Θοδωρής Κατσικαλούδης «Ο Θανάσης Βέγγος μου έμαθε πρώτα να έχω ήθος» - Free Sunday
Θοδωρής Κατσικαλούδης «Ο Θανάσης Βέγγος μου έμαθε πρώτα να έχω ήθος»

Θοδωρής Κατσικαλούδης «Ο Θανάσης Βέγγος μου έμαθε πρώτα να έχω ήθος»

Ο ηθοποιός Θοδωρής Κατσικαλούδης μετράει 33 χρόνια στον χώρο του θεάτρου με σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Τον φετινό χειμώνα πρωταγωνιστεί στην κωμωδία «Πόρτα Κλειστή», που ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 19:00 στο L.A Theater στο Γκάζι. Ο ηθοποιός μίλησε στην FS για την παράσταση, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το επάγγελμά του.

Katsikaloudis 4

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση «Πόρτα Κλειστή».

Η κοινωνική κωμωδία «Πόρτα Κλειστή» που παίζουμε φέτος είναι ένα έργο που αγγίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Μια κοινωνική κωμωδία με την οποία θα γελάσετε αρκετά, αλλά θα σας βάλει και σε σκέψεις για τον συνάνθρωπό σας.

Πίσω από τον τίτλο, κρύβεται κάποιος συμβολισμός;

Μια πόρτα που μπορεί να είναι του σπιτιού μας ή ακόμα και η πόρτα της καρδιάς μας. Μια πόρτα που την κρατάμε κλειστή και την ανοίγουμε όποτε θέλουμε εμείς. Μόνο που τις περισσότερες φορές την ανοίγουμε σε λάθος ανθρώπους και την κρατάμε κλειστή σε όσους αξίζουν πραγματικά να μπουν.

Πώς προσεγγίζει το έργο την οικονομική κρίση;

Την προσεγγίζουμε στην πραγματική της διάσταση. Ένας απολυμένος σύζυγος, μια πεθερά που της κόβουν τη μισή σύνταξη και ό,τι επιπτώσεις έχει μια ελληνική οικογένεια λόγω κρίσης.

Πότε μπήκε το μικρόβιο της υποκριτικής μέσα σας; Ήταν κάτι με το οποίο θέλατε να ασχοληθείτε από μικρή ηλικία;

Σε ηλικία 14 ετών, ο θείος μου, που είναι ο ηθοποιός Γιάννης Τότσικας, μου πρότεινε να παίξω δίπλα στον μεγάλο κωμικό Μίμη Φωτόπουλο, σε έναν μικρό ρόλο, στο σίριαλ της ΕΡΤ 1 «Ο θείος μας ο Μίμης». Αυτό ήταν που μου κόλλησε το μικρόβιο του ηθοποιού. Σε ηλικία 17 ετών και ενώ ήμουν στη Β΄ Λυκείου, δίνω εξετάσεις στα «Εξαιρετικά Ταλέντα» και περνώ στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Αθηνών. Τελειώνω τη σχολή και το σχολείο και παράλληλα το 1986, στα 18 μου, αρχίζω και την πρώτη μου θεατρική δουλειά, με τον μέγα σατιρικό ηθοποιό Χάρρυ Κλυνν. Και από τότε μέχρι και σήμερα, δηλαδή εδώ και 33 χρόνια, υπηρετώ την επιθεώρηση. Μάλλον την υπηρετούσα, γιατί πια επιθεώρηση δεν υπάρχει.

Για ποιον λόγο δεν υπάρχει επιθεώρηση;

Ούτε επιθεώρηση ούτε σάτιρα. Δυστυχώς, με τον θάνατο του Χάρρυ Κλυνν τελείωσε και η πραγματική σάτιρα στην Ελλάδα. Όπως αντίστοιχα με τον θάνατο του Στάθη Ψάλτη, του Σωτήρη Μουστάκα, του Θανάση Βέγγου και όλων των μεγάλων κωμικών ηθοποιών τελείωσε η επιθεώρηση στην Ελλάδα.

Από τις συνεργασίες που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, τι κρατάτε;

Εδώ και 33 χρόνια έχω συνεργαστεί με όλα τα ιερά τέρατα της κωμωδίας. Σας αναφέρω ενδεικτικά τον Χάρρυ Κλυνν, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Νίκο Ρίζο, τον Στάθη Ψάλτη, τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου, τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Γιώργο Κωνσταντίνου και πολλούς άλλους μεγάλους κωμικούς. Για το τέλος άφησα επίτηδες τον Θανάση Βέγγο, διότι αυτός ο άνθρωπος, που ήμουν για πολλά χρόνια μαζί του, μου έμαθε ότι πρέπει σε αυτό το επάγγελμα πρώτα να έχεις ήθος και μετά ταλέντο. Και αν διαθέτεις και τα δύο, αυτό είναι το καλύτερο. Και πάντα, ακόμη και τώρα, ακολουθώ όλες τις συμβουλές που μου είχε δώσει.

Ηθοποιός στα χρόνια της κρίσης. Είναι εύκολη η επιβίωση;

Η επιβίωση για ένα συγκεκριμένο team συναδέλφων, που όπου πάμε κι όπου σταθούμε βλέπουμε πάντα τους ίδιους, είναι μια χαρά. Αλλά η μεγαλύτερη μερίδα συναδέλφων καθημερινά αγωνίζεται και αναγκάζεται να κάνει και μία και δύο δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Και εννοείται ότι αυτό δεν μετριέται με το πόσο ταλέντο έχει ο καθένας.

INFO
«Πόρτα Κλειστή»
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θανάσης Αλφόνσο
Παίζουν: Θοδωρής Κατσικαλούδης, Τζόυς Μιχαηλίδου, Κυριακή Τέλλου, Βίκυ Θεοφανάκη, Φωτεινή Σάιντερς
L.A Theater
Ευμολπιδών 13, Γκάζι
Τηλ.: 6945 452875