7 αστυνομικά μυστήρια - Free Sunday
7 αστυνομικά μυστήρια

7 αστυνομικά μυστήρια

Άντερς ντε λα Μοτ, «Το τέλος του καλοκαιριού», μτφρ.: Ξενοφών Παγκαλιάς, εκδόσεις Κέδρος

1 min

Μια καλοκαιρινή νύχτα του 1983, σε ένα αγρόκτημα της σουηδικής επαρχίας, ένα μικρό αγόρι εξαφανίζεται. Το μόνο ίχνος που αφήνει πίσω του είναι ένα παπούτσι. Οι συντονισμένες προσπάθειες της αστυνομίας και της τοπικής κοινότητας δεν αρκούν για να εντοπιστεί το παιδί και οι φήμες οργιάζουν. Όταν τελικά η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, η οδύνη και η αβεβαιότητα οδηγούν την οικογένεια σε κατάρρευση.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Βέρα, η αδελφή του εξαφανισμένου αγοριού, εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια στη Στοκχόλμη. Μια μέρα εμφανίζεται ένας νεαρός που θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα που επιβλέπει. Η ιστορία του μοιάζει ανατριχιαστικά με εκείνη της οικογένειάς της και αναστατώνει τη Βέρα. Με κίνδυνο να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία που με δυσκολία κατάφερε να βρει στη ζωή της, επιστρέφει στο πατρικό της. Πρέπει να βρει την απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα που όλοι οι άλλοι επέλεξαν να ξεχάσουν: Τι συνέβη τελικά εκείνη τη νύχτα;

Ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με δυνατούς χαρακτήρες και ανατρεπτική πλοκή. Ήταν υποψήφιο για το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (2016) και έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

Αγκάθα Κρίστι, «Ο γρίφος του παπουτσιού με την αγκράφα», μτφρ.: Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδόσεις Ψυχογιός

2 min

Όχι, φίλε μου, δεν είμαι μεθυσμένος. Είναι που μόλις βγήκα από τον οδοντίατρο και που δεν θα χρειαστεί να τον επισκεφθώ ξανά τους επόμενους έξι μήνες. Και αυτή είναι μια πανέμορφη σκέψη.

Ένας οδοντίατρος βρίσκεται νεκρός με μια μικρή καψαλισμένη τρύπα στον δεξιό του κρόταφο. Στο πάτωμα, δίπλα στο τεντωμένο δεξί χέρι του, υπάρχει ένα μικρό πιστόλι. Λίγο αργότερα, και ένας από τους ασθενείς του βρίσκεται νεκρός – από θανατηφόρα δόση τοπικού αναισθητικού. Ξεκάθαρη υπόθεση φόνου και αυτοκτονίας ή κάτι άλλο, πιο σοβαρό, κρύβεται πίσω από αυτή την περίεργη υπόθεση; Γιατί όμως ο οδοντίατρος να διαπράξει ένα έγκλημα και μετά να αυτοκτονήσει στη διάρκεια μιας μέρας γεμάτης με επαγγελματικά ραντεβού; Θα καταφέρει ο Πουαρό να βρει τη λύση στον γρίφο που κρύβεται στην αγκράφα ενός παπουτσιού;

Πίτερ Τζέιμς, «Το τέλος θα έρθει αύριο», εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

3 min

Η Κέιτλιν Μπέκετ, μια 15χρονη κοπέλα από το Μπράιτον, θα πεθάνει εάν δεν υποβληθεί επειγόντως σε μεταμόσχευση ήπατος. Όταν το εθνικό σύστημα υγείας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της, η μητέρα της αναγκάζεται να καταφύγει σε ακραία και όχι νόμιμα μέσα: βρίσκει μία εταιρεία που εμπορεύεται παράνομα ανθρώπινα όργανα και αναλαμβάνει τις μεταμοσχεύσεις σε ιδιωτικές κλινικές. Μπορούν να της δώσουν αυτό που θέλει, αλλά με εξωφρενικό κόστος. Αποφασισμένη να κάνει τα πάντα, η Λιν καταφέρνει να συγκεντρώσει το ποσό και λίγες μέρες αργότερα βρίσκεται συμβατό μόσχευμα. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Ρόι Γκρέις αναλαμβάνει την υπόθεση και ανακαλύπτει τα ίχνη μιας συμμορίας διακίνησης παιδιών με έδρα την Ανατολική Ευρώπη. Σύντομα, ο Γκρέις και η ομάδα του θα βρεθούν σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να σώσουν τη ζωή ενός νεαρού παιδιού του δρόμου, ενώ μια απελπισμένη μητέρα δεν θα σταματήσει πουθενά, αρκεί να σώσει τη ζωή της κόρης της… Τα βιβλία του Peter James με ήρωα τον Ρόι Γκρέις έχουν μεταφραστεί σε 37 χώρες και έχουν πουλήσει 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ η τηλεοπτική μεταφορά του 1ου βιβλίου της σειράς με ήρωα τον Ρόι Γκρέις, «Κάτω από το χώμα», από το ITV, «καθήλωσε» 8,7 εκατομμύρια θεατές στο Ηνωμένο Βασίλειο στην πρεμιέρα της τον Μάρτιο.

Ελένη Μουσαμά, «Το όνομα και η μορφή», εκδόσεις Φίλντισι

4 min

38 διηγήματα μικρής φόρμας, ιδιαίτερα απαιτητικού λογοτεχνικού είδους, αφού σε 100-350 λέξεις θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί το θέμα, να έχει συμβεί η ανατροπή και να επέλθει η κορύφωσή του, υπάρχουν στο βιβλίο της Ελένης Μουσαμά «Το όνομα και η νορφή». Ιστορίες της διπλανής πόρτας, του διπλανού δρόμου, όπου ο απρόβλεπτος παράγων ανατρέπει την καθημερινότητα. Η γραφή είναι ρεαλιστική με δόσεις ψυχεδέλειας –συγκρατημένα σουρεαλιστική– ποιητική. Το βλέμμα της συγγραφέως εισχωρεί στις ρωγμές της καθημερινής ζωής, πυκνώνει ή παγώνει τον χρόνο της αφήγησης. Προβάλλει το μεταφυσικό στοιχείο, φλερτάρει με το αστυνομικό μυστήριο, καταφεύγει στο μαύρο χιούμορ, τα οποία χρησιμοποιεί ως ευγενή και ακριβή εργαλεία ανατομίας απέναντι στην απελπισία ή το παράλογο.

Ιστορίες γραμμένες με μεγάλη ευρηματικότητα, φαντασία, οξυδερκή ανάλυση και στοχευμένη αναζήτηση χαρακτήρων.

Μίνως Ευσταθιάδης, «Κβάντι», εκδόσεις Ίκαρος

5 min

Η δολοφονία ενός άντρα χωρίς ταυτότητα στους δρόμους της Μονμάρτρης οδηγεί τις έρευνες της γαλλικής αστυνομίας σε αδιέξοδο. Την ίδια ώρα, στο νεκροταφείο κάποιου ελληνικού χωριού, ο ντετέκτιβ Κρις Πάπας κρατάει στα χέρια του έναν παλιό χάρτη γεμάτο σημάδια: αλλεπάλληλα ταξίδια, τεθλασμένες γραμμές, παράλληλες πορείες, που οδηγούν στην άκρη της ερήμου Καλαχάρι. Τα τελευταία ίχνη τον παρασύρουν πάνω στις παρισινές στέγες. Εκεί θα καταλάβει ότι οι τίγρεις τρέχουν γρήγορα και δεν ξεχνούν ποτέ.

Νέλε Νόιχαους, «Η ημέρα της μητέρας», μτφρ.: Βασίλης Τσαλής, εκδόσεις Κλειδάριθμος

6 min

Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο 84χρονος Τέο Ράιφενρατ, που ζούσε απομονωμένος τα τελευταία είκοσι χρόνια, πέθανε στο σπίτι του πριν από αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκεια όμως της έρευνας, η Πία Ζάντερ και ο Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν ανακαλύπτουν στο οικόπεδο του νεκρού τα λείψανα πολλών γυναικών. Ήταν ο Ράιφενρατ ένας αδίστακτος κατά συρροή δολοφόνος, που έθαβε τα θύματά του κάτω από το κλουβί του σκύλου; Μαζί με τη σύζυγό του Ρίτα ήταν για πολλά χρόνια ανάδοχοι ορφανών και εγκαταλειμμένων παιδιών, στα οποία εξασφάλιζαν ένα στοργικό σπιτικό περιβάλλον.

Καθώς η Πία και ο Όλιβερ πέφτουν πάνω σε σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των Ράιφενρατ, εξαφανίζεται ακόμη μια γυναίκα. Όλες οι γυναίκες έχουν εξαφανιστεί κοντά στην Ημέρα της Μητέρας. Η Πία είναι πεπεισμένη: Ο δολοφόνος κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος εκεί έξω, αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Και η Ημέρα της Μητέρας πλησιάζει.

Ράκγναρ Γιόνασον, «Το σκοτάδι», μτφρ.: Βίκυ Αλυσσανδράκη, εκδόσεις Καστανιώτη

7 min

Το πτώμα μιας νεαρής Ρωσίδας εντοπίζεται σε μια ερημική γωνιά της Ισλανδίας. Η αστυνομία, έπειτα από επιπόλαιη έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία και κλείνει αθόρυβα την υπόθεση. Έναν χρόνο αργότερα, η εξηντατετράχρονη επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ εξαναγκάζεται σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Έχει όμως δυο βδομάδες καιρό για να επιλέξει ποια παλιά ιστορία θα ανακινήσει. Και δεν δυσκολεύεται να αποφασίσει. Γρήγορα θυμάται εκείνη τη μετανάστρια που είδε τις ελπίδες της για μια καινούργια αρχή να ξεβράζονται στις ακτές αυτής της άγνωστης χώρας. Η Χούλντα, πεπεισμένη ότι η γυναίκα δολοφονήθηκε, ανοίγει ξανά την ξεχασμένη υπόθεση. Ωστόσο, κανένας δεν της λέει όλη την αλήθεια. Ακόμα και οι συνάδελφοί της μοιάζουν αποφασισμένοι να σαμποτάρουν τις προσπάθειές της. Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα, φαντάσματα του παρελθόντος έρχονται να τη στοιχειώσουν και να την οδηγήσουν σε μοιραία λάθη. Όμως η Χούλντα, η φοβερή ηρωίδα του Ράγκναρ Γιόνασον, θα επιχειρήσει να βρει τον δολοφόνο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής της. Το «Σκοτάδι» είναι ένα πρωτότυπο, συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ, με φόντο τα παγωμένα, σκοτεινά και άγρια τοπία του απώτατου Βορρά.