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, όπως τα βραβεία Νόμπελ, Μπούκερ, της Ακαδημίας ή τα Κρατικά.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, στο Μουσείο Μπενάκη είναι σε εξέλιξη η έκθεση φωτογραφίας «Photo-graphē – Ανάμεσα σε Εικόνες και Λέξεις». Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Πρόκειται για 50 φωτογραφίες που κοσμούν τα εξώφυλλα των 50 βιβλίων της συλλεκτικής σειράς που δημιουργήσαμε για να γιορτάσουμε την επέτειο του εκδοτικού μας οίκου. Για τη συλλεκτική αυτή σειρά, σε συνεργασία με την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Μαρία Νικολακοπούλου, ζητήσαμε από 28 φωτογράφους να ερμηνεύσουν φωτογραφικά τα κείμενα 50 σημαντικών συγγραφέων, 25 Ελλήνων και 25 ξένων. Είναι μια διαδραστική έκθεση όπου ο επισκέπτης βλέπει τις πρωτότυπες φωτογραφίες και ανακαλύπτει τον φωτογράφο της καθεμιάς μέσα από τα βιβλία.

1968-2018. Τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει ίδιο στις εκδόσεις Καστανιώτη;

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η τεχνολογική, που μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε πρόσβαση στα κείμενα που εκδίδουμε άμεσα και οικονομικά μέσω της ψηφιακής τους έκδοσης. Η προσήλωσή μας στην ποιότητα των βιβλίων που εκδίδουμε παραμένει σταθερή.

Ποιος είναι ο ρόλος του εκδότη σήμερα;

Ο ρόλος του εκδότη παραμένει ο ίδιος και είναι διττός. Φροντίζει ώστε τα έργα των δημιουργών να φτάνουν στους αναγνώστες και παράλληλα αναδεικνύει τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας και διανόησης.

Θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα βιβλίο από τον κατάλογό σας που έχει ιδιαίτερη θέση στη ζωή σας;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο που να κατέχει ξεχωριστή θέση. Κάθε βιβλίο έχει κάτι μοναδικό να σου δώσει, άλλοτε μικρότερο κι άλλοτε μεγαλύτερο, και όλα μαζί συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας.

Οι Έλληνες διαβάζουν βιβλία;

Οι Έλληνες διαβάζουν, όχι ίσως όσο οι βόρειοι λαοί. Όμως ο Έλληνας αναγνώστης είναι τυχερός, γιατί πλέον, εκτός από τους σπουδαίους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες, εκδίδονται στη γλώσσα μας και όλα τα σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κάτι που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν δεν συνέβαινε.

Ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι λόγοι που το αναγνωστικό κοινό έχει στραφεί προς πιο «εύπεπτα» αναγνώσματα;

Πάντα τα εύπεπτα αναγνώσματα διαβάζονταν περισσότερο. Αυτό που συνέβη είναι πως απενοχοποιήθηκε και αναβαθμίστηκε αυτό που κάποτε ονομάζαμε «ροζ λογοτεχνία» και πλέον αυτά τα βιβλία διαβάζονται χωρίς ενδοιασμούς.

Τα e-books έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

Τα e-books μόνο μέλλον μπορούν να έχουν στην Ελλάδα, αφού η αγορά των ψηφιακών βιβλίων δεν έχει «ανοίξει» ακόμα με τον τρόπο που θα έπρεπε. Το 2009 είχα προβλέψει πως θα μας πάρει μία δεκαετία, οπότε ίσως και να συμβεί σύντομα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πολλά καταστήματα με bazaar βιβλίων – ακόμα και με 1 ευρώ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για να αντεπεξέλθουν οι εκδότες στην παρατεταμένη κρίση, αλλά και για να συνεχίσουν οι αναγνώστες να μπορούν να αγοράζουν χωρίς δισταγμό βιβλία, αναγκάστηκαν όλοι οι εκδότες να εκποιήσουν το στοκ τους.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μεγαλύτερο «κέρδος» για έναν εκδότη;

Η συναναστροφή με τους δημιουργούς και τους ανθρώπους που αγαπούν και ζουν μέσα στα βιβλία, είτε γράφοντάς τα είτε διαβάζοντάς τα, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για κάποιον που όραμά του είναι να δημιουργεί γόνιμο έδαφος για κάθε λογής ανταλλαγή γνώσης.


Πενήντα βιβλία - Πενήντα φωτογραφίες

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων παρουσίας στα ελληνικά γράμματα, οι εκδόσεις Καστανιώτη και το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «photo-graphē», η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκδοσης μιας συλλεκτικής, επετειακής σειράς. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου 2019.

Πενήντα βιβλία-ορόσημα ερμηνεύονται από πενήντα φωτογραφικές εικόνες μέσα από τις εργασίες διακεκριμένων εικαστικών αλλά και μη επαγγελματιών φωτογράφων και από design φωτογραφία έως φωτορεπορτάζ. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σε πλήρη μορφή τις εικόνες των εξωφύλλων, καθώς και τα βιβλία της συλλεκτικής σειράς.

Η «photo-graphē» παρατάσσει λογοτεχνία και εικόνα σαν οδηγούς τη μία προς την άλλη. Με τον τρόπο αυτόν, δεν προκαλεί μόνο ερωτήματα για τον δεσμό ανάμεσα στον θεατή, τον συμμετέχοντα και τον αφηγητή, αλλά εξετάζει αυτά τα θέματα μέσα από το πρίσμα της διεπιστημονικότητας, λόγω της εμπειρίας που προσφέρει η διασταύρωση των ερμηνευτικών δυνατοτήτων των δύο μέσων. Στη «photo-graphē» οι επισκέπτες καλούνται να λάβουν μέρος σε έναν διάλογο που σκοπό έχει να τους ωθήσει να εξερευνήσουν τον συσχετισμό των οπτικών και λογοτεχνικών