Γιάννης Δαρδαμανέλης: Καταθέσαμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις - Free Sunday
Γιάννης Δαρδαμανέλης: Καταθέσαμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις
Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς

Γιάννης Δαρδαμανέλης: Καταθέσαμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις

Αισιόδοξος ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και να καταφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Καλαμαριάς να μην εκλεγεί δήμαρχος από την Αριστερά εμφανίζεται ο 38χρονος πολιτικός μηχανικός Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος ήδη έχει εμπειρία εννέα χρόνων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κύριε Δαρδαμανέλη, πείτε μας λίγα λόγια για την παράταξή σας «Γενιά Δημιουργίας» και τη σύνθεση του συνδυασμού σας.

Στελεχώσαμε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας «Γενιά Δημιουργίας» πλήρως, με 62 υποψηφίους, φτάνοντας έτσι τον ανώτερο αριθμό με βάση τον εκλογικό νόμο. Οι υποψήφιοί μας διατρέχουν όλες τις ηλικίες, αφού ο νεότερος είναι ηλικίας 22 ετών. Από άποψη δε επαγγελματικής ενασχόλησης, καλύπτουν πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους (ενδεικτικά, μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, καθηγητές, επιχειρηματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι από τους 62 υποψηφίους σχεδόν οι μισές είναι γυναίκες, υπερκαλύπτοντας έτσι την αναγκαία ποσόστωση του εκλογικού νόμου. Η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων μας κατέρχεται πρώτη φορά σε εκλογές. Στελεχώνουν όμως το ψηφοδέλτιό μας και υποψήφιοι που έχουν κατέλθει πολλές φορές στο παρελθόν σε δημοτικές εκλογές, με προεξάρχοντα τον Στέλιο Ματσαρίδη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της παράταξής μας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και με μια ασυνήθιστη, από άποψη ήθους, απόφασή του έθεσε εαυτόν χωρίς αναστολές στον νέο κοινό μας αγώνα. Ακόμη, υπάρχουν υποψήφιοι που είχαν κατέλθει στο παρελθόν σε άλλα δημοτικά ψηφοδέλτια, όπως αυτό της απερχόμενης διοίκησης, ενδεικτικό της στροφής του εκλογικού σώματος, αλλά και οι κυρίες Παντελίδου και Πίτη-Παυλίδου, οι οποίες ήταν υποψήφιες στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα στο πρόσφατο παρελθόν.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας και οι βασικές αρχές σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου Καλαμαριάς;

Η επανεκκίνηση στον δήμο μας είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στα τοπικά δρώμενα. Χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς μου που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του δήμου είναι το πάθος και η όρεξη για δουλειά, ίδιον της ηλικίας μου, μια και είμαι 38 ετών. Άλλο ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι η εμπειρία που έχω αποκομίσει από τα εννέα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που με έχει οδηγήσει σε βαθιά γνώση των προβλημάτων και των ελλείψεων του τόπου. Ακόμη, η τεχνοκρατική αντίληψη που έχω ως πολιτικός μηχανικός και ελεύθερος επαγγελματίας, σε συνδυασμό με την από χαρακτήρα διάθεσή μου να έχω ανοιχτά τα αυτιά μου στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και τη διάθεση για σύνθεση απόψεων, δυνάμεων και ενέργειας, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς, συνθέτουν το πλέγμα των χαρακτηριστικών και αρχών που διέπουν την υποψηφιότητά μου και με αυτά θα πορευτεί η «Γενιά Δημιουργίας» μ’ εμένα επικεφαλής.

Πώς κρίνετε την τωρινή διοίκηση; Με τι κριτήρια πρέπει να πάει στην κάλπη ο ψηφοφόρος; Από τι δήμαρχο έχει ανάγκη σήμερα η Καλαμαριά;

Είναι χαρακτηριστικό μου γνώρισμα, αλλά και συνειδητή επιλογή δική μου και των συνεργατών μου, να μην κατηγορούμε την απερχόμενη διοίκηση με παλαιοκομματικές λογικές. Είναι, ωστόσο, γενικά αποδεκτό ότι η μεγάλη ποιοτική διαφορά που υπήρχε μεταξύ της Καλαμαριάς και άλλων δήμων πλέον δεν υπάρχει, κι αυτό γιατί η Καλαμαριά τα τελευταία χρόνια έχει παραμείνει στάσιμη. Δεν φαίνεται να υπάρχει πάθος και διάθεση για νέα μονοπάτια, δεν υπάρχει τεχνοκρατική αντίληψη και πολιτική βούληση για τομές, ρήξεις και συνθέσεις, γεγονός που οδηγεί την Καλαμαριά μας σε συνεχή οπισθοδρόμηση. Ως παράταξη η «Γενιά Δημιουργίας» αλλά κι εγώ προσωπικά κινηθήκαμε προεκλογικά φτάνοντας σε κάθε γωνιά της πόλης μας. Σε αυτή την εκστρατεία ενημερώσαμε όλους τους δημότες αλλά και τους κατοίκους της Καλαμαριάς για τα δικά μας χαρακτηριστικά, τα θετικά μας στοιχεία, τις απόψεις μας, τη δουλειά μας, το σχέδιό μας και το πρόγραμμά μας, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Άλλωστε το εκλογικό σώμα έχει δείξει ότι δεν το ενδιαφέρουν οι κοκορομαχίες και οι παλαιοκομματικού τύπου αψιμαχίες, αλλά οι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις.

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας, αν εκλεγείτε δήμαρχος; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; Πείτε μας πέντε από αυτές.

Οι βασικές προτεραιότητες, βάσει των οποίων συντάξαμε το πρόγραμμα της παράταξής μας, το οποίο και παρουσιάσαμε ήδη στους συμπολίτες μας με σειρά σχετικών εκδηλώσεων, είναι οι εξής:

• Διεκδίκηση και απορρόφηση ουσιαστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων μέσα από την αλλαγή και αναδιάρθρωση του οργανογράμματος του δήμου για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

• Αποτελεσματική και έντονη διεκδίκηση των χώρων του δήμου, εκείνων που φέρεται να ανήκουν σε φορείς της κεντρικής διοίκησης (όπως Υπερταμείο, ΤΕΘΑ κ.λπ.).

• Εξωστρέφεια που θα πρέπει να επιδείξει ο δήμος αναφορικά με τη συνεργασία με όμορους δήμους, με την περιφέρεια και με τοπικούς φορείς για την άρση των αδιεξόδων και την επίλυση προβλημάτων.

• Η προσέλκυση της νεολαίας με την πραγματοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, αλλά και με την επιμόρφωση και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

• Η αναβάθμιση περιοχών της Καλαμαριάς που ήταν και είναι παραμελημένες. Περιοχές όπως Φοίνικας, Ν. Κρήνη, Βότση κ.ά.

Η απλή αναλογική αλλάζει τον τρόπο διοίκησης στους δήμους. Πιστεύετε ότι το εκλογικό σώμα και οι αιρετοί είναι ώριμοι για να δεχτούν μια τέτοια αλλαγή; Ευρύτερη συνεργασία για τη διοίκηση της πόλης με ποιους άλλους συνδυασμούς πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε λόγω «Κλεισθένη»;

Με τον «Κλεισθένη», με τον οποίο προκρίθηκε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, αναγκαστικά πριμοδοτούνται οι συνεργασίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Ωστόσο, αυτού του είδους η λογική είναι πέρα από την πολιτική κουλτούρα της χώρας. Αυτό αποδεικνύεται και από τις εμπειρίες που έχω με την ενασχόλησή μου με το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπου ούτε εκεί οδηγηθήκαμε σε σταθερές διοικήσεις ή σε προγραμματικές συγκλίσεις που θα είχαν θετικό πρόσημο. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να οδηγεί σε ενισχυμένες εκλογικά παρατάξεις, οι οποίες θα μπορούν να διοικούν τον δήμο και δεν θα είναι έρμαια διαφόρων παράταιρων συμπράξεων. Βέβαια, το παρόν εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη» δεν είναι κάτι που εμείς επιλέξαμε κι έτσι θα προσαρμοστούμε σε ό,τι αυτό προβλέπει. Στο θέμα των συνεργασιών, θα προτιμούσαμε η επόμενη μέρα να μας οδηγούσε σε μια αυτοδύναμη διοίκηση, ωστόσο η υποψηφιότητά μου είναι εξαρχής ταυτισμένη με τη σύνθεση απόψεων και όλων των υγιών δυνάμεων βάσει προγραμματικών συγκλίσεων για το καλό της Καλαμαριάς, γεγονός που έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Θεωρείτε ότι η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές στην Καλαμαριά θα μπορέσει να συνεργαστεί με άλλους φορείς; Αν ναι, με ποιους και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η «Γενιά Δημιουργίας» στην Καλαμαριά φέρνει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ανάπτυξη. Σκεφτόμαστε με εξωστρέφεια και πάντα με στόχο την άμεση και αποτελεσματική λύση των προβλημάτων. Σχεδιάζουμε συνεργασίες με όμορους δήμους, με την περιφέρεια, με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ακόμα και με δήμους άλλων κρατών για ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας σε πολλά θέματα και στη διεκδίκηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Προωθούμε τη στενή συνεργασία του δήμου μας και των όμορων δήμων για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου και Πράσινου Σημείου. Επιπλέον, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεργασίας με την εκάστοτε κεντρική διοίκηση. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι η δική μας διοίκηση θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους φορείς που προανέφερα.