«Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη»: Σήμερα και αύριο το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο - Free Sunday
«Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη»: Σήμερα και αύριο το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο
Σόνια Σαλτσίδη, managing director της εταιρείας οπτικής επικοινωνίας Lectus adv.

«Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη»: Σήμερα και αύριο το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο

Αντλώντας έμπνευση από την επίσκεψη του Φρόυντ στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1904, που τον σημάδεψε βαθιά και αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς μελέτης στα έργα του, η εταιρεία οπτικής επικοινωνίας Lectus adv. με επιστημονικό φορέα την Άερτον - Ψυχολογικές Υπηρεσίες διοργανώνει το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο «Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη» στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το συμπόσιο αποτελεί μια αφορμή για να προβληθεί παγκοσμίως η πολιτιστική μας κληρονομιά με έναν επιστημονικό τρόπο, δίνοντας έμφαση στο εύρος της συμβολής του ελληνικού πολιτισμού στην επιστημονική κοινότητα.

Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε, ως managing director της Lectus adv., κ. Σαλτσίδη, ώστε να αναλάβετε τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Συμποσίου «Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη»;

Ό,τι αφορά την ανάδειξη των αξιών και της συμβολής της χώρας μας στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού παγκοσμίως πιστεύω ότι θέλουμε και οφείλουμε να το υποστηρίζουμε όλοι. Ο καθένας με τις δυνάμεις του. Ένιωσα, λοιπόν, τη δύναμη που έχει η οπτική επικοινωνία, που είναι το αντικείμενο της Lectus adv., και αποφάσισα ότι εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας με έναν επιστημονικό φορέα που σέβομαι και εκτιμώ, την Άερτον, θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην εξωστρέφεια της χώρας μας.

Ποια είναι, λοιπόν, η δύναμη της οπτικής επικοινωνίας; Τι ρόλο έχει στη σύγχρονη κοινωνία;

Η οπτική επικοινωνία είναι η πρώτη εντύπωση, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική. Είναι ο τρόπος για να επικοινωνεί κάθε project, κάθε προϊόν ή κάθε εταιρεία με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Είναι το μέσο για να διεισδύει το μήνυμα στο target group που στοχεύει. Δηλαδή να προσελκύσει την προσοχή και στη συνέχεια να κάνει ευκολότερη την αναγνωρισιμότητα. Είναι η αρχή ενός διαλόγου με το κοινό, μεταφέρει τις αξίες, την ποιότητα και τη συνέπεια.

Πώς λειτουργεί η οπτική επικοινωνία στο συμπόσιο;

Δημιουργήσαμε το λογότυπο και την ταυτότητα του 1ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Συμποσίου «Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη». Στη συνέχεια μελετήσαμε όλες τις εφαρμογές. Σχεδιάσαμε την ιστοσελίδα, τα social media και άλλα υλικά προβολής, όπως έντυπα, αφίσες, καταχωρίσεις κ.λπ. Όλες οι εφαρμογές έχουν συνέχεια και συνέπεια. Το κοινό συναντά την ίδια οπτική ταυτότητα σε όλα τα μέσα –ηλεκτρονικά και μη–, τη μαθαίνει σιγά σιγά και τελικά την αναγνωρίζει, τη διακρίνει, την ακολουθεί. Αυτό που λέμε «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Η εικόνα πρέπει να αντιπροσωπεύει το κύρος του συμποσίου και της θεματολογίας του. Αυτή είναι η ευθύνη μας.

Ποιος είναι ο στόχος του συμποσίου;

Στόχος της Lectus adv. και της Άερτον είναι να μεταφέρουμε τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Να επικοινωνήσουμε τη σύνδεση που έχει καταγράψει ο ίδιος ο Φρόυντ με την Ακρόπολη, αλλά και την έμπνευση που έχει αντλήσει από την αρχαία Ελλάδα. Θέλουμε να κάνουμε το συμπόσιο ένα σημείο αναφοράς, για να ταξιδέψουν στη χώρα μας άνθρωποι απ’ όλο τον πλανήτη και να αντιληφθούν το μέγεθος του πολιτισμού μας. Να καταλάβουν ότι στη σύγχρονη Ελλάδα δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά και σημαντικούς επιστήμονες.

Θεωρείτε ότι και άλλες εταιρείες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες;

Φυσικά! Μάλιστα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι εταιρείες δείχνουν την ευαισθητοποίησή τους, καθώς γίνονται αρωγοί σε τέτοιες ενέργειες, παρέχοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους με χορηγίες. Να αναφέρω εδώ τη σημαντική συμβολή της κ. Χριστίνας Βαντόλα, managing director της lmw, που, παρά τους χαμηλούς τόνους που θέλει να κρατήσει, εκείνη μας μετέφερε τον ενθουσιασμό, διακρίνοντας την πολύπλευρη σημασία του συμποσίου μας.

Τι να περιμένει κάποιος που θα παρακολουθήσει το συμπόσιο;

Υπάρχει διήμερο πρόγραμμα με ομιλίες, συζητήσεις σε ελληνικά και αγγλικά, από επιφανείς Έλληνες και σημαντικούς ξένους ψυχαναλυτές, και βιωματική επίσκεψη στον βράχο της Ακρόπολης.

Η θεματολογία του συμποσίου περιλαμβάνει σύγχρονα θέματα, όπως:

• Η σχέση της ψυχανάλυσης με την αρχαιολογία, τη μυθολογία και την ιστορία της Ελλάδας

• Η ελληνική γλώσσα στην ψυχαναλυτική ορολογία

• Συμβολισμοί και αναφορές στην ψυχανάλυση από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους.

INFO

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συμπόσιο μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.freudontheacropolis.com., όπως και τα social media της διοργάνωσης:

Facebook: Freud On The Acropolis

Instagram: @freud.on.the.acropolis