Γιώργος Μαρτάκης: Μαζί τ’ αλλάζουμε όλα στη Μήλο, όλα προς το καλύτερο! - Free Sunday
Γιώργος Μαρτάκης: Μαζί τ’ αλλάζουμε όλα στη Μήλο, όλα προς το καλύτερο!
Γιώργος Μαρτάκης - Υποψήφιος Δήμαρχος Μήλου

Γιώργος Μαρτάκης: Μαζί τ’ αλλάζουμε όλα στη Μήλο, όλα προς το καλύτερο!

κ. Μαρτάκη σε δύο ημέρες οι Μηλιοί ψηφίζουν για Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τους;

Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι οι Μηλιοί θα ψηφίσουν κρίνοντας αυστηρά αλλά και δίκαια όσους διεκδικούν την εμπιστοσύνη τους. Η Μήλος μας είναι προικισμένο νησί με άξιους ανθρώπους. Σήμερα όμως αδικείται γιατί βασικά θέματα υποδομών, ύδρευση, αποχέτευση και η διαχείριση των απορριμμάτων, στέκονται εμπόδιο ενώ έπρεπε να έχουν λυθεί.  Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ευκαιρίες

Επιρρίπτεται ευθύνες στον απερχόμενο Δήμαρχο, τον κ. Δαμουλάκη για τις ελλείψεις στις υποδομές;

Ο απερχόμενος Δήμαρχος πρωτοεκλέκτηκε το 2010. Είχε 8,5 χρόνια θητεία, δύο ΕΣΠΑ, τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις την δυνατότητα να διεκδικήσει έργα και παρεμβάσεις πρωτίστως για τις βασικές υποδομές της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Απέτυχε παταγωδώς και σήμερα μοιράζει ξανά υποσχέσεις.  Το χειρότερο είναι ότι αυτή η έλλειψη υποδομών μαζί με την τραγική κατάσταση στην συλλογή και την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί αφενός υποβαθμίζουν την ζωή του κάτοικου και αφετέρου υποσκάπτουν την εμπειρία του επισκέπτη από το νησί.

Για τις υποδομές είναι κατανοητό αλλά  στη τουριστική προβολή έγινε καλή δουλειά, συμφωνείτε:

Καταρχήν στην Μήλο ζουν κάτοικοι και την επισκέπτονται τουρίστες. Συνεπώς πρώτη ευθύνη του εκάστοτε Δημάρχου είναι η καθημερινή ζωή των κατοίκων. Δεύτερον άλλο τουριστική προβολή που βραχυπρόθεσμα μπορεί να σου δώσει επισκέπτες και άλλο αναπτυξιακή πολιτική για τον τουρισμό που στοχεύει σε καλές εμπειρίες του επισκέπτη της Μήλου ώστε να έρθει, να ξανάρθει και να διαδώσει το νησί σε συμπατριώτες του.

Ο  Δημοτικός Συνδυασμός ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ και εσείς ως υποψήφιος Δήμαρχος ποιες προτεραιότητες έχετε;

Η νέα θητεία 2019-2023 είναι σημαντική. Οι ευκαιρίες για επίλυση όλων των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο νησί υπάρχουν. Τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κυρίως το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα καθορίσει την καθημερινή μας ζωή στο νησί έως το 2030.  Σε αυτό υπάρχουν οι ευκαιρίες που χάθηκαν από το 2010 έως σήμερα. Εμείς δεν θα χάσουμε ούτε στιγμή στη νέα θητεία. Εμείς γνωρίζουμε το πόσο, το πώς, το πότε και από πού μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε νέα έργα και παρεμβάσεις.

Προτεραιότητες το νοικοκύρεμα του Δήμου, οι βασικές υποδομές, ύδρευση, αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός, διαχείριση απορριμμάτων και η τουριστική ανάπτυξη καταρχήν με το σχέδιο χρήσεων που θα διασφαλίσει μια ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη που θα αποδώσει μια ισχυρή ταυτότητα στη Μήλο με μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα.

Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι απαραίτητα ο νέος Δήμαρχος να μπορεί να συνθέσει μια που δεν θα έχει λόγω του εκλογικού νόμου την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων από το συνδυασμός του. Εσείς μπορείτε να συνθέσετε και ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους υπόλοιπους υποψηφίους που διεκδικούν το Δήμο;

Εξαιρετικές, και με τους δύο, όπως και με τον νυν Δήμαρχο τον Γεράσιμο. Άλλωστε δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του αλλά τις ικανότητές του κρίνοντας από τα πεπραγμένα του.

Αυτό που απαιτεί ο νέος νόμος είναι σύνθεση και συναίνεση όχι φυσικά ως αποτέλεσμα συνδιαλλαγής θέσεων και αξιωμάτων αλλά ως κανόνας ζωής και αυτοδιοικητικής λογικής. Γιατί αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις μάθει να ακούς και να συζητάς, να μην είσαι εξυπνάκιας και να μην νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Επίσης να μην έχεις δεσμεύσεις κομματικές ή στενές προσωπικές φιλοδοξίες που σε τυφλώνουν ή σε κρατούν εξαρτημένο.

Συνεπώς το ποιος μπορεί να συνθέσει εξαρτάται από την προσωπικότητά του αλλά και από την ελευθερία που έχει ως άνθρωπος και ως αιρετός. Γιατί το ότι η Μήλος είναι πάνω από όλα, προσωπικές φιλοδοξίες και κόμματα, πολλοί το λένε αλλά σημασία έχει ποιος μπορεί να το τηρεί στη πράξη.

Καλώ λοιπόν τους Μηλιούς να έρθουν να τα αλλάξουμε όλα προς το καλύτερο, με καθαρό μυαλό, λίγα λόγια και πολλά έργα.