Βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης - Free Sunday
Βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Robin Leichenko και Karen O’Brien, Κλίμα και Κοινωνία , Επιστ. Επιμ. Ν. Δεμερτζή, Λ. Αβράμη, Μ. Πλειώνη, μτφρ. Θ. Βασιλείου, εκδόσεις Παπαζήση

 978 960 02 3957 7 min

Η κλιματική αλλαγή μετασχηματίζει τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε. Η αύξηση της θερμοκρασίας, λόγου χάρη, η τήξη των παγετώνων, όπως και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οδηγούν σε υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με το πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας και την ίδια την επιβίωσή της.

Υπάρχουν κρίσιμα σημεία που δείχνουν τα όρια του συστήματος Γη πέρα από τα οποία οδηγούμαστε σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα με απρόβλεπτες και δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες. Τούτο ήδη συντελείται σε πολλά μέρη του πλανήτη με ταχείς ρυθμούς και το ερώτημα που αμείλικτα τίθεται είναι τί μπορούμε να κάνουμε. Το βιβλίο αυτό διερευνά τις κοινωνικές αιτίες, τις συνέπειες και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν είναι μόνο ένα φυσικό φαινόμενο που επιδέχεται τεχνολογικές λύσεις. Η κλιματική κρίση επιτείνει υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και δημιουργεί νέες. Ανάλογα δε με τον τρόπο που την κατανοούν και μιλάνε γι' αυτήν άτομα, ομάδες και φορείς δημόσιας πολιτικής, προτείνονται διαφορετικά μέτρα προσαρμογής και αντιμετώπισης που άπτονται ζητημάτων κλιματικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής συνείδησης σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα. Η σφοδρότητα του φαινομένου απαιτεί διεθνή συνεργασία και ολιστικές προσεγγίσεις, προπάντων όμως πιέζει ασφυκτικά για αλλαγές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ελένη Ανδρεάδη, Οι Μαχητές του Ντάο 1: Υπόθεση Ηλιακό Τσάι, εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης, εκδόσεις Μεταίχμιο

2 min

Ο Του και η Ντι είναι δυο αδέρφια που πάνε σε ένα διαφορετικό σχολείο, στη σοφίτα του σπιτιού τους. Εκεί κάθε Σάββατο µαθαίνουν πώς να είναι µαχητές: οι Μαχητές του Ντάο, που υπερασπίζονται την ισορροπία στον πλανήτη. Δάσκαλός τους είναι ο Κινέζος παππούς τους και ταξιδιώτης του χρόνου, ο Σίφου. Στην πρώτη τους µυστηριώδη υπόθεση, τα παιδιά πρέπει να σταµατήσουν την κλιµατική αλλαγή µε κινήσεις Τάι Τσι, µια οµπρέλα και µπόλικο φλαµούρι…

Μία νέα οικολογική σειρά από την περιβαλλοντολόγο και βραβευµένη µε Κρατικό Βραβείο Συγγραφέα, που εµπνευσµένη από τη φιλοσοφία του Ντάο παροτρύνει τα παιδιά να βοηθήσουν στη σωτηρία του πλανήτη.

Με φανταστικό οδηγό για να γίνεις κι εσύ Μαχητής του Ντάο!

Από 5 ετών

 

Christiana Figueres & Tom Rivett-Carnac, Το μέλλον που επιλέγουμε: Πώς θα επιβιώσουμε από την κλιματική κρίση, μετάφραση: Νίκος Ρούσσος, εκδόσεις Ίκαρος

3 min

Η Christiana Figueres και ο Tom Rivett-Carnac –επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015– απευθύνουν μια προειδοποίηση, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και μια αισιόδοξη προοπτική, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι συγγραφείς παρουσιάζουν δύο πιθανά σενάρια για τον πλανήτη μας. Στο ένα περιγράφουν πώς θα είναι η ζωή στη Γη το 2050 αν δεν πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Στο άλλο εξηγούν πώς θα είναι να ζούμε σε έναν αναγεννητικό κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Υποστηρίζουν ότι η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Το Μέλλον που Επιλέγουμε παρουσιάζει τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας και μας λέει τι μπορούν, και πρέπει, να κάνουν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, αλλά και ο καθένας από εμάς, για να αποτραπεί η καταστροφή.

Frank Herbert, DUNE, Βιβλίο 1, Μετάφραση: Ορέστης Μανούσος, εκδόσεις Anubis

5 min

O Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων, είναι το μοναδικό μέρος στο σύμπαν όπου υπάρχουν αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στο ανθρώπινο είδος τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια. Στον παράξενο αυτό κόσμο, που είναι γνωστός και ως Ντιουν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ΄Ντιμπ θα δώσει σάρκα και οστά στο πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας. Συνδυάζοντας την καταιγιστική δράση και το μυστικισμό, το οικολογικό όραμα και τις ίντριγκες της πολιτικής, το κλασικό έργο του Frank Herbert, που κατέκτησε τα κορυφαία βραβεία του χώρου παραμένει πάντα επίκαιρο και δίκαια έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο έπος επιστημονικής φαντασίας.

Μερκούριος Αυτζής, Φλω και Τιμολέων- Το κάλεσμα της φώκιας, εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση, εκδόσεις Ψυχογιός

 6 min

Μια φώκια βρίσκεται τραυματισμένη στη Φούρκα Χαλκιδικής. Η Φλω, κόρη του γιατρού Πέτρου Καλομοίρη και ξαδέλφη του Έρικ, τη βαφτίζει Τιμολέοντα και όλοι μαζί φροντίζουν να τη μεταφέρουν στη MΟm στην Αλόννησο. Στο νησί, εκτός από τον καπετάν Πυθαγόρα, θα γνωρίσουν πολλούς φίλους, μικρούς και μεγάλους. Θα μοιραστούν μοναδικές στιγμές με τις φώκιες Μοναχούς. Θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη μαγεία του τοπίου και της φύσης ή την άγρια θάλασσα, αλλά και με απίστευτες προκλήσεις. Υπάρχουν στην Αλόννησο πειρατές; Ο Έρικ λέει πως και βέβαια υπάρχουν! Και επιμένει ότι θέλουν να κλέψουν έναν θησαυρό, που τον κατάπιε η θάλασσα, και τις φώκιες Monachus Monachus.

Από 9 ετών

 

Χόρχε Κάπα, Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ, εικονογράφηση: Μαριάννα Κατολέων, εκδόσεις Διόπτρα

7 min

Ο Τσίτσος ήταν μια γάτα σαν όλες τις άλλες, μια γάτα που ζούσε με βάση το ιερό τρίπτυχο «Όταν νυστάξεις, κοιμήσου· όταν πεινάσεις, φάε και στο ενδιάμεσο γλείψου». Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι ήταν κάπως πιο προνομιούχος, μιας και ζούσε μέσα στα ανάκτορα και περιτριγυριζόταν από 15 ανυπόληπτες γάτες, ενώ είχε για υπηρέτη τον χουμανιστικό πατέρα του... ώσπου κάποια στιγμή συνέβη κάτι εξαιρετικό.  Ο Τσίτσος ανακάλυψε ότι μπορεί να... ομιλεί. Και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να επιδίδεται σε ατέρμονους διαλόγους με τον πατέρα, συζητώντας για τα μυστικά και τις αλλόκοτες συμπεριφορές της γάτας, αλλά και φιλοσοφικά ζητήματα, όπως το αν υπάρχει νόημα στη ζωή. Και ενώ ζούσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, κάτι το σκοτεινό, το απειλητικό συνέβη κάπου στην Άπω Ανατολή, που απείλησε να ανατρέψει την αυτοκρατορία της πριγκίπισσας Τσίτσου!