Νίνα-Ασπασία Βλάχου: ΚΗΦΙΣΙΑ, κορυφαίος προορισμός - Free Sunday
Νίνα-Ασπασία Βλάχου: ΚΗΦΙΣΙΑ, κορυφαίος προορισμός
Νίνα-Ασπασία Βλάχου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς με τον συνδυασμό του Γιώργου Θωμάκου

Νίνα-Ασπασία Βλάχου: ΚΗΦΙΣΙΑ, κορυφαίος προορισμός

Η Ασπασία Βλάχου, για όλους γνωστή ως Νίνα Βλάχου, πέρα από τη μακρά τηλεοπτική-ραδιοφωνική της πορεία, όπως και την προσήλωσή της στην έντυπη δημοσιογραφία με προσωπικές κοινωνικές-πολιτιστικές στήλες και συνεντεύξεις από ελληνικές και διεθνούς φήμης προσωπικότητες, διακρίθηκε κατά κοινή ομολογία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καταθέτοντας επί οκτώ συναπτά έτη καρδιά και ψυχή. Το μικρόβιο του εκλέγεσθαι, παρά την αρχική αντίστασή της σε προτάσεις, με κυρίαρχη εκείνη του δημάρχου Αθηναίων τότε, νυν επιτρόπου της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου, την «έπληξε» το 2006, στον Δήμο Κηφισιάς. Γιατί, όπως αφηγείται η ίδια με προφανή συγκίνηση, «γεννήθηκα στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια, αλλά η καρδιά μου χτυπά για την Κηφισιά, όπου ζω από το 1981, όταν παντρεύτηκα, στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη της οδού Τατοΐου, τον αξέχαστο σύζυγό μου, δικηγόρο Γιώργο Θεοδωρίκα».

Πρώτη ενασχόληση, λοιπόν, με τα κοινά το 2006…

Ναι, το αποφάσισα διαπιστώνοντας πως το σημαντικότερο στη ζωή δεν είναι τίποτε περισσότερο από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που μπορείς να κερδίσεις στο καθημερινό άγγιγμά σου με την κοινωνία. Η διαπίστωση αυτή με ώθησε να προσηλωθώ στην πόλη μου, και με τον «Καλλικράτη» αργότερα στις πόλεις μας, ως δημοτική σύμβουλος. Αυτοδιοικητικός κορυφαίος τίτλος λέμε, που ωστόσο κι αυτόν έρχεται τώρα ο «Κλεισθένης» να τον ευτελίσει. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, δεδομένου ότι εδώ, στον δήμο μας, έχουμε τούτη την ώρα 13 δημοτικούς συνδυασμούς με πάνω από 1.000 υποψηφίους… σωτήρες του δήμου! Που να με συγχωρείτε, αλλά ούτε που είχαν ποτέ ασχοληθεί οι πιο πολλοί με τα του δήμου μας. Άρα, με όλον τον κατά τα λοιπά σεβασμό προς όλους, το μόνο που θα συμβεί εάν εκλεγούν θα είναι να πειραματίζονται προς κάθε κατεύθυνση. Ωστόσο, η Κηφισιά έχει πλέον έναν εύρωστο από κάθε άποψη δήμο και τον δήμαρχό της Γιώργο Θωμάκο με τους συνεργάτες του πανέτοιμους να ξεκινήσουν τη δεύτερη θητεία τους. Θητεία που θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν πλείστα έργα ανάπλασης, που ήδη έχουν ξεκινήσει, και άλλα που είναι έτοιμα για το μεγαλόπνοο ξεκίνημά τους. Τώρα, λοιπόν, συνεχίζω το αυτοδιοικητικό μου… ταξίδι συνεργαζόμενη με τον νυν δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο. Ταξίδι με εξάντα πάντοτε τη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο, καθώς αυτή η διάθεση είναι που συνεχίζει να με καθοδηγεί. Δηλαδή η ειλικρινής προσφορά στον συνάνθρωπο-συμπολίτη!

Η Κηφισιά αποτελεί σταθμό ζωής;

Αναμφισβήτητα! Η απόφαση ενεργού συμμετοχής μου στα κοινά με κατέστησε από το 2006 έτοιμη για μικρές και μεγάλες μάχες. Σκοπός ήταν και παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα, η περαιτέρω στήριξη κοινωνικής συνοχής, η δημιουργία δράσεων, η προώθηση της ανάπτυξης, μέσα σε έναν δήμο αειφόρου ανάπτυξης.

Ανέλαβες συγκεκριμένους ρόλους ευθύνης;

Πολλούς και πρωτόγνωρους. Ωστόσο, με τη στήριξη έμπειρων συνεργατών τα καταφέραμε, από πολλά μετερίζια. Αντιδήμαρχος Πολιτών, Δημοτικής Διακυβέρνησης, Αλληλεγγύης, με αρμοδιότητες δύσκολες και ευαίσθητες: ΔΙΑΥΓΕΙΑ, λειτουργία Δημοτολογίου-Ληξιαρχείου, ΚΕΠ, λαϊκές αγορές, διαχείριση υγειονομικών δομών (έγκριση-έκδοση βιβλιαρίων υγείας σε άπορους συμπολίτες μας και αλλοδαπούς), δωρεάν συνεργασίες με ασφαλιστικές δομές για κάλυψη μαθητών εν ώρα σχολείου. Μεμονωμένες υπηρεσίες σε υπερήλικες δημότες. Συνεργασία με διαδημοτικό οργανισμό ΠΕΣΥΔΑΠ για πλήρη ιατρική περίθαλψη απροστάτευτων ζώων συντροφιάς, υιοθεσία τους, οργάνωση σχετικών ημερίδων επιστημονικού επιπέδου. Ως πρόεδρος Πολιτισμού (ΠΚΔΚ) (2008-2010), ευαισθητοποιήσαμε σημαντικούς Κηφισιώτες επιχειρηματίες και έγιναν αρωγοί στη στήριξη αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, αλλά και χορηγοί στις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μενάνδρεια», που γνώρισαν τότε, αν και μέσα στο φθινόπωρο, μια πρωτόφαντη… άνοιξη. Με τον Μίκη Θεοδωράκη παρόντα στο αίθριο του Δημαρχείου, με τον Δημήτρη Σγούρο σε μοναδικές λυρικές στιγμές, «Αθηνά Παλλάς» Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Σ. Λάτση, με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στο πιάνο και τη Φωτεινή Δάρρα στο μικρόφωνο στους Κήπους του ΑΟΚ, τον Μανώλη Μητσιά, καλλιτέχνες σπουδαίους απ’ άκρου εις άκρον του δήμου!

Ύστερα, λοιπόν, από πέντε χρόνια περισυλλογής, και ως πρώτη επιλαχούσα το 2014 στον Δήμο Κηφισιάς με σειρά εκλογής 7η ανάμεσα σε 108 συνυποψηφίους σου, ξανά υποψήφια Νίνα-Ασπασία Βλάχου, αυτή τη φορά με τον δήμαρχο και για δεύτερη φορά υποψήφιο κ. Γιώργο Θωμάκο...

Να ξεκαθαρίσω ότι για μένα προσωπικά η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κορυφαίο προορισμό. Άρα, ως πρώτη επιλαχούσα δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς το 2014, με δυνατό πρόσημο τις 1.000 ψήφους με τις οποίες με τίμησαν οι συνδημότες μου, θα ήταν αδιανόητο να παραμείνω ανενεργή. Ειδικότερα στις κοινωνικές δομές, όπου και την περασμένη πενταετία ήμουν παρούσα. Παρούσα εκ νέου, με την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου, συνεργαζόμενη, όπως επισημαίνετε, ναι, αυτή τη φορά με τον νυν δήμαρχο Κηφισιάς, τον Γιώργο Θωμάκο. Έναν διακεκριμένο νομικό, πολύ χαμηλών τόνων αλλά σωστών έργων, με τον οποίο άλλωστε έχουμε συνυπηρετήσει στον δήμο και τον εκτιμώ για την επιστημοσύνη, τη συνέπεια, το ήθος, την ειλικρίνεια, τον σεβασμό, την ευγένειά του απέναντι στους πολίτες. Ενσυνείδητα ανταποκρίθηκα θετικά στην πρότασή του να είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον εμπλουτισμένο συνδυασμό «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - Δύναμη Ελπίδας».

Ποιο είναι το δικό σου διακύβευμα για τις εκλογές στις 26 Μαΐου;

Η διαμόρφωση μιας ανοιχτής πόλης με επίκεντρο τον Άνθρωπο! Θέλω να πιστεύω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Γι’ αυτό το καλύτερο αγωνίζομαι κι εγώ, συστρατευόμενη με όλη την ομάδα του κ. Θωμάκου. Ενθαρρύνοντας το μέλλον της νεολαίας μας, στηρίζοντας στην πράξη συμπολίτες μας με ουσιαστικές ανάγκες και βάζοντας… σφουγγάρι σε ό,τι αφορά ανισότητες και διακρίσεις, όλα είναι μπορετά!

Το «ειλικρινά και ανθρώπινα» ήταν ανέκαθεν, σε ό,τι έκανες, το μότο σου. Παραμένει;

Αυτό είναι αυτονόητο! Δεσμεύομαι, καταθέτοντας γνώση και εμπειρίες, να συνεχίσω δυναμικά να υπηρετώ την αυτοδιοίκηση, για το πιο φωτεινό αύριο του δήμου μας. Μέσα σε νέο, πιο ανοιχτό πλέον, ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό τοπίο. Με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στους συνδημότες μου. Άλλωστε το πρόγραμμα του Γιώργου Θωμάκου είναι ξεκάθαρο, έχει ήδη μπει μπροστά και, παρά τις όποιες… πονηρές φήμες, μην πω και πράξεις, συνεχίζεται ακάθεκτο. Καθόσον μάλιστα περιλαμβάνει 58 τον αριθμό διαγωνισμούς έργων! Ήδη ο Γιώργος Θωμάκος έχει πετύχει τριπλασιασμό ταμειακών διαθεσίμων, πρωτοφανείς μειώσεις δημοτικών τελών, βελτιώσεις και επισκευές, καθώς και πολλαπλασιασμό παιδικών χαρών – υπάρχει πλέον και παιδική χαρά ΑμεΑ! Έγιναν: επέκταση πρασίνου, δενδροφυτεύσεις, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Έχουν επιτευχθεί ακόμη: αύξηση εργαζομένων στην καθαριότητα (εδώ χρειάζεται και η συνεργασία των δημοτών), νέα δίκτυα αποχέτευσης (ολοκλήρωση στην Άνω Κηφισιά), νέος χλοοτάπητας στο Ζηρίνειο, αντικατάσταση λαμπτήρων με LED, απελευθέρωση πεζοδρομίων 72 οδών! Κυκλική δημοτική συγκοινωνία. Ήδη εφαρμόζονται οι νέες μελέτες αντιπλημμυρικών. Σε ό,τι επίσης αφορά νέα κλειστά προπονητήρια για τη νεολαία μας και για όλους, σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη. Ηλεκτροκίνητα οχήματα εξυπηρέτησης συμπολιτών μας με κινητικές δυσκολίες, επέκταση κομποστοποίησης, ολοκλήρωση πλατείας Αδαμών, προσβάσεις και διαδρομές στο Ρέμα Κοκκιναρά, διεκδίκηση πολυετούς μίσθωσης της Βίλας Καζούλη και άλλα πολλά και απτά έργα, κι ας λένε κι ας διαδίδουν άλλα κάποιοι που τους βολεύει να εθελοτυφλούν, ασκώντας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αρκεί να διαβάσει ο δημότης το έντυπο με την υπογραφή του δημάρχου που κυκλοφορεί απ’ άκρου εις άκρον του δήμου μας και θα καταλάβει. Οι δημότες μας έχουν καθαρή σκέψη και καθαρή κρίση. Δίχως να θέλω να μειώσω κανενός υποψηφίου την ευγενή βούληση, την οποία σέβομαι, οφείλω να επισημάνω το μεγαλόπνοο πρόγραμμα του Γιώργου Θωμάκου, που επιβάλλεται να συνεχιστεί! Συμμετέχω, λοιπόν, σε αυτό, με το βλέμμα, όπως προανέφερα, στραμμένο στους συμπολίτες μου. Στην ασφάλειά τους, φυσικά, στο μέλλον της νεολαίας μας και, εννοείται, σε ό,τι αρμόζει στη ΓΥΝΑΙΚΑ δημότη μας. Στη γυναίκα-μητέρα, γυναίκα-εργαζόμενη, γυναίκα-νοικοκυρά. Στην ανακούφιση των άπορων δημοτών μας, των συμπολιτών μας με ειδικές ικανότητες και των υπερηλίκων μας. Ειλικρινά και ανθρώπινα, συνεχίζω να στηρίζω τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μου.