Κωνσταντίνος Παππάς: Δύο Μεταπτυχιακά αιχμής ανάμεσα στα έντεκα του ICPS - Free Sunday
Κωνσταντίνος Παππάς: Δύο Μεταπτυχιακά αιχμής ανάμεσα στα έντεκα του ICPS

Κωνσταντίνος Παππάς: Δύο Μεταπτυχιακά αιχμής ανάμεσα στα έντεκα του ICPS

Μοναδικές εξειδικεύσεις στην Ελλάδα προσφέρουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS, όπως αναφέρει και ο γενικός διευθυντής του Κολλεγίου, Κωνσταντίνος Παππάς, ξεχωρίζοντας από τα έντεκα προγράμματα που το ίδρυμα παρέχει στους ενδιαφερόμενους δύο προγράμματα αιχμής, αυτά της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας και της Ψυχοσεξουαλικής Θεραπείας.

Κύριε Παππά, φέτος κάνετε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον τομέα της Ψυχολογίας, προσφέροντας έντεκα μεταπτυχιακά προγράμματα. Τι καθόρισε την κίνηση αυτή του Κολλεγίου;

Κρίνουμε, από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, ότι το χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Η υποστελέχωση σχετικών οργανισμών, όπως υποστηρικτικές υπηρεσίες, συμβουλευτικοί σταθμοί, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κ.ά., σε έναν βαθμό σχετίζεται με την έλλειψη τεχνικής εξειδίκευσης. Επιπλέον, όπως εξελίσσεται και αλλάζει η κοινωνία τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλάζουν και οι ανάγκες αλλά και οι προσδοκίες της από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Είναι λογικό, λοιπόν, ως το μοναδικό κολλέγιο αποκλειστικά εξειδικευμένο στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ειδικά στην Ψυχολογία, αυτό το κενό να το έχουμε εντοπίσει και μαζί με τα συνεργαζόμενα, εξίσου εξειδικευμένα, πανεπιστήμια να προσφέρουμε τις καλύτερες λύσεις. Ένα Μεταπτυχιακό που είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την εφαρμοσμένη, πρακτική και βιωματική γνώση αποτελεί όχι μόνο αναγνωρισμένο τίτλο από το ελληνικό κράτος αλλά επί της ουσίας επιλογή ποιότητας και σιγουριάς για τον εκπαιδευόμενο/φοιτητή. Τα Μεταπτυχιακά μας, πριν προσφερθούν στις αίθουσες, περνούν από πολύ αυστηρές, χρονοβόρες και συστηματικές διαδικασίες ελέγχου από τα τμήματα πιστοποίησης ποιότητας των πανεπιστημίων και από ομάδες ειδικών/επαγγελματιών του εκάστοτε αντικείμενου προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εκπαιδευτική εμπειρία και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας. Συνδέουμε, με λίγα λόγια, τις ανάγκες που βλέπουμε στην κοινωνία με την τεχνική εξειδίκευση όσων μας εμπιστεύονται.

Υπάρχουν κάποια από τα Μεταπτυχιακά που θα ξεχωρίζατε και θα προτείνατε σε όποιον επιθυμεί να εξειδικευτεί και, αν ναι, για ποιον λόγο;

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις, καθώς κάθε ένα αποτελεί και διακριτή εξειδίκευση και πολλά έχουν μακρά ιστορία στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρώτο Μεταπτυχιακό που προσφέρθηκε στην Ελλάδα στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, το οποίο συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του για 25η χρονιά και αποτέλεσε πηγή τεχνογνωσίας ακόμα και για προγράμματα που προσφέρονται σε δημόσια πανεπιστήμια. Παρ’ όλα αυτά, αν θα μπορούσα να αναδείξω κάποιο περισσότερο, θα έλεγα ότι είναι δύο που θα τα χαρακτήριζα «Μεταπτυχιακά αιχμής».
Το πρώτο είναι το Μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογική Ψυχολογία. Είναι η πρώτη φορά που προσφέρεται αυτό το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Έχει τεράστια ιστορία στην Αγγλία και η ομάδα που το έχει σχεδιάσει έχει διαχρονικές επιτυχίες, όπως η δημιουργία του προγράμματος αναγνώρισης προσώπων από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων «EvoFIT», το οποίο χρησιμοποιούν μερικές από τις μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Οι φοιτητές μας εκπαιδεύονται στη χρήση του προγράμματος αυτού. Επιπλέον, κυρίαρχο στοιχείο της εκπαίδευσης είναι το profiling παραβατών, η ανίχνευση ψεύδους, η αντίληψη συναισθημάτων από τις εκφράσεις του προσώπου, η σύνδεση του συστήματος δικαιοσύνης με την ψυχολογία, η ανάλυση μεγάλων υποθέσεων εγκλημάτων στην Ελλάδα και πολλά άλλα. Με εκπαιδευτές εγκληματολογικούς ψυχολόγους, εγκληματολόγους, δικηγόρους, ψυχιάτρους και profilers, επιχειρούμε να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πρακτική γνώση επί του αντικειμένου. Αν αναλογιστούμε πως έχει αλλάξει η κοινωνία μας τα τελευταία 15 χρόνια στο ζήτημα του τύπου και τρόπου τέλεσης εγκλημάτων, αλλά και πως αναμένεται να αλλάξει περαιτέρω τα επόμενα 15 χρόνια, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί συμπεριλαμβάνω τη συγκεκριμένη εξειδίκευση στις top. Σε όποιον φορέα και αν έχουμε απευθυνθεί, π.χ. δικηγορικές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα, γραφεία ερευνών κ.ά., είναι όλοι ενθουσιασμένοι στην προοπτική συνεργασίας με αποφοίτους του προγράμματος.
Το δεύτερο που θα επέλεγα είναι το Μεταπτυχιακό στην Ψυχοσεξουαλική Θεραπεία. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν Μεταπτυχιακό στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Όλα τα στατιστικά στοιχεία, δυστυχώς, δείχνουν ραγδαία αύξηση ψυχοσεξουαλικών δυσλειτουργιών ή διαταραχών στην κοινωνία μας. Οι πιέσεις της καθημερινότητας, τα πρότυπα που προβάλλονται, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλοι παράγοντες έχουν επηρεάσει άμεσα την ψυχοσεξουαλική υγεία των Ελλήνων. Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότερο αναζητά ο πολίτης στήριξη σε αυτά τα θέματα από κάποιον ειδικό. Αυτή την ανάγκη εξειδίκευσης έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με εκπαίδευση πάνω σε διαγνωστικά και θεραπευτικά μοντέλα και πρωτόκολλα, σε θέματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, διασεξουαλικών συνθηκών, σεξουαλικής αγωγής, διαταραχών κ.ά., συνδυασμένα με συμβουλευτικές δεξιότητες. Το Μεταπτυχιακό προσφέρεται από τη Σχολή Κοινοτικής Υγείας και Μαιευτικής του University of Central Lancashire και συνδέεται άμεσα με την εμπειρία τριάντα ετών που έχουμε στο Κολλέγιο στο αντικείμενο της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.

Γιατί να σπουδάσει κάποιος στο ICPS;

Προφανώς ο πρώτος λόγος είναι επειδή τις εξειδικεύσεις που προσφέρουμε σε μεταπτυχιακό επίπεδο δεν θα τις βρει αλλού στην Ελλάδα. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι μετατρέπουμε το κάθε Μεταπτυχιακό μας σε εφαρμοσμένη και βιωματική εμπειρία, με εκπαιδευτές που φέρουν σημαντικές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Τέλος, η εμπειρία φοίτησης στα προγράμματά μας δεν είναι απλώς μια εκπαιδευτική διαδικασία. Δουλεύουμε με τον κάθε εκπαιδευόμενο στη δημιουργία σχεδίων προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, με διακεκριμένα προγράμματα, όπως το Career Success Navigator©, στοχεύοντας στη μελλοντική τους επαγγελματική καταξίωση.